用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位媽媽 , 禮賢取錄信來了.
樓主: carmanlee
go

各位媽媽 , 禮賢取錄信來了. [複製鏈接]

禮賢收了我囝囝,我們全家都好開心

收O左我囡囡, 好開心!

waiting only...
pray for good news later on!

Rec'd letter and my son was accepted.  

原帖由 ewingchak 於 08-11-5 22:18 發表
我都收到後備,請問各有經驗家長,如想寄敲門信應該依家即刻寄或遲d先寄?

如想交敲門信當然依家交啦,因為有d人考到又有更好offer而會唔留位,而你封求位信寫好d我相信可比學校睇到你的誠意而將你個waiting list排前小小,就算今次真係唔得,仲有下2次註冊前都可交敲門信,由而家到下年9月仲有好多機會,真係睇你有幾想要e個學位,努力啦@@

唔該晒!

又想問如果收到信話唔收我仔仔,咁係咪寫敲門信都無用架啦?唔該!

未必有用,但冇壞。。。
原帖由 ewingchak 於 08-11-6 08:24 發表
又想問如果收到信話唔收我仔仔,咁係咪寫敲門信都無用架啦?唔該!

禮賢的安排真係好好, 佢提早release result 之外, 仲比我哋28 nov 至交留位$$, 等我哋可以津小放榜之後至decide 交唔交留位, 比我哋諗清楚, 又唔洗曬$$.

Anybody can get the website to show the allocation of secondary? I can't get into KRS web.

My son is so excited as he got accepted   

The school's arrangement is also very good. The deposit is not expensive and we can wait until 28/11; and the 2nd registration is after lucky draw so parents can make sure their kids will study there and no waste the time.

原帖由 AgnesHimMa 於 08-11-6 10:13 發表
禮賢的安排真係好好, 佢提早release result 之外, 仲比我哋28 nov 至交留位$$, 等我哋可以津小放榜之後至decide 交唔交留位, 比我哋諗清楚, 又唔洗曬$$.

2007-2008升中入學統計

升學統計

2007-2008年度小六升中派位概況
Band 1: 70%
Band 2: 27%
獲派發第一志願:82%
學生入讀英文中學: 80%
學生入讀中文中學: 20%

1.中華基督教會銘賢書院
2.華仁書院 (九龍) [/td]
3.聖母玫瑰書院
4.香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學
5.長沙灣天主教英文中學
6.寶血會上智英文書院
7.聖公會莫壽增會督中學
8.聖保祿中學
9.基督教女青年會丘佐榮中學
10.迦密中學
11.英華書院
12.基督教崇真中學
13.拔萃男書院
14.拔萃女書院
15.沙田循道衛理中學
16.協恩中學
17.旅港開平商會中學
18.匯基東九龍書院
19.何明華會督銀禧中學
20.賽馬會體藝中學
21.浸信會呂明才中學
22.香港神託會培基書院
23.民生書院
24.聖保羅男女中學
25.真光女書院
26.培僑書院
27.何文田官立中學
28.華英中學
29.東華三院黃笏南中學
30.福建中學
31.嘉諾撒聖瑪利書院
32.九龍塘學校
33.沙田蘇浙公學
34.路德會協同中學
35.德貞女子中學
36.香島中學
37.香港神託會培敦中學
38.新界西貢坑口區鄭植之中學
39.匯基書院
40.迦密主恩中學

原帖由 lenmama 於 08-11-6 10:31 發表
Anybody can get the website to show the allocation of secondary? I can't get into KRS web.

Last night, 收到offer letter 之後, 立即上禮賢個web, 睇返啲info. 間學校真係唔錯, 課程安排都好似好好,
但間學校好似非常細, 個playground 又細.
如果仲有其他offer, 可能都要考慮清楚.

AgnesHimMa,

你都講得啱,曾經我都諗過2900學費,個校舍好似差d喎....尤其是去埋各大dss interview之後就更加覺得禮賢很細,設施好似唔夠新/多,但我朋友講咗句:"夠用咪得囉,比咁大你又點啫",不過又講返句公道說話:佢學生人數少d嘛,應該夠用的!!!
anyway我都係放她在心儀第一位,唔知點解....情意結啩!

原帖由 AgnesHimMa 於 08-11-6 11:49 發表
Last night, 收到offer letter 之後, 立即上禮賢個web, 睇返啲info. 間學校真係唔錯, 課程安排都好似好好,
如果仲有其他offer, 可能都要考慮清楚. ...

fi-fi,
好久無係BK相遇...
我相信跟你一樣, 我們的小朋又跟禮賢好有緣份和有情意結...

hi 龍柱,

係呀...好耐無遇見喇,你哋好嗎?
你小朋友出年會做禮賢之士嗎?
琴晚知道結果後...真係很感動,原來上天早已安排禮小給阿仔,唔怪得早前多間學校都只是後備生喇 ,以家一天都光哂了,可以好好享受黎緊的聖誔節了!!!

原帖由 龍柱 於 08-11-6 13:52 發表
fi-fi,
好久無係BK相遇...
我相信跟你一樣, 我們的小朋又跟禮賢好有緣份和有情意結...

非禮幼的媽咪,

恭喜晒考到禮小!  你們的小朋友, 一定好乖巧!

你們的疑惑, 我是絕對明白.  因為你們是局外人...  一般的人, 可能對禮賢認識不深, 或唔認識.  或許只是為了拿個私小學位作後備...  如果有深入探知, 你會發覺它是件好東西...  雖然禮小不是一間名校, 但不知為何, 好多人都說是一間"好學校".   

希望跟大家在禮小有緣相見吧!!

如果決定唔讀, 記得立刻通知學校呀!  因為有好多有心人, 等緊位架!

原帖由 AgnesHimMa 於 08-11-6 11:49 AM 發表
如果仲有其他offer, 可能都要考慮清楚. ...

禮賢都收左亞囡好開心,但剛剛又入左表德雅,如兩間大家會揀邊間?請比D意見,

好開心收左亞囡,但剛剛又入左表德雅,請大家比D意見兩間會揀邊間?

請問各位家長是沒有參加該校之開放日,而又給取錄呢?
‹ 上一主題|下一主題