用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 如想入讀英華, 應該報讀邊間幼稚園機會會大d?? ...
go

如想入讀英華, 應該報讀邊間幼稚園機會會大d??

請各位賜教!!!

him-mama

希望此題目有人回應啦~
我都好想知道。
而且在SSP區除了英華, 還有什麼比較好的小學。

請賜教, 無限感激!!

我覺得無邊間幼稚園會特別入到英華, 因我囝囝其實只是在一間將軍澳區的天主教幼稚園讀書英華都收了明年入學, 正如林校長在簡介會說不會以宗教及名校來選擇學生, 我亦有個朋友之囝囝是讀根德園幼稚園今年都有去考但都唔收, 我覺得最重要是妳囝囝是否喜歡這間學校, 印象深唔深千其唔好interview時講了令一間學校的資料, 有時間亦可與妳囝囝談一談多介紹這間學校的好處,當然妳應為好先想他入讀啦!

我都覺得冇乜邊間學校係機會大既.
可以睇番林校長一直所強調既,就係品德好重要,佢亦認為係要有好既家庭教育.所以邊間幼稚園都好,都要有好既家庭教育,有良好品格,先會係林校長既對象囉.
不過當然亦唔可以忽略第一次面試時都有中英數常識要考既,呢方面太差亦都未必有機會.
http://era-central.blogspot.com/

林校長希望家長愛子女,愛家庭,相信什麼幼稚園都不重要,但家長亦要為子女打好學業底子

原帖由 Era 於 08-12-11 11:26 發表
我都覺得冇乜邊間學校係機會大既.
可以睇番林校長一直所強調既,就係品德好重要,佢亦認為係要有好既家庭教育.所以邊間幼稚園都好,都要有好既家庭教育,有良好品格,先會係林校長既對象囉.
不過當然亦唔可以忽略第一次面 ...

既重德行又重學業,這樣麼該能為選進來的小朋友建立良好的成長環境。

第一步總算實現啦,希望能持續下去薪火相傳。

畢竟面對將來全球化的競爭,講求已不再是個人能力,而是團隊精神,更重要是能與人共融的能力。某本書更說,"公僕"型的人才是未來的領袖人選。

我不是先知,不知這方向對不對。但相較過往,中國有可能成為未來世界的班霸,我們下一代要能成為精英,好可能與中國人打架道的機會高於與外國人共事。基於文化差異,未來的精英相對於現今,性格謙厚可能更能在大群體生存。

所以,我同意學校這種收生和發展方向。

多謝四位的回覆, 謝謝!
haha~ Grace, 記不記得"公僕型的人才是未來的領袖人選"是出自那一本書?

另外, 我常問一問, 英華除了考學生, 都要考家長吧。
考家長, 多問什麼, 我們又有什麼要特別注意?
謝謝!!

However, I know at least 10 KV boys, and 2 Yew Chung boys (they are my son's pre-nursery classmates) got accepted this year.

但你又知唔知有幾多KV Boys考先,當中又有幾多考唔到先!多到你唔信!
原帖由 2ling 於 08-12-13 15:06 發表
However, I know at least 10 KV boys, and 2 Yew Chung boys (they are my son's pre-nursery classmates) got accepted this year.

I am not saying that KV boys have advantage in getting into Ying Wa or any of the kinders have previlege, I only pointed out what I know, anyway.

我甚至認為有可能有一日,中文係重要過英文添呀!
原帖由 gracechung 於 08-12-12 10:07 發表
既重德行又重學業,這樣麼該能為選進來的小朋友建立良好的成長環境。

第一步總算實現啦,希望能持續下去薪火相傳。

畢竟面對將來全球化的競爭,講求已不再是個人能力,而是團隊精神,更重要是能與人共融的能力。某本書更說," ...
http://era-central.blogspot.com/

問左兩題.
第一題係囝囝有邊方面似你呀?兩個都要答.
第二題係考左幾多間學校?(我答兩間)如果兩間都收,你會點揀呀?
題目就係咁問,但係我估校長係會睇埋對小朋友既認識有幾多?態度好唔好?...之類.
原帖由 卡爾馬斯 於 08-12-13 12:18 發表
多謝四位的回覆, 謝謝!
haha~ Grace, 記不記得"公僕型的人才是未來的領袖人選"是出自那一本書?

另外, 我常問一問, 英華除了考學生, 都要考家長吧。
考家長, 多問什麼, 我們又有什麼要特別注意?
謝謝!! ...

KV boys 即係那間學校 ?

原帖由 2ling 於 08-12-14 22:09 發表
I am not saying that KV boys have advantage in getting into Ying Wa or any of the kinders have previlege, I only pointed out what I know, anyway.

原帖由 Isab_ho 於 08-12-16 09:58 發表
KV boys 即係那間學校 ?

KV = 根X園

del.......

回覆 # 的文章

有可能啊~ 這一代中文可能會是全球第二語言。四十年後人民幣可能會取代美元成全球貨幣。

原帖由 Era 於 08-12-15 14:40 發表
問左兩題.
第一題係囝囝有邊方面似你呀?兩個都要答.
第二題係考左幾多間學校?(我答兩間)如果兩間都收,你會點揀呀?
題目就係咁問,但係我估校長係會睇埋對小朋友既認識有幾多?態度好唔好?...之類.
...

Thank you Era.
This is very important.
haha~ 盤問家長時間長不長?
通常雙親一齊出席會不會好d?

完全唔係盤問既,一開始會寒暄兩三句,我唔當果d係問題既啦.然後佢一邊問小朋友,一邊中途會問家長囉,問完一條又會同小朋友傾下,然後又問一條,所以冇得計幾耐架.
不過由始至終,我都仍然唔覺得佢既目標係家長,都係問小朋友為主.咁如果家長都答到太過無厘頭,或者表現到唔好既,相信就會有影響囉.

至於係咪要兩個出席會好d,我就唔知啦,因為我地兩個都有出席.但係我估如果有合理既解釋,校長唔會介意.
其實我註冊果日,見到有對應該係父母卦?兩個既打扮,令我想到佢地既行業可能係漁民或者農民果類,當然唔敢肯定佢地真係小朋友既父母啦,但係我諗註冊通常都係父母會去既,就算唔係都會係近親啦.咁即係話林校長根本就唔會好市儈咁睇家庭背景既,只要有禮貌,有心栽培小朋友既,我估都唔會俾佢扣分既.
原帖由 卡爾馬斯 於 08-12-19 18:06 發表

Thank you Era.
This is very important.
haha~ 盤問家長時間長不長?
通常雙親一齊出席會不會好d?

醒目開學勳章

原帖由 Era 於 09-1-6 11:26 發表
完全唔係盤問既,一開始會寒暄兩三句,我唔當果d係問題既啦.然後佢一邊問小朋友,一邊中途會問家長囉,問完一條又會同小朋友傾下,然後又問一條,所以冇得計幾耐架.
不過由始至終,我都仍然唔覺得佢既目 ...

Era,

印象中你仔仔係唔係讀駿景園果間幼稚園呀?