用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位媽媽 , 禮賢取錄信來了.
樓主: carmanlee
go

各位媽媽 , 禮賢取錄信來了.

今日收到GH waiting, 好失望, 唯一最有希望的學校, 我諗我會去禮賢留位, 另外st. cat所有in禮賢的小朋友都全收, 暫時未聽到有人係waiting或reject, 所以又一感覺覺得好少禮幼生in

Hi

Me too, My girl also in waiting list from Good Hope result. Does you kid study in St Cat.Do you know what kind of aspects they expect the kid can??

Thanks

原帖由 喧嘩 於 08-11-7 19:51 發表
今日收到GH waiting, 好失望, 唯一最有希望的學校, 我諗我會去禮賢留位, 另外st. cat所有in禮賢的小朋友都全收, 暫時未聽到有人係waiting或reject, 所以又一感覺覺得好少禮幼生in ...

我唔係讀st.cat, 不過我朋友係, 佢同我個女一齊in, 佢今日就冇收到信, 不過佢地咁啱今日成班同學仔去玩, 只有佢同另一位未有信, 其它都係waiting, 佢話差唔多st.cat全部人都有in 德望喎, 我諗佢個女應該得掛, 不過就係細女, 老師問佢點解著藍色衫唔著紅色, 可唔可以借俾佢著, 佢話唔得, 咁細件你唔啱啫gar, 你估gh係唔係全部唔收的人都放waiting ar? 但係禮賢雖然有好多waiting但係都有reject喎, 同埋我覺得禮賢好似收左唔止90個學生, 好似個個都得咁, 尤其果班st. catherine

我以為落選的都編入後備生.原來有reject的.

喧嘩,

我想請問:禮幼多少人去in禮小有什麼關係呢?來來去去都圍繞住呢個問題,你是否想得太多呢?你是否覺得禮小並非"上品",所以連禮幼家長都唔去in呢?

我可以好肯定咁話比你知:你的感覺是"錯"的!!!
我們禮幼學生是不用交報名費又不用家長親身去交表,咁方便,我們(禮幼家長)為何不去"玩玩"呢?

原帖由 喧嘩 於 08-11-7 19:51 發表
..... 暫時未聽到有人係waiting或reject, 所以又一感覺覺得好少禮幼生in ...

loy211,

yes,今日去完家長會....得知阿仔果班有同學仔係rejected.
我想該家長一定係失望,比非禮幼家長更失望!!!

原帖由 loy211 於 08-11-7 22:23 發表
我以為落選的都編入後備生.原來有reject的.

fifi,
    希望你唔好見怪, 其實係因為本人真係完全唔認識禮小, 而有好多??????, 但係又暫時得lee間收, 所以真係有必要去認識清楚, 而我自己會覺得如果果間係好好的小學, 而佢有自己的幼稚園, 咁d人讀幼稚園當然係想入番自己間小學啦, 而家仲知道係唔洗錢同埋唔洗親自去, 咁真係會好多人去玩玩都冇防, 而禮小得90個位, 但又收左咁多外來生, 咁禮幼d小朋友呢? 各位都做人家長, 我地做咁多嘢都係為仔女, 我真係好怕幫個女選擇錯, 我都好希望可以從你地口中更加了解lee間學校, 有講錯嘢的地方, 請見諒
原帖由 fi-fi 於 08-11-7 23:39 發表
喧嘩,

我想請問:禮幼多少人去in禮小有什麼關係呢?來來去去都圍繞住呢個問題,你是否想得太多呢?你是否覺得禮小並非"上品",所以連禮幼家長都唔去in呢?

我可以好肯定咁話比你知:你的感覺是"錯"的!!!
我們禮幼學生是不 ...

喧嘩,

其實你可以找些時間(返/放學),係禮小附近睇睇,親自觀察,總好過由他人口中轉述!!!

禮小始終是一間私校,每月差不多3千元,老實講,參與小一遊戲的家長,一定還會考很多學校,如有更好的offer(例如男拔/英華/女拔/德望/st-paul co-edu....之類一條龍學校),相信作為家長都知道點揀,另一些禮幼學生會入返哥哥姐姐的小學,又有一些家中不止一個小孩,所以覺得學費方面比較吃力...所以每年去到九月開學,大約只有三十幾四十個禮幼學生讀!!!

原帖由 喧嘩 於 08-11-7 23:53 發表
fifi,
    希望你唔好見怪, 其實係因為本人真係完全唔認識禮小, 而有好多??????, 但係又暫時得lee間收, 所以真係有必要去認識清楚, 而我自己會覺得如果果間係好好的小學, 而佢有自己的幼稚園, 咁d人讀幼稚園當然係想 ...

醒目開學勳章

喧嘩,

你都幾得意, 完全唔認識禮小你都可以去報讀, 你都大包圍得幾緊要喎, 若你對一間學校是完全沒信心, 我見意你 give up this school la, 就算你小朋友真係在沒有其它選擇下而要入讀禮賢, 我諗你都不會喜歡它的, 最終只會影響你的小朋友.  還是把學位留給有心人讀吧.

原帖由 喧嘩 於 08-11-7 23:53 發表
fifi,
    希望你唔好見怪, 其實係因為本人真係完全唔認識禮小, 而有好多??????, 但係又暫時得lee間收, 所以真係有必要去認識清楚, 而我自己會覺得如果果間係好好的小學, 而佢有自己的幼稚園, 咁d人讀幼稚園當然係想 ...

回覆 # 的文章

唉,我仔就係 on the waiting list。打開信果一下,一睇到呢幾個字,我成個人好似係80樓落左街咁...

其實我都唔係好大包圍炸, 我報左gh, sfa, 陳守仁, 都係我想入的學校, 而dgs就純緒玩下, 仲有kts, kts就冇咁鐘意, 但由於果三間機會都好微, 所以考埋kts, 不過kts又係超多人考, 咁咪問下d過來人, 佢地話禮小冇咁多人爭, 而d老師又好好, 叫我去試下, 咁我咪考多間穏陣d 囉, 點知佢真係收左, 先攪到我咁苦惱,  其實我唔係對禮小冇信心, 係因為我唔識佢, 我要認識多d佢而增加我個信心, 所以我已經番睇左佢個簡介會, 最衰我唔識人喺入面讀啦, 其實我而家個心都好鬼亂, 聽天由命啦, 不過我會交左留位費先
原帖由 wega 於 08-11-8 00:04 發表
喧嘩,

你都幾得意, 完全唔認識禮小你都可以去報讀, 你都大包圍得幾緊要喎, 若你對一間學校是完全沒信心, 我見意你 give up this school la, 就算你小朋友真係在沒有其它選擇下而要入讀禮賢, 我諗你都不會喜歡它的,  ...

喧嘩 ,

My son is studying at KRS kindergarten right now and I know some students who are studying in KRS school.

KRS is a good school in terms of academic standard and learning atmoshpere.  Teachers are caring.  They teach Chinese in PTH from P1.   What I understand that KRS is a traditional school in high grade, that means students who studying there still have to work hard.

People who don't choose KRS, I think mainly for following reasons:

1) not a thru-train school
2) small school campus

原帖由 喧嘩 於 08-11-8 00:45 發表
其實我都唔係好大包圍炸, 我報左gh, sfa, 陳守仁, 都係我想入的學校, 而dgs就純緒玩下, 仲有kts, kts就冇咁鐘意, 但由於果三間機會都好微, 所以考埋kts, 不過kts又係超多人考, 咁咪問下d過來人, 佢地話禮小冇咁多人 ...

fi-fi,
do u remember me?  My son is in same class of ”tak yeung".  Long time no see u in our kindergarten forum.

I did not attend parents meeting last night but my son also told me that a classmate was not accepted by KRS. ><

原帖由 fi-fi 於 08-11-8 00:03 發表
喧嘩,

其實你可以找些時間(返/放學),係禮小附近睇睇,親自觀察,總好過由他人口中轉述!!!

禮小始終是一間私校,每月差不多3千元,老實講,參與小一遊戲的家長,一定還會考很多學校,如有更好的offer(例如男拔/英華/女拔/ ...

KLLP,

Your son is "Tak Yeung's" classmate ? My daughter also. Nice to meet you here.

原帖由 KLLP 於 08-11-8 07:31 發表
fi-fi,
do u remember me?  My son is in same class of ”tak yeung".  Long time no see u in our kindergarten forum.

I did not attend parents meeting last night but my son also told me that a classmate ...

醒目開學勳章

喧嘩,

其實禮小係一間較低調的學校, 著重品德培養, 成績又好, 你睇佢地每年都有70% band 1 student, and over 80% can enter to EMI school, 呢個成績好多名考做未必做到, 佢確係一間實而不華的學校, 禮小的學生給人的 image 係乖巧拉勤力.

禮小的老師出名有愛心, 小朋友返學都好開心, 佢唔似D名校淨係 focus D top student, 希望佢地能為學校爭光, 果D成績唔出的就會無人理, 成績差果D更慘.  但禮小就唔會咁, 佢地重視每個學生, 一個都不能放棄, 佢地會幫D成績差的同學, 找出其長處, 建立佢的自信心.

龍柱,

阿女除左krs, 聖三一都收左,除非比jovi咁好彩中到頭獎,如果唔係krs係首選,你呢? 見下午班好少人係bk, 咪少左蒲頭lor,尋晚家長會都唔見你,可能我遲去,我係上層.

原帖由 龍柱 於 08-11-7 13:27 發表
yiuyiu730,
恭喜!恭喜!  係咪除非中六合彩, 否則都係讀番KRS呀?

做咩成大半年都唔蒲頭呀?

多謝咁多位家長寶貴的意見, 起初真係完全唔識禮賢, 老實講唔係一d出名的名牌小學, 自然信心就冇乜, 我最近都成日泡bk, 囡囡考的學校, 例如陳守仁, sfa, gh, dgs全部都會聽到有好有唔好的地方, 但係禮小真係全完冇人(嘆), 真係一個都冇, 只有讚, 連外人都讚, lee一樣嘢係令到我動搖的原因, 禮小的小朋友品行真係無人會否應, 但係學術方面有冇人提供到資料? 例如課程深唔深?

醒目開學勳章

yiuyiu730,

你咁快知道聖三一收左你囡囡 la !!

原帖由 yiuyiu730 於 08-11-8 11:02 發表
龍柱,

阿女除左krs, 聖三一都收左,除非比jovi咁好彩中到頭獎,如果唔係krs係首選,你呢? 見下午班好少人係bk, 咪少左蒲頭lor,尋晚家長會都唔見你,可能我遲去,我係上層.

...

KLLP,

當然記得喇!!!好耐無見喇....呢一年真係難過,由年頭開始滿腦子都是小一小一.....但3日前收到禮小封信之後就有"守得雲開見月明"的感覺....以家可以好好享受餘下K3生活,跟住出年九月就要陪阿仔一齊搏殺喇!!!

琴日老師都有講,話今年阿仔果班入禮小的成績幾好,但都有小朋友waiting / rejected,但大家都相信天父會安排更適合該小朋友的學校,可能禮小未係最啱佢哋的學校

原帖由 KLLP 於 08-11-8 07:31 發表
fi-fi,

I did not attend parents meeting last night but my son also told me that a classmate ...

civic,

I knew u too ^^
I have sought your advice for my elder son when his interview for KRS crashed with your son's school.

thanks for advice though my elder one could not get into the school.

Wish your daughter can enter your dream school!

原帖由 civic 於 08-11-8 09:54 發表
KLLP,

Your son is "Tak Yeung's" classmate ? My daughter also. Nice to meet you here.