用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
樓主: KwanKwanMammy
go

德雅小學 [複製鏈接]

Hi 醉花間

Just want to know more..... 它有無精英班? 如学生成績不太好, 老師們会幫助他們嗎? 課外活动多唔多? 放学后還是SATURDAY? 有無功課堂嗎?  當天看見学生們都好有禮貌. 請問知唔知德雅中学及聖母玫瑰是BAND幾呢? This school is suitable for active girl? Thanks.

回覆 # 的文章

Hi, Crabtree,

School fee is $2200*10 months

Thx.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Many thanks for your info.

原帖由 醉花間 於 08-11-18 10:38 發表

1. 佢地無精英班, 佢地係私小, 收得果d, 都唔羞得去邊, 試諗吓, 家長願意每月比2千幾學費比小朋友去讀, 家長本身質數都唔會差啦(恕我直言, 同政府學校相比, 私校學生係乖d, 家長都會比較緊張佢地既功課同表現)
2.  ...

簽名被屏蔽

好多謝你地既資料呀~真係好有用~ 因為我朋友個女之前都讀德雅, 佢好乖, 但係追唔上, 小三要repeat , 所以我都好擔心如果自己呀女讀左, 會唔會都好唔開心又或者壓力好大~
三個人, 一 條心 :-)

另外, 我想問問除左學費, 仲要唔要其他雜費呢?
三個人, 一 條心 :-)

醉花間,
听完你講話有八成入BAND ONE中學,都好想入到德雅,我都好怕自己個仔系其餘二成,不過希望吾系啦.......請問假如學位系100人正取生會吾會系二百人呢?因為26號先知結果,我想有好多人如果第一輪收生得的話都會吾讀,所以會吾會計多D小一生呢?謝謝...
原帖由 醉花間 於 08-11-18 12:31 發表
唔使客氣, 希望幫到你, 好多時選擇學校都會係個心大心細既心態, 包括自己, 小兒慶幸入到間直升學校, 其實當日自己都有一樣既煩惱......   

...

我個囡今年九月插班入德雅. 老實講, 校舍真係比較舊, 同出面既學校比, 真係好難比, 以前我個女間學校真係大好幾倍...

不過, 阿囡都覺得學校係細, 但話這間老師好過以前間學校好多. 而我都覺得老師都好有方法鼓勵學生主動學習, 師生關係都好好. 阿囡以前係活動教學, 現在傳統教學, 其實對她來說真係轉變好大. 但是她很喜歡這所學校, 比以前來說, 佢真係認真學習好多. 加上呢間學校升中都好好(女仔來說). 所以我覺得對我來說係好好.

Hi,

As I could remember, 雜費 is a few hundred dollar for a school term. $600-800? I have to dig it out from my lazy brain if you need to know the exact amount.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醉花間,

可以講吓 你減咗10分嘅原因嗎??

原帖由 醉花間 於 08-11-20 00:31 發表
各位想選德雅既媽咪, 我以過去係呢間學校既老師同依家作為一個媽咪既角度睇, 100分滿分, 德雅值90分籮

我囡in 10mins 就出嚟.. 仲去埋playground 玩完, 先叫我去接囡….
我囡 話得2條問題, 問佢叫咩名, 在邊間KG讀書咋, 真係再無問其他問題了我諗多數又fail….

原帖由 醉花間 於 08-11-16 17:09 發表
每個小朋友答題後其實都有分數架, 佢地係以小朋友最高分數開始scan落去收生架, 當然佢地有其他收生準則, 例如係:有哥姐係度讀緊實收, 父母係校友實收, 跟住就係按小朋友面試既得分收籮, 唔知是否幫到你 :funn ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 mmak 於 08-11-20 09:45 發表
我囡in 咗 10mins 就出嚟.. 仲去埋playground 玩完, 先叫我去接囡….
我囡 話得2條問題, 問佢叫咩名, 在邊間KG讀書咋, 真係再無問其他問題了… 我諗多數又fail….

...

我朋友仔仔都係IN 咗10 MINS就可接番, 我地估因為佢姐姐係度讀所以必收冇野問, 你會唔會係呢個原因或有宗教分所以咁快呀!!我仔仔同姪女都IN 咗起碼20 MINS wor.

回覆 # 的文章

10:00 a.m. 果 lot 得5 mins,
‹ 上一主題|下一主題