用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
樓主: KwanKwanMammy
go

德雅小學 [複製鏈接]

Sure, 德雅舊好多, 因為我也有去個培道, 本人覺得雖然它校舍雖細, 但感覺上切施都okay, 校舍不太暗. 係啦, 你小朋友有無in培道呀?他們說昨天会開始寄信, if my daugther is accept, I think I will pay a 留位費先...

原帖由 chrischeung 於 08-11-8 10:24 發表
死啦,比你地講到成間鬼屋咁,因為上次交表系我老公去,返來我問佢問學校舊嗎?佢話吾知 ,請問培道舊D定德雅呢????

你都好, 已有德貞收左, 現時還未知有無学校收呀囡. 你会決定讀德貞嗎?

原帖由 eunice.lee 於 08-11-7 23:01 發表

我暫時只有禮賢同德貞, 英華失敗了!
其餘SFA等緊消息, 德雅交左表.

其實相對上德貞較德雅為好, 大家同是私小, 校舍規模又係咁細小, 但內裡十分整潔!

德貞交左$, 明天參加小一預備班.
禮賢未同老公開會溝通, 唔 ...

Hi minghei_mama,

Thank you. Hopefully I will receive accept letter for my daughter from interview school.

原帖由 minghei_mama 於 08-11-7 19:13 發表
HI.,

我個case 與你相反. 但都系煩..,...
小女有好幾間收... 都比了幾間留位費...希望k3睇定d 學習能力才慢慢揀... 但問題系先要煩留邊幾間...因留位費幾間加埋都幾千元..... 最煩系我同daddy 意見不一樣... 佢話 ...

原帖由 goodmama2003 於 08-11-8 10:11 發表
德雅本來都報左了. 但聖母己收左女女, 加上去德雅交表時, 發現其爛溶溶的校舍,  我都是不會去in 了.

same here

去了徳雅有種返去幾十年前學校一樣估不到還保留復古,點解唔裝修?,聖母校舍小不過好淸潔佢裝修過

聖母有收女女交了留位,聽完古堡校舍真想不去in點好?

hi ALL,

以環境就聖母比起德雅好得多... 很清潔..很光猛.
我囡囡今個星期六都會in 德雅, 但我打算不去了...因德雅同聖母2間各方面差不多... 我估....系嗎 ??

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-8 11:09 AM 發表
Sure, 德雅舊好多, 因為我也有去個培道, 本人覺得雖然它校舍雖細, 但感覺上切施都okay, 校舍不太暗. 係啦, 你小朋友有無in培道呀?他們說昨天会開始寄信, if my daugther is accept, I think I will pay a 留位費先.. ...

me too, 我最唔鍾意佢在大抽獎前要比三千先, 明顯收左錢先, 培道都收左我個女, 佢好公平公報了政府一轉先留位, 15號我都唔去in
依晴Hillary, 依韻Eleanor

也有同感. 如第一round不中, 你会交培道留位費嗎?会北囡囡讀此校嗎?

原帖由 Hillary2002 於 08-11-11 11:09 發表

me too, 我最唔鍾意佢在大抽獎前要比三千先, 明顯收左錢先, 培道都收左我個女, 佢好公平公報了政府一轉先留位, 15號我都唔去in

請問你們覺得培道好定德雅好D呢?我覺得德雅派位好好多,培道派位好似冇咁好,不過學校環境培道好D.請問培道和德雅是否個個都收呢?
原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-11 11:50 發表
也有同感. 如第一round不中, 你会交培道留位費嗎?会北囡囡讀此校嗎?

請問你們覺得培道好定德雅好D呢?我覺得德雅派位好好多,培道派位好似冇咁好,不過學校環境培道好D.請問培道和德雅是否個個都收呢?
原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-11 11:50 發表

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-11 11:50 AM 發表

我都係主力津校, 如留位前無另一間都會留位

原帖由 chrischeung 於 08-11-11 12:09 PM 發表

好難講邊間好d, 當然德雅英文比較好, 如果我無記錯佢地中學網都唔同???? 一個佢九龍城另一個深水步, 有無人知?????本人覺得兩間多數都收

請問有無人知星期六嗰日, 要in幾耐呀?  考小朋友什麼呢? Group or single intereview?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

德雅派位比培道優勝.

我兩位表弟幾年前在此校完成小六, 分別考入九龍華仁, 另一位獲分派去英華書院.

請問你表弟是否考頭個几名呢?
原帖由 eunice.lee 於 08-11-11 16:20 發表
德雅派位比培道優勝.

我兩位表弟幾年前在此校完成小六, 分別考入九龍華仁, 另一位獲分派去英華書院.

那禮賢vs 德雅呢 ?? 禮賢好d ??

請問有無人知星期六嗰日, 要in幾耐呀?  考小朋友什麼呢? Group or single intereview?

我都想知呀!!

好似禮賢有3 班, 但德雅就得2班.
但德雅教深1級, 小一教小二的英文書.

原帖由 minghei_mama 於 08-11-12 09:50 發表
那禮賢vs 德雅呢 ?? 禮賢好d ??

if  禮賢 vs 德雅 vs 聖母 , 3 揀一又會揀邊間 ???
‹ 上一主題|下一主題