用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若望英文小學
go

聖若望英文小學 [複製鏈接]

We just received the offer letter from SJC, any comment for this school?? we need to register by this Sat & paid $1150
   0    0    0    0

Which one ?? Is it the one near Choi Hung Station ??

原帖由 IwanMum 於 08-11-6 16:09 發表
We just received the offer letter from SJC, any comment for this school?? we need to register by this Sat & paid $1150

Why don't you read the comments under SJC thread?  Seems quite a lot of -ve comments.

原帖由 IwanMum 於 08-11-6 16:09 發表

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... page%3D3&page=1

死啦! 咁交唔交留位費好呀?
睇完...好驚呀!

請問你地講緊邊間聖若瑟?九龍塘or觀塘?

聖若望的程度太深, 非一般小朋友頂到, 一點不比DGS淺, 唔係英幼升上的, 會勁辛苦!  聖若望k.3的小朋友巳會了MARYKNOLL 小一的英數, 除了中文之外。  所以我提議妳不要考慮聖若望, 除非妳位小朋友英數很勁!
我個女就是些校幼小畢業的, 同學仔都有入名校小一的, 但中文就跟不上。net 上的當story 聽算, 因為實有人中意, 有人唔中意。

原帖由 momochiu 於 08-11-7 13:38 發表
聖若望的程度太深, 非一般小朋友頂到, 一點不比DGS淺, 唔係英幼升上的, 會勁辛苦!  聖若望k.3的小朋友巳會了MARYKNOLL 小一的英數, 除了中文之外。  所以我提議妳不要考慮聖若望, 除非妳位小朋友英數很勁!
我個女就 ...

我個仔的英文班有個同學係在聖若望幼稚園讀, 我覺得佢英文非常好, 所以諗緊佢的小學會唔會都幾好? 我又見佢地小班教學. 校舍看來都幾靚的.  不過問過朋友, 朋友話以前幾好, 近來這學校越來越差, 唔知係咪咁.

我個仔都得能左,不過我唔會俾佢讀,面試當日俾我一個極之差的印象:;pppp: :;pppp: ,我估唔會讀得開心

我的兒子從前都是在SJC讀幼稚園. 想當初能夠順利入讀.真的開心不已. 不過, 之後就發覺很不妥. 後來更因種種問題. 而啟發了我對兒子學習的要求. 從前我跟很多父母一樣. 希望他如何叻. 最好就是越深越好. 首先SJC的課程真的很深.但是在同班同學裹, 大概10人中找不到一個同學是明白課程內容. 特別是數學.其他家長和我都感到十分其怪.為何測驗考試都有不錯的成績呢? 後來有一次我們說笑著,向兩位小朋友問, 是否老師給你們答案呢? 誰不知他們說: 對呀, 老師寫在黑板上. 但不是每題都寫的. 當時我與另外那位家長相對無言.(我不知道其他班別有否這個情況) 記得有一次,一位主任向我同班的家長說:呀XX(即是我)為何准許他的兒子和某同學玩呀. 那個男孩子很劣啊. 不應混在一起. 於是我有一次在學校見到這位主任. 她開始問我之制. 我便幫那位同學說好話. 我說他只是比較活潑.有得教的. 而且我見他父母經常有教導他啊! 那時我心想為何會這樣說呢? 如果覺得真的劣, 何不乾脆請他離開呢? 到現在我都沒有把事件告知那位家長. 唉...在SJC的日子. 有很多不好的經歷. 我亦不想再說了. 但是到K3的時候已轉了另一所幼稚園.其實當中比我的啟發是小朋友均衡發展是很重要, 好多父母都二口同聲這樣說, 但是我感覺很多人都做不到.請家長想一想,在學校裹很深的課程,如果小朋友懂得做, 真的是學校教出來嗎?是否來自小朋友在外邊報讀一些課程而已. 課程深並不代表學習. 我認為學習是一個過程. 而且是漫長的. 如果失去學習的興趣.便很難維持下去. 現在我的兒子已經讀小一. 每天看見他開開心心上學. 真的開心不已.
另外. 你們見到另一個topic講sjc 派位情況是真的. 因為我兒子同學的哥哥是當中的小六學生.他的媽媽找我幾次都是哭著說...
‹ 上一主題|下一主題