用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 沙呂小的功課量
go

沙呂小的功課量

如題:想問沙呂小的功課量, 一般而言,每天大約有多少樣?(以小一為例),而一般要用多少時間完成?
有勞各位家長.

原帖由 loy211 於 08-11-4 12:31 發表
如題:想問沙呂小的功課量, 一般而言,每天大約有多少樣?(以小一為例),而一般要用多少時間完成?
有勞各位家長.

hi  loy211
我個仔返到屋企1小時左右做好哂d功課
benny

我囝囝也是大約用一小時便可完成.
如果有情緒的話,便會用個半至兩個小時完成.

中,英,數是每天必有的.
:-) :-) :-)

是否需要督促之下完成,或是自動自覺?我要返工,只可以遙控他做功課,家有工人,但在功課上亦無幫助.
我希望他可以自己完成,我放工就檢查.現在幼稚園的功課比較簡單,他自己可以應付,我回家檢查及跟他看圖書,溫習等.
不過,我很擔心小一的功課量及程度,他未必自己應付得來.
想問問家長現況,謝謝.

老師佈置家課時會否跟小朋友講解題目?略略教小朋友做?

原帖由 loy211 於 08-11-27 12:31 發表
是否需要督促之下完成,或是自動自覺?我要返工,只可以遙控他做功課,家有工人,但在功課上亦無幫助.
我希望他可以自己完成,我放工就檢查.現在幼稚園的功課比較簡單,他自己可以應付,我回家檢查及跟他看圖書,溫習等.
不過 ...

當然陪著小朋友做會比較好些.如果只是抄寫的功課,小朋友自動自覺做也不是問題,但中文的閱讀理解,可能要家長幫幫他們.

原帖由 loy211 於 08-11-27 12:32 發表
老師佈置家課時會否跟小朋友講解題目?略略教小朋友做?

是有的,有時會在堂上做了一半.

維他:
     唔該晒!我放心左d,希望他生生性性,我都預左辛苦,始終小朋友要跟,不可依賴學校,如果他可以有少少自覺性及自律便好了.

原帖由 loy211 於 08-11-27 12:31 發表
不過 ...

hi loy211:
放鬆d自己,我地沙呂小d家長一定支持你地嫁,沙呂4樓有個好大好多書嘅圖書館,你孩子愛看書嗎?

愛,他喜愛閱讀,中文識字量不錯,英文就弱D,可能家中只有印印,平日少機會講,不過他暫時都是我跟他說英文故事,一般簡單的中文圖書,他也可以自己閱讀.

原帖由 loy211 於 08-11-27 19:11 發表
愛,他喜愛閱讀,中文識字量不錯,英文就弱D,可能家中只有印印,平日少機會講,不過他暫時都是我跟他說英文故事,一般簡單的中文圖書,他也可以自己閱讀.
我太太星期四在圖書館做義工,希望到時有咩可幫到各位09小一家長請開聲。

多謝各位家長義工.