用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德貞/德雅, 各位媽咪有何意見?
go

德貞/德雅, 各位媽咪有何意見? [複製鏈接]

hi,

德貞/德雅, 兩間小學, 大家有什麼意見呢? 德貞已經收左我個女, 但外間意見有差別,  德雅又開始interview, 大家有冇意見提供到呢?

thanks
   0    0    0    0

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1675957

德貞係中中,德雅係英中, 睇你想女女上中中or英中去選擇.

HI JOE

我同我老公都決定選擇德雅小學,  希望冇選擇錯誤啦!!

多謝你的意見~~  

原帖由 joetsang 於 08-11-3 10:43 發表
德貞係中中,德雅係英中, 睇你想女女上中中or英中去選擇.

我有個朋友叫我不要選德雅, 是緣是她的姪女在該校就讀(小4), 曾在早會給老師當住所有同學仔面前說她考試不合格要努力之類, 令其姪女在其他同學仔面前無地自容 , 最後竟然發現老師攪錯咗不是佢姪女唔合格是其另一個小朋友才對, 我覺得一個有愛心的老師要照顧小朋友的小小心靈感受 !

可能這只是個別老師, 個別事件, 但我唔想我個囡有機會面對呢類老師呢 !

原帖由 277177 於 08-11-28 16:53 發表
德貞可以考上智英文中學wor

其實真係兩難﹐
我囝 兩間都會留位,
但要擇 都很難。
睇多D大家意見。

原帖由 ELING 於 08-11-28 16:58 發表

其實真係兩難﹐
我囝 兩間都會留位,
但要擇 都很難。
睇多D大家意見。

ELING,
你仔仔有無上小一預備班呀?

我仔仔有上德貞小一預備班 (國語), 阿仔話老師好好人, 佢學得好開心, 由於阿仔口音不大清楚, 所以阿仔話老師逐粒音同佢執.

我在學校等的期間, 亦看到學校壁佈板有張貼學生的升中資料, 有派長沙灣天主教英文中學 / 聖母玫瑰 / 鄧肇堅(灣仔). 我相信佢哋變左英私小後, 成績漸見明顯!

德貞語言環境較佳 (以英文及普通話教授, 包括書本都採用英文書本, 除中文科/常識)

德雅, 我自己覺得壓力會很大 (BOTH家長同學生), 自問都有少少擔心, 驚自己同個仔都唔適應, 所以仍然考慮當中, 但照交留位費, 唔可以唔認佢哋升中派位很理想. 當然如果小朋友係女仔的話會更好, 最起碼有德雅中學同聖母玫瑰兩間.

而當日德雅面試時所派的單張, 家長篇幅都有提及功課/黙書壓力有多大, 所以.....諗緊!

原帖由 277177 於 08-11-28 16:53 發表
德貞可以考上智英文中學wor

德貞同上智同一個會
寶血會

原帖由 穎穎媽咪 於 08-11-28 20:49 發表
我想講我地德小同德中基本上冇la (能),我地讀德貞小既都因為女仔派位好,我大囡剛畢業,上年全級有66%去英中,80人有十幾個去上智,有十個去聖母玫瑰,有2個去maryknoll,一個st paul.....我細囡今年都小一,我自己都係校友 ...

穎穎媽咪:
可唔可以講吓點解中文無咁好呀?
男仔讀會唔會比較蝕底呀?
德雅又點"寸"法呀?

麻煩你指點/討教一下, THANKS!

唔好怪我多口, 我都係德貞old girl, 但係我冇幫囝囝考德貞, 因為中學係女校.  同區 SFA 和崇真你都可以考慮.  SFA正式收生己完, 你可以試吓扣門, 崇真ongoing都收緊生.

不過如果你叫我揀, 我都會揀德貞, 因為係英小, 將來出路好D.  以前我讀的時候係中小嚟架.  其實如果囝囝都最後都考唔到我满意的小學, 我都會番母校扣吓門.不過宜家聖若瑟收咗, 我唔駛扣問囉.
Trevor Mama

原帖由 穎穎媽咪 於 08-11-29 00:19 發表

唔好咁講大家交流下喇!
我覺得佢地著重英文多d,唔得既每星期放學後有一日補英文,中文就冇,同埋我覺得唔只德貞,男仔係深水步區係冇咁著數,7間津貼英中3間係女校,得一間男校,所以我有囡一定揀深水步區,如仔我會揀九 ...

穎穎媽咪,
我想問學校用英文書教授嗎?
另外, 男仔多數派邊間中學呀?
謝謝!

穎穎媽咪,

另外還有幾個問題想向你討教:-

• 每天平均有幾多樣功課呀?
  • 平均要用多少個鐘才能完成?
  • 多唔多課外活動呀?
  • 是否外籍英語導師教授英文課呀?

‹ 上一主題|下一主題