用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
go

德雅小學 [複製鏈接]

本人在星期六已交左form但發覺校舍真是十分舊及細, tiolet好黑暗, 老公話如果好彩收呀囡的話,都唔想比佢讀喎, 真不知點算??好煩...

另如培道&德雅, which one you will choose. Please comments. Thanks.

校舍, both school is a small but I think 培道 is better than 德雅.
   0    0    0    0

me too 的感覺太殘舊,
(不包括設備,如計埋設施,真不想入讀)
但考左先數。

我都感覺殘舊,不過徳nga是一好學校

我昨天同仔仔一齊去交表, 內裡真的很殘很舊且操場好細, 仔仔幫襯過佢哋個廁所, 佢話好暗驚跌咗落去咁話!

不過德雅是一所好學校.

我想問大家, 你哋的小朋友是否都是15號當日接見呀?

hi,

系呀. 好似系11/15 10:30am .... 我都有親自交表... 間學校的確系細及舊.... 相比於相似的聖母... 明顯較差.

Hi

Me too. 15th interview at 10:30am. If accept a seat. don't know confirm study in this school or not? My husband is really unlike this school facility.

原帖由 minghei_mama 於 08-11-7 17:38 發表
hi,

系呀. 好似系11/15 10:30am .... 我都有親自交表... 間學校的確系細及舊.... 相比於相似的聖母... 明顯較差.

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-7 17:46 發表
Hi

Me too. 15th interview at 10:30am. If accept a seat. don't know confirm study in this school or not? My husband is really unlike this school facility.

我老公同你老公剛剛相反, 佢話讀書最重要係師資同學生既學習環境(安全及整潔)同態度.

自己就唔起咁like.  去過咁多間, 呢間又真係幾失色!

我仔仔15號in 11:00am.

希望大家成功!

總知真係好煩...囡囡暫時in左3间, 1间reject, 2间等消息, 如果all唔得, 都唔知点好??
你囝囝如何嗎?

原帖由 eunice.lee 於 08-11-7 17:56 發表

我老公同你老公剛剛相反, 佢話讀書最重要係師資同學生既學習環境(安全及整潔)同態度.

自己就唔起咁like.  去過咁多間, 呢間又真係幾失色!

我仔仔15號in 11:00am.

希望大家成功! ...

HI.,

我個case 與你相反. 但都系煩..,...
小女有好幾間收... 都比了幾間留位費...希望k3睇定d 學習能力才慢慢揀... 但問題系先要煩留邊幾間...因留位費幾間加埋都幾千元..... 最煩系我同daddy 意見不一樣... 佢話祟真好... 我又學得祟真有點 hardsell 宗教... 到我話啟思... 佢又話學費貴..... 總之每次收到offer2公婆就要開會..... 真煩...慘過反工加班....

其實無offer又擔心, 有多一間accept又心多多.... 左諗又諗... 大家都系父母,都系想幫自己小朋友揀間好學校..... "谷" 的又擔心個小朋友頂唔順或自己頂唔順, hea 的又擔心升中報不到好中學......父母要由幼稚園煩到中學....... 或甚至大學.....   真系難為父母.  

囡囡未有offer 的kwankwanmammy , 因好多人會 reject offer, 故不要擔心... 一定有機會的...

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-7 18:51 發表
總知真係好煩...囡囡暫時in左3间, 1间reject, 2间等消息, 如果all唔得, 都唔知点好??
你囝囝如何嗎?

如果你們打算考德雅來打底,就要有心理準備喲,因為除左要俾留位費外,舊年德雅係統一派位之前就要俾定9月既學費+雜費,大概$3000,(今年唔知有無改,記得問清楚)

雖然德雅個校舍係舊左d,但係口碑都唔錯,而且又有中學做back up,,升中成績都唔錯,學術方面就唔使太擔心既~

祝大家都能找到一間合適的小學

[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

點解不裝修?聖母校舍好過佢

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-7 18:51 發表
你囝囝如何嗎?

我暫時只有禮賢同德貞, 英華失敗了!
其餘SFA等緊消息, 德雅交左表.

其實相對上德貞較德雅為好, 大家同是私小, 校舍規模又係咁細小, 但內裡十分整潔!

德貞交左$, 明天參加小一預備班.
禮賢未同老公開會溝通, 唔知成數有幾高.
SFA陪跑!

德雅除左舊, 查實交通都係一大困難! 大家覺得嗎?

原帖由 eunice.lee 於 08-11-7 23:01 發表

我暫時只有禮賢同德貞, 英華失敗了!
其餘SFA等緊消息, 德雅交左表.

其實相對上德貞較德雅為好, 大家同是私小, 校舍規模又係咁細小, 但內裡十分整潔!

德貞交左$, 明天參加小一預備班.
禮賢未同老公開會溝通, 唔 ...

交通尚可以kowloon Tong有mini bus

我聽日 8/11 都要 INTERVIEW 德雅, 但我決定唔去, 因為實在太舊太殘, 而且都係想要活動教學的.

暫時有禮賢及港大同學會小學收, 英華 2ND INTERVIEW 等消息, 各位有咩意見, 真係唔知點好.

原帖由 lsltennis 於 08-11-7 23:35 發表
我聽日 8/11 都要 INTERVIEW 德雅, 但我決定唔去, 因為實在太舊太殘, 而且都係想要活動教學的.

暫時有禮賢及港大同學會小學收, 英華 2ND INTERVIEW 等消息, 各位有咩意見, 真係唔知點好. ...

如果你想要活動教學當然不要德雅好谷你好早交表

Any more comments

Dear parents:

Anyone can have more past experience about this school. I still considering to apply or not. Very tired these few mths la?

WpY

德雅是否分兩星期IN呢?我上星期五交表時,NO.36X系IN15號,吾知今年收几多人呢?

死啦,比你地講到成間鬼屋咁,因為上次交表系我老公去,返來我問佢問學校舊嗎?佢話吾知 ,請問培道舊D定德雅呢????
‹ 上一主題|下一主題