用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 如不是12網, 但有宗教分及第一名子女分, 難入嗎? ...
go

如不是12網, 但有宗教分及第一名子女分, 難入嗎? [複製鏈接]

我女兒是20分, 但不同校網, 入st. paul's 機會是不是都難??
   0    0    0    0

醒目開學勳章

首輪唔係計網, 只計分。20分(適齡+首名+宗教)機會都大, 因爲每年連少量15分都入到;即係20分或以上, 再加必收生收0西,仲有少少位收15分。

次輪唔係12網就難0的囉。

原帖由 七點半 於 08-11-4 16:21 發表
我女兒是20分, 但不同校網, 入st. paul's 機會是不是都難??

謝謝你, 我真係好想女兒能升讀聖保祿天主教小學...因為我都想佢直升上中學...嘩!!好長遠...希望女兒都能夠好似你個女咁叻入到啦....

原帖由 YongXin 於 08-11-4 16:44 發表
首輪唔係計網, 只計分。20分(適齡+首名+宗教)機會都大, 因爲每年連少量15分都入到;即係20分或以上, 再加必收生收0西,仲有少少位收15分。

次輪唔係12網就難0的囉。

...

醒目開學勳章

我見寶幼0個邊收0左你小朋友。我女都係寶幼畢業,教得好好, 銜接小學全無問題。

原帖由 七點半 於 08-11-4 17:34 發表
謝謝你, 我真係好想女兒能升讀聖保祿天主教小學...因為我都想佢直升上中學...嘩!!好長遠...希望女兒都能夠好似你個女咁叻入到啦....

係呀! 寶幼收左我女兒, 不過, 要照顧弟弟, 睇下學校可唔可以接納我地申請轉讀上午班...我都知寶血d老師好好, 亦知道寶血是活動教學...我都聽聞寶幼學生品德唔錯, 我都想我的小朋友有良好品德...話時話, 今日又有同事同我講, st. paul's 真係只考慮同區學生, 咁第一輪, 雖然係計分, 但學校亦睇到住邊區, 佢地可以考慮收定唔收, 係咪咁嫁??

原帖由 YongXin 於 08-11-5 10:41 發表
我見寶幼0個邊收0左你小朋友。我女都係寶幼畢業,教得好好, 銜接小學全無問題。

醒目開學勳章

首輪係纯粹計分, 我當年交表時連profile都無交,剩係交0左張自行派位表。所以,學校响呢輪係唔會考慮其他野,而只係跟據分數取錄,仲有位剩而同分的話,學校會交返比EDB抽籤。我就係好彩15分抽籤抽到既。

原帖由 七點半 於 08-11-5 11:22 發表
係呀! 寶幼收左我女兒, 不過, 要照顧弟弟, 睇下學校可唔可以接納我地申請轉讀上午班...我都知寶血d老師好好, 亦知道寶血是活動教學...我都聽聞寶幼學生品德唔錯, 我都想我的小朋友有良好品德...話時話, 今日又有同事 ...

我想請問你住哪一區??

原帖由 YongXin 於 08-11-5 11:34 發表
首輪係纯粹計分, 我當年交表時連profile都無交,剩係交0左張自行派位表。所以,學校响呢輪係唔會考慮其他野,而只係跟據分數取錄,仲有位剩而同分的話,學校會交返比EDB抽籤。我就係好彩15分抽籤抽到既。

...

醒目開學勳章

跑馬地。

原帖由 七點半 於 08-11-5 12:02 發表
我想請問你住哪一區??

OH!!!!!!!!!!!!!! 我個同事話係修女同佢朋友講, 講到似層層, 唔通真係要搬屋??

原帖由 YongXin 於 08-11-5 12:13 發表
跑馬地。

醒目開學勳章

但係學校真係比返正苦同分抽籤個播,我知我0個年有住鸭脷洲15分又係抽籤入到。

如果想次輪搏,就當然係住本網機會大啦。

原帖由 七點半 於 08-11-5 14:05 發表
OH!!!!!!!!!!!!!! 我個同事話係修女同佢朋友講, 講到似層層, 唔通真係要搬屋??

I don't think it is true, as I live in Eastern HK with 15 points only, also lucky to got a seat (In year 2007).

原帖由 七點半 於 08-11-5 11:22 發表
係呀! 寶幼收左我女兒, 不過, 要照顧弟弟, 睇下學校可唔可以接納我地申請轉讀上午班...我都知寶血d老師好好, 亦知道寶血是活動教學...我都聽聞寶幼學生品德唔錯, 我都想我的小朋友有良好品德...話時話, 今日又有同事 ...
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

你是後備入到?還是首輪自選已入??

原帖由 GiCa 於 08-11-7 14:39 發表
I don't think it is true, as I live in Eastern HK with 15 points only, also lucky to got a seat (In year 2007).

原帖由 七點半 於 08-11-7 15:14 發表
你是後備入到?還是首輪自選已入??

七點半,

我唸你吾使擔心, 我以前都有聽過朋友講話15分都要睇地址..但我親身經驗係, 我今年15分用何文田地址第一輪都派到..所以傳聞係不正確的.

唔知今年(2008)首輪派位, 20分肯唔肯定入到??

原帖由 leunglokyiu 於 08-11-24 14:48 發表

七點半,

我唸你吾使擔心, 我以前都有聽過朋友講話15分都要睇地址..但我親身經驗係, 我今年15分用何文田地址第一輪都派到..所以傳聞係不正確的.

醒目開學勳章

嘻嘻!少量15分都入到,20分梗係肯定入到啦;因爲派完0西比20分,仲有位剩,先會比15分抽籤嘛。

原帖由 七點半 於 08-11-25 13:51 發表
唔知今年(2008)首輪派位, 20分肯唔肯定入到??

Oh! Great! Actually my daughter is studying in N1 now. 是不是很心急呢?? hehe!! 我要密切留意這幾年的result...另外, 我在另一編題目見到你話你係paulinian...這是什麼意思呢??

原帖由 YongXin 於 08-11-25 16:18 發表
嘻嘻!少量15分都入到,20分梗係肯定入到啦;因爲派完0西比20分,仲有位剩,先會比15分抽籤嘛。

paulinian...means she is from either st paul catholic or convent

i am not living in Net12,

but my daughter can get in as 15 pt

she is so luck, becoz one student quite...so she is the lucky one for this seat

請問09/10升小聖保祿天主教小學,是否第一輪自行有十五分入到???
‹ 上一主題|下一主題