用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
樓主: KwanKwanMammy
go

德雅小學 [複製鏈接]

我十一點IN,個主任都話每名小朋友面試過程為五分鐘,所以系正常的..
原帖由 chfong 於 08-11-20 13:01 發表
10:00 a.m. 果 lot 得5 mins,

我個仔初初都話問三條問題,但隔耐D又講多條隔耐D又講多條,最後都成五條問題,我諗可能老師問你小朋友關於畫的問題,他不當問題啦,正常每人都系平等的,不過我都好想快D知道結果..
原帖由 mmak 於 08-11-20 09:45 發表
我囡in 咗 10mins 就出嚟.. 仲去埋playground 玩完, 先叫我去接囡….
我囡 話得2條問題, 問佢叫咩名, 在邊間KG讀書咋, 真係再無問其他問題了… 我諗多數又fail….

...

呀囡in10:30am果輪, 都差不多15-20min才in完. 如果你們的小朋友accept by this school, 你們会讀嗎?

小女暫時現只有培道ok. 醉花间, 可否給些意見(此兩校边间較好呢?). Thanks.

我想問問讀德雅果班學生通常又乜野幼稚園考到德雅呢? 因為如果我一心比囡囡讀德雅, 我又要為囡囡鋪排另一幼稚園啦.....迦南幼稚園果d可以應付到德雅既課程嗎?
三個人, 一 條心 :-)

我面試當天見到有位家長同個女講:你呀如果呢間吾收你你就冇間收你啦.....我听完個心都几難過,其實除左個位女仕外我也是(得培道收,其他WAITING,德雅同KTS未知,不過机會吾大),但我听完後覺得每間學校學位有限真系几困難囉...

Hi
你会有甚麼打算呢??我亦等緊KTS result and 宣小会在12月6号interview.

原帖由 chrischeung 於 08-11-20 15:30 發表
我面試當天見到有位家長同個女講:你呀如果呢間吾收你你就冇間收你啦.....我听完個心都几難過,其實除左個位女仕外我也是(得培道收,其他WAITING,德雅同KTS未知,不過机會吾大),但我听完後覺得每間學校學位有限真系几困 ...

其實我都冇咩打算,吾到我算,哈哈,真系收先算,不過如果德雅收的話我會放棄培道,不過培道有一樣好大的優點就是我平時送個仔搭校車八點十分我仲見到培道小學仲等緊校巴,咁我個小朋友就可以遲D起身,你呢?你有什麼打算?
原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-20 15:41 發表
Hi
你会有甚麼打算呢??我亦等緊KTS result and 宣小会在12月6号interview.

簽名被屏蔽

培道不是男女校嗎 ???

簽名被屏蔽

其實我都無乜打算, of course, if 24號一擊即中當然就唔洗煩啦but if not okay, 我都會交培道留位費先 as I'm not sure if we will receive a letter from 德雅 before 11/26 or not. If my daughter luckily accept by 德雅, I will choose them but I will join a lucky draw as well.

原帖由 chrischeung 於 08-11-20 15:51 發表
其實我都冇咩打算,吾到我算,哈哈,真系收先算,不過如果德雅收的話我會放棄培道,不過培道有一樣好大的優點就是我平時送個仔搭校車八點十分我仲見到培道小學仲等緊校巴,咁我個小朋友就可以遲D起身,你呢?你有什麼打算? ...

原帖由 onelokgor 於 08-11-20 03:29 PM 發表
我想問問讀德雅果班學生通常又乜野幼稚園考到德雅呢? 因為如果我一心比囡囡讀德雅, 我又要為囡囡鋪排另一幼稚園啦.....迦南幼稚園果d可以應付到德雅既課程嗎? ...

我覺得學校未必要轉, 德雅英文比較深, 加個英文課程已ok
依晴Hillary, 依韻Eleanor

各位媽咪, 請看信箱, 有信收啦.:D
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

醉花間,
請問你之前講過德雅有八成入BAND ONE學校,咁系學校考尾個20%成績差的原因系什麼呢?因為我小朋友吾系醒,學校成績中等,所以想了解清楚,謝謝

收到信啦!!大家check 吓信箱呀!!

yes,有宗教分

原帖由 joetsang 於 08-11-20 11:15 發表

我朋友仔仔都係IN 咗10 MINS就可接番, 我地估因為佢姐姐係度讀所以必收冇野問, 你會唔會係呢個原因或有宗教分所以咁快呀!!我仔仔同姪女都IN 咗起碼20 MINS wor. ...

醉花間,

Thanks,
收咗我囡了. Thanks God.

原帖由 醉花間 於 08-11-20 11:03 發表
有時未必既, 佢地睇小朋友既其他野既, 唔好對自己個女女咁無信心, 係父母心目中, 自己果個, 應該係最叻架ma

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

德雅小學

I received the acceptance letter la.   If the result of 1st round is unsuccessful.  I will pay the reserve charge.
‹ 上一主題|下一主題