用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: cecilia001
go

11/8 interview [複製鏈接]

我囡囡都有返緊nursery架 ~
你囡囡有無返? 佢幾月出世?

我地interview個間房no.我唔記得,
但in我地的係一位唔係太後生的,
但睇得出好有經驗同愛心的老師黎 ~
佢好肯氹我個囡玩, o個日in左幾間, 佢至鍾意呢位老師.

原帖由 Gmajor 於 08-11-10 22:51 發表
rubytse,

囡囡依加係唔係有番nursery架!
你第4X,咁我地相差唔係好遠,其實我fd o個女都黎in,佢同我一樣,都係大女,又係入去我in o個問房,問同一問題,完全一樣! ...

如果真係學校in左幾日, 我估可能超過100,
我in完1點幾都仲有人黎in

原帖由 jjtseung 於 08-11-10 23:00 發表

我個女日日8:30pm入房, 9點前訓着啦!

我考朝早!

如果真係100個都無, 我估真係差不多人人有份!

係呢, 你地中意St. Clare's d咩呢?

我都係因為鍾意佢地呢樣所以至報 ~

原帖由 Gmajor 於 08-11-10 23:08 發表
hi jjtseung,

我同老公都鍾意佢地校風,有時o係見到d同學,個個都乖,讀書樣!同埋小學係英小,咁上中學唔駛咁辛苦,難追!

咁你呢,點解梗St Clare's? ...

回覆 # 的文章

我哋考2:30pm, no#60.

原帖由 jjtseung 於 08-11-10 23:12 發表

我都係因為佢有英小, 英中... &聽講老師好有愛心!
不過我住東區, 擔心交通問題, 所以佢唔係我首選!

Me too! 所以我哋会考多幾間!

其實有無小朋有是8/11之前見及已經收到通知??

原帖由 rubytse 於 08-11-11 09:02 發表
我囡囡都有返緊nursery架 ~
你囡囡有無返? 佢幾月出世?

我地interview個間房no.我唔記得,
但in我地的係一位唔係太後生的,
但睇得出好有經驗同愛心的老師黎 ~
佢好肯氹我個囡玩, o個日in左幾間, 佢至鍾意呢位老師. ...

我個囡都有番nursery, 佢係一月出世架!你囡囡幾多月架?

原帖由 Gmajor 於 08-11-11 12:41 發表

我個囡都有番nursery, 佢係一月出世架!你囡囡幾多月架?

My daughter has also been attending Nursery since Aug and she was born on July.

原帖由 cecilia001 於 08-11-11 11:46 發表
Me too! 所以我哋会考多幾間!

寶X收佐我女女AM, 所以我都淡定些, LLT & 蘇浙已經放棄唔去in... 其他的就算唔收都無問題!

佢地唔算多人in, 但都要成2 weeks先有result!?

咁究竟有無人知/ 計到有幾多人去in, 同埋佢哋話開3班, 即係一班有幾多人?

我女in11:30, 等候時都起碼見到有20-30個 family係到, 而我女的等候號碼是單位數, 所以我相信一定唔止6x個人in, 再者, 在禮堂check birth cert 時, 我裝到我女的排號大概在@150, 後面好似有大概差不多數量的人, 所以我估計當日應該有250 - 300個小朋友in. 此外, 我在9月尾交表後, 曾致電詢問關於int日期, 佢地只說8/11, 無講其他日期, 所以我覺得唔似分開3日int.

原帖由 foggyao 於 08-11-11 17:20 發表
咁究竟有無人知/ 計到有幾多人去in, 同埋佢哋話開3班, 即係一班有幾多人?

照常理係一班收full最多30人, 2個老師(有d學校會有多個助教)!
所以3班就係90人!

原帖由 kkmoremore 於 08-11-11 18:54 發表
我女in11:30, 等候時都起碼見到有20-30個 family係到, 而我女的等候號碼是單位數, 所以我相信一定唔止6x個人in, 再者, 在禮堂check birth cert 時, 我裝到我女的排號大概在@150, 後面好似有大概差不多數量的人, 所以 ...

嘩... 咁你果段時間好多人啊! 我9點幾in, 前後加埋都係得幾個family, 所以好快就到我地, 由行入學校到走都唔超過25分鐘!
你可以留意到排號, 真係心水清! 咁ge情況睇來, 都要廝殺一輪先有的入圍! 你女女表現如何?

我都醒起果陣佢的website上都有寫係11月8日interview! 好似10月係in小學!

原帖由 kkmoremore 於 08-11-11 18:54 發表
我女in11:30, 等候時都起碼見到有20-30個 family係到, 而我女的等候號碼是單位數, 所以我相信一定唔止6x個人in, 再者, 在禮堂check birth cert 時, 我裝到我女的排號大概在@150, 後面好似有大概差不多數量的人, 所以 ...

I guess the interview was only scheduled on Nov 8th, we had interview on Nov 1 because we requested we change.

嘩!有咁多人in,今次囡囡機會好微!

我2:30pm in 第5X

嘩! 一班有30人咁多?! 我仲稔住一班最多都係15-20人添!

另外, 咁即係有d人要求改日子, 佢哋就安排1nov, 正常無變就係8nov. 未計1號in左嘅家庭, 淨係8號已有差唔多300人或再多d, 咁即係成功取錄率係1:3 或 1:4.

唔怪得都唔洗問我女女/我哋 咁多問題, 因一睇佢表現同對答, 可能已知呢類唔洗收, 唔好舐時間, 所以無考d乜就已bye bye!

Good luck to others moms and kids!

原帖由 foggyao 於 08-11-12 10:25 發表
嘩! 一班有30人咁多?! 我仲稔住一班最多都係15-20人添!

另外, 咁即係有d人要求改日子, 佢哋就安排1nov, 正常無變就係8nov. 未計1號in左嘅家庭, 淨係8號已有差唔多300人或再多d, 咁即係成功取錄率係1:3 或 1:4.

唔 ...

咁又未必! 因為中西區都好多好kinder, 其他一放榜, 可能會放棄呢邊, 所以我覺得就算waiting都好大機會! 睇返教統局的information, 佢地上兩年的PM班仲有好多位淨! 所以如果PM都OK的, 就會好大機會!

原帖由 jjtseung 於 08-11-11 15:48 發表

寶X收佐我女女AM, 所以我都淡定些, LLT & 蘇浙已經放棄唔去in... 其他的就算唔收都無問題!

Hi jjtseung,
LLT 即是邊間呀? 點解唔in嘛喎, 橫掂都報咗! OK咪比多幾間自己揀吖嘛.
唔好意思, 不過呢D係我自己的想法.
但如St Clare收, 你會揀St.Clare or 寶x呢?

原帖由 cecilia001 於 08-11-12 16:04 發表
Hi jjtseung,
LLT 即是邊間呀? 點解唔in嘛喎, 橫掂都報咗! OK咪比多幾間自己揀吖嘛.
唔好意思, 不過呢D係我自己的想法.
但如St Clare收, 你會揀St.Clare or 寶x呢? ...

LLT係CWB果間靈糧堂! 因為相比LLT同蘇浙, 我都perfer寶X, 同埋呢兩間我都有朋友帶我入過課室睇, 講hardware & software我中意寶X多好多, 所以就算佢地收佐AM, 我都會放棄, so費事浪費人地的人力物力資源啦!
至於St. Clare, in得ge我都中意呢間學校, 如果佢都收女女AM正取生, 咁就真係要好好同老公商量下, 我住東區, 寶X就近好多!

‹ 上一主題|下一主題