用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

基灣多功課嗎? [複製鏈接]

請問愛蝶灣基灣多功課嗎? & 功課深唔深架? 是不是一年級時已用二年級的text books 架la? 有冇校本課程ga? 太多問題了! 因基灣是沒有小一簡介會的, 所以在這裏發問。 基灣的家長可否相告? 謝謝!!!
   0    0    0    0

wynma,

我女今年讀一年級, 功課平均每天有7-8樣, 但每樣都是做1-2頁罷了(不太深), 如果坐定定, 約一個鐘左右搞掂, 暫時未覺一年級用二年級的書, 數學就有1本課外練習, 中文英文都有些課外練習(係老師影俾佢地的), 亞囡番學都feel到佢開心既, 不過如想入這間有兩點要留意, 因為女孩要短頭髮另佢地番7:40分(比其他學校早一點的)

原帖由 wynma 於 08-11-3 13:45 發表
請問愛蝶灣基灣多功課嗎? & 功課深唔深架? 是不是一年級時已用二年級的text books 架la? 有冇校本課程ga? 太多問題了! 因基灣是沒有小一簡介會的, 所以在這裏發問。 基灣的家長可否相告? 謝謝!!! ...

如果無改正寫字又靚起碼少4樣.  所以每個同學都唔同.

原帖由 sarahlee 於 08-11-4 11:27 發表
wynma,

我女今年讀一年級, 功課平均每天有7-8樣, 但每樣都是做1-2頁罷了(不太深), 如果坐定定, 約一個鐘左右搞掂, 暫時未覺一年級用二年級的書, 數學就有1本課外練習, 中文英文都有些課外練習(係老師影俾佢地的),  ...

唔該晒你地呀Sarahlee & wawa, 我都聽講過女仔唔可以留長頭髮架, 但我的是仔仔, 而且我喜歡較Strict 的學校的, 唔想個仔太free, 驚佢變得無規無矩&唔乖, 但上學時間好似真係早咗啲, 我住在TKO的, 亦冇校車到TKO, 我唸如有幸入基灣就會自己接送, 為了好成績, 辛苦D都要la!!!

另外, 我又想問吓你地知唔知這學校有冇跳班制ga? 如果個小朋友有一科的成績非常卓越(i.e. 讀緊P.2時, 某科的程度已達P.4 or P.5), 咁會唔會這一科給他跳級? 謝謝!!!

醒目開學勳章

hi,你囝囝今年定下年選校呢?

原帖由 wynma 於 08-11-5 15:39 發表
唔該晒你地呀Sarahlee & wawa, 我都聽講過女仔唔可以留長頭髮架, 但我的是仔仔, 而且我喜歡較Strict 的學校的, 唔想個仔太free, 驚佢變得無規無矩&唔乖, 但上學時間好似真係早咗啲, 我住在TKO的, 亦冇校車到TKO, 我 ...

Hi wpwong,

我囝囝係今年選校呀, 雖然他已考到了一間私校, 但我都會試基灣的, 因為基灣成績好&唔需要交學費嘛!

原帖由 wpwong 於 08-11-18 09:21 發表
hi,你囝囝今年定下年選校呢?

不用交學費係呢樣好.

原帖由 wynma 於 08-11-18 15:31 發表
Hi wpwong,

我囝囝係今年選校呀, 雖然他已考到了一間私校, 但我都會試基灣的, 因為基灣成績好&唔需要交學費嘛!

但我想知基灣(愛蝶灣)是不是活動教學呢?  因好多人話佢哋注重音樂... 比較其他官津校較活動呢?

我的小朋友做好耐

都唔知係佢地做得慢定真係多功課,放左學番屋企開始做,做到食飯都未做完,激死

我的小朋友做好耐

都唔知係佢地做得慢定真係多功課,放左學番屋企開始做,做到食飯都未做完,激死

粟子頭,

hihi, 基灣(愛)不是活動教動, 係傳統教學, 只有一, 二年級會一組組咁座(像幼稚園)到三年級就是一行行咁坐, 不過本人buy傳統教學, 起碼紀律嚴點, 佢地每位學生要學一種樂器(綱琴不計), 可在校內或外頭學, 佢地都多課外活動架, 全部自由參與.

原帖由 粟子頭 於 09-6-4 09:30 發表
但我想知基灣(愛蝶灣)是不是活動教學呢?  因好多人話佢哋注重音樂... 比較其他官津校較活動呢?

近呢幾日好似多左d功課

我2個小朋友都做得比平時耐~請問你們的小朋友有無呢個問題呢?

我知自行分配學位於9月25日 / 28 / 29 /30 & 10月2日遞交申請表, 請問有冇人知愛蝶基灣幾點開始收申請表和交往那裡??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

原帖由 madgemama 於 09-9-12 16:30 發表
我2個小朋友都做得比平時耐~請問你們的小朋友有無呢個問題呢?

依家初初開學, 功課唔算好多, 每日4-5樣左右, 加埋溫書, 我囡囡平均一個鐘頭就ok.

我印象中好似朝早9:00開始收表, 申請表交往學校, 現在尚未有公佈, 你下星期再click入網址看看吧.

http://www.ccckeiwan.edu.hk/

原帖由 paltiBB 於 09-9-16 21:10 發表
我知自行分配學位於9月25日 / 28 / 29 /30 & 10月2日遞交申請表, 請問有冇人知愛蝶基灣幾點開始收申請表和交往那裡??

你囡囡好快手哦~

你囡囡讀幾年級呀?咁叻女o既^^?佢一定係好專心o者~

原帖由 曦彤媽媽 於 09-9-17 10:42 發表

依家初初開學, 功課唔算好多, 每日4-5樣左右, 加埋溫書, 我囡囡平均一個鐘頭就ok.

原帖由 madgemama 於 09-9-21 11:07 發表
你囡囡讀幾年級呀?咁叻女o既^^?佢一定係好專心o者~

佢係1A班嫁! 佢唔係叻女, 只不過依家D功課仲少姐, 不過我估黎緊一個鐘頭應該做唔晒LU. 因為佢尋日都成7樣功課, 佢有個朋友仔2年級, 尋日係18樣功課呀.

醒目開學勳章

18樣功課? 我暈喇!

原帖由 曦彤媽媽 於 09-9-22 10:28 發表

佢係1A班嫁! 佢唔係叻女, 只不過依家D功課仲少姐, 不過我估黎緊一個鐘頭應該做唔晒LU. 因為佢尋日都成7樣功課, 佢有個朋友仔2年級, 尋日係18樣功課呀. ...

唔係嘩 18樣功課, 簡直係惡夢. 對一個小二的學生來說真係吃不消 係咪罰抄???

原帖由 曦彤媽媽 於 09-9-22 10:28 發表

佢係1A班嫁! 佢唔係叻女, 只不過依家D功課仲少姐, 不過我估黎緊一個鐘頭應該做唔晒LU. 因為佢尋日都成7樣功課, 佢有個朋友仔2年級, 尋日係18樣功課呀. ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

原帖由 paltiBB 於 09-9-22 15:23 發表
唔係嘩 18樣功課, 簡直係惡夢. 對一個小二的學生來說真係吃不消 係咪罰抄???

唔係罰抄, 係計埋d溫書同改正咁lor, 如果d功課做得ok, 無咩野改, 就唔洗做咁多嘅. 不過聽亞囡講, 佢地導修堂都可以做功課, 如果做咁d先返屋企, 應該唔洗做好耐嘅!
‹ 上一主題|下一主題