用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
樓主: KwanKwanMammy
go

德雅小學

你地講開德雅小學,我係n年前讀德雅幼稚園,果時幼稚園校規巳好嚴.腦海中而家都會浮現惡修女o既樣.德雅o係我個年代都好出名.後來我讀至高班就轉校,因為家人o既原故令我常遲到比修女罰.令我成日唔想返學.如果唔係我都應該會順利成章升上小學.不過估唔到o甘多年佢地都唔修葺學校,天主教學校應該有足夠經費o架

哈哈!我都係n年前讀德雅幼稚園,冇錯德雅當年都好出名, 好多人考, 我仲記得個班主任姓黃, 好靚女好好人! 嗰日去交表, 嘩! 真係有回到從前的感覺! 但講真雖然佢現在沒有那麼出名, 德雅的確是一間校風和學術都很好的傳統學校! 大家不要只注意她的校舍吧!
原帖由 BBTWIN 於 08-11-12 16:06 發表
你地講開德雅小學,我係n年前讀德雅幼稚園,果時幼稚園校規巳好嚴.腦海中而家都會浮現惡修女o既樣.德雅o係我個年代都好出名.後來我讀至高班就轉校,因為家人o既原故令我常遲到比修女罰.令我成日唔想返學.如果唔係我都應該會順利 ...
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

請問有無過來人知星期六嗰日要in幾耐呀?  考小朋友什麼呢? Group or single intereview?  
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

[quote]原帖由 safarimama 於 08-11-12 16:20 發表
哈哈!我都係n年前讀德雅幼稚園,冇錯德雅當年都好出名, 好多人考, 我仲記得個班主任姓黃, 好靚女好好人! 嗰日去交表, 嘩! 真係有回到從前的感覺! 但講真雖然佢現在沒有那麼出名, 德雅的確是一間校風和學術都很好的傳統 ... [/quote

你都未必夠我耐啦,哈! 因為你都仲記得班主任個樣, 我就剩係記得惡修女同食雪條時整到同學仔件衫ja.  我對女未有o甘快小一,今年先k1. 德雅都係一個不錯o既選擇,到時我都可能比對女試下考.始終協恩聖羅撒會係我首選.係呢,除o左德雅,你會報幾多間私小呀???請唔好怪我8掛呀

我明天都是10:30am .... 我都有親自交表間學校的確系細及舊, 但是都會去, 我無其他家長咁好彩德望同真光都是waiting list.

原帖由 nicoleccn 於 08-11-14 18:48 發表
我明天都是10:30am .... 我都有親自交表間學校的確系細及舊, 但是都會去, 我無其他家長咁好彩德望同真光都是waiting list.
我囡囡 IN 1130HRS, 一定去0架喇! 同你一樣德望 WAITING.......聖方濟......直頭屎埋..............

今日去左面試, 佢話老師淨係問左佢兩條問題, 個名同埋魚線問題....

係問左佢兩條問題, 個名同埋地址

heimanlau 於 08-11-15 14:17 發表
今日去左面試, 佢話老師淨係問左佢兩條問題, 個名同埋魚線問題.... [/quote]

囡囡話問名及地址, 還有看圖講故事, 考記憶題.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

其實問咁淺問題系想睇到小朋友什麼呢?我十一點in時見有好多小朋友坐系度,數過下都成五十几人,其實個個小朋友都答到問題,咁睇什麼來收生呢?真系好奇??

聽聞有5佰幾人考,唔知今年收幾多學生呢?

囡囡今天in10:30am. 佢話問左: 1)住邊到? 2)邊個同你黎 3)如果有個叔叔帶你去玩,你去吾去? 4)睇圖畫,有bear bear熊畫水彩畫,但畫不正確, 叫呀囡找出黎 (呀囡話吾識, 老師話吾緊要) 5)還有問一幅圖畫但我吾明呀囡講乜?

另呀囡in完話我知, 佢林上課室前有cry, 老師問她為甚麼, 佢話掛住mammy喎, 但上到去, 就無cry, 老師問佢面紅卜卜係吾係cry過, 我真的不知道today她表現如何.....anyway just try try la.

today, I have asked school teacher, how no. of class for p.1 in next year, they said, it's 4 classes with 2x個學生in one class (小班教學).

阿女也是in 10:30. 佢話老師除了問她的名,地址及讀邊間幼稚園外,又比了4隻熊熊既圖找相同,又問她如果見到有個男孩子打破玻璃窗她會點做,另比了一幅圖佢睇,內有個小朋友釣不到魚,2個小朋友釣到魚很開心,有一些小朋友則把魚桿掉在水面上...不過阿女講唔到老師問什麼, 有些題目她也不懂如何回答!  

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-15 20:15 發表
囡囡今天in10:30am. 佢話問左: 1)住邊到? 2)邊個同你黎 3)如果有個叔叔帶你去玩,你去吾去? 4)睇圖畫,有bear bear熊畫水彩畫,但畫不正確, 叫呀囡找出黎 (呀囡話吾識, 老師話吾緊要) 5)還有問一幅圖畫但我吾明呀囡講乜 ...

各位媽咪:-

你哋有沒有看學校給你們的刋物, 內文有小六學生家長的心聲, 仔細看看佢哋都有提及德雅功課/測考壓力都幾大, 令我都有點怕怕!

睇完你地啲post, 囡囡話問佢名啦? 今年幾多歲, 問佢住邊? 囡囡只答了樓名, 咁老師再問佢係邊區? 圖畫找錯處, 考佢記憶, 叫佢估番其中一張係咩表情, 有問釣魚圖呀? 囡囡話老師問佢点解有啲小朋友釣唔到, 佢話條魚線唔夠長, 還有啲魚會沉係水裡呀, 所以釣唔到呀.  還有貪心的小狗的圖, 叫囡囡講番個故事出嚟, 但囡囡話隻狗喜歡乾淨的骨頭喎.

咁短時間考咁多嘢, 係咪每個小朋友都有貼紙及糖呀, 囡囡話唔係人人都有喎, 有啲只得其中一樣喎?

請問有無人知今年小一學費幾多? 一班小一幾多人? 明年推行小班教, 學費會否加價?

原帖由 Ming-Ming 於 08-11-15 20:57 發表
阿女也是in 10:30. 佢話老師除了問她的名,地址及讀邊間幼稚園外,又比了4隻熊熊既圖找相同,又問她如果見到有個男孩子打破玻璃窗她會點做,另比了一幅圖佢睇,內有個小朋友釣不到魚,有2個小朋友釣到魚很開心,有一些小朋 ...

請問明年推行小班咁一班有几多人呢?
原帖由 Crabtree 於 08-11-15 22:57 發表
睇完你地啲post, 囡囡話問佢名啦? 今年幾多歲, 問佢住邊? 囡囡只答了樓名, 咁老師再問佢係邊區? 圖畫找錯處, 考佢記憶, 叫佢估番其中一張係咩表情, 有問釣魚圖呀? 囡囡話老師問佢点解有啲小朋友釣唔到, 佢話條魚線唔 ...

我個小朋友出來都有貼紙同CANDY,佢話答完問題老師就比二樣野佢...我叫佢請我食,佢話我都冇答問題吾比
原帖由 Crabtree 於 08-11-15 22:57 發表
睇完你地啲post, 囡囡話問佢名啦? 今年幾多歲, 問佢住邊? 囡囡只答了樓名, 咁老師再問佢係邊區? 圖畫找錯處, 考佢記憶, 叫佢估番其中一張係咩表情, 有問釣魚圖呀? 囡囡話老師問佢点解有啲小朋友釣唔到, 佢話條魚線唔 ...

簽名被屏蔽

Tks for yr information.   我等緊囡囡落嚟時, 見有啲家長係帶埋哥哥或姐姐嚟同啲老師so so, 咁即係話佢細佬或妹妹只要巡例做完面試, 就即收. 跟住就要睇分數高低排位才收, 唉!

簽名被屏蔽