用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

11/8 interview [複製鏈接]

下週六就interview, 囡囡仲係講BB話, 考到機會很微吧!
   0    0    0    0

Hi Cecilla,

我個囡囡o係下午interview,你點解揀St. Clare,我同老公都好鍾意,一來有小學and中學,想問下是否英文小學,有冇mami比d意見,讀得辛苦嗎?我地諗住到中學係英中,不如一開始條路就係咁行,唔駛讀完小學,上英中咁辛苦!

原帖由 Gmajor 於 08-10-31 20:58 發表
Hi Cecilla,

我個囡囡o係下午interview,你點解揀St. Clare,我同老公都好鍾意,一來有小學and中學,想問下是否英文小學,有冇mami比d意見,讀得辛苦嗎?我地諗住到中學係英中,不如一開始條路就係咁行,唔駛讀完小學,上英中咁辛苦! ...

Hi Gmajor,
其實我都是try try, 你女兒懂說單字嗎? 我女兒還是在講BB話.

我個女IN上午10:20,希望佢入到啦

我都希望得,你地知唔知往年interview係點?

想問係咪父母一齊interview? 定係只准是但一位進入?

My interview is on Nov 8 too.  I see someone saying that they have interviewed on Oct 25 already.  Seems like it is the 2nd round.

回覆 # 的文章

點解有2nd round,你知唔知?

有無人知道interview既形式,例如係用中文IN還是英文IN, 係小組形式還是1對1?大約會IN幾耐?

你地今日點,interview去左邊間房,我去o個得我地一組人,我見有間房有幾組,我個囡答晒問題,不過一入房前,冇叫午安!

原帖由 Gmajor 於 08-11-8 19:02 發表
你地今日點,interview去左邊間房,我去o個得我地一組人,我見有間房有幾組,我個囡答晒問題,不過一入房前,冇叫午安!

咁你個已好好。我家大小姐,今日完全無mood,不在狀態,唔好話答問題,連做間單要求都做唔到乜滯!! 老師巡例問兩三條問題,就say goodbye!! 今勻真係goodbye!

我好快就in完,你in幾耐? 問得父母多唔多問題?同埋幾時會收信?

hi Foggyao,

我地都好快in完,我諗唔駛十分鐘!

老師問我地,點認識呢間學校,仲有講如果上午冇下午讀唔讀,好似禮賢會咁問,之後兩個禮拜後收唔到信就打去學校!

你o係邊問房in?

我家大小姐都係一樣,十問九唔應,仲要問非所答,今日仲係上午 in St Clare's,下午in另一間,二間都係甘,激死我。St Clare's 個老師仲同我講佢地上午開一班,下午開二班,問我如果無上午只係有下午考唔考慮,我答佢唔考慮,佢想落筆既手都停左,呆左之後放低支筆同我地say goodbye.

原帖由 foggyao 於 08-11-8 20:53 發表

咁你個已好好。我家大小姐,今日完全無mood,不在狀態,唔好話答問題,連做間單要求都做唔到乜滯!! 老師巡例問兩三條問題,就say goodbye!! 今勻真係goodbye!

我好快就in完,你in幾耐? 問得父母多唔多問題?同埋幾時會 ...

原帖由 Gmajor 於 08-11-8 21:31 發表
hi Foggyao,

我地都好快in完,我諗唔駛十分鐘!

老師問我地,點認識呢間學校,仲有講如果上午冇下午讀唔讀,好似禮賢會咁問,之後兩個禮拜後收唔到信就打去學校!

你o係邊問房in? ...

我無留意房號,係直入到尾左手邊一間房。入面有兩位老師。

wingc,我諗咁可能佢都想收你讀下午班,點知比你答案嚇親

你都好,老師有想落手一刻,我見個老師,都無過支筆,我走仲問老公,點解唔覺老師有支筆?我老公仲答我,可能唔好意思咁揚我面前寫failed。我諗可能我一走,佢就畫個大交叉就已搞掂一個

our kid went to have interview on the 1st, they brought my kid to the classroom to play only, we didn't meet the teachers.  do you know when will we receive the result?

foggyao, 你地有兩位老師一齊同囡囡interview?

我地只係問下四種生果,我諗我地入去interview前,囡囡冇同講午安,所以求其比我地in就走!

My teacher didn't get any pen too.  She asked my girl a few questions, but she is too shine to look at her.  (and of course, my girl didn't answer la....)

The teacher didn't ask me question but just ask whether we are studying nursery now (which should be written on the application form already).  

The interview is less than 10 mins and luckily, my girl said  "thank you" when the teacher gave her a card  in the end.

It seems like they have many rounds of interviews (Oct 25, Nov1, Nov 8).  And there are different formats too  !

hi yvonyvon,

綜合咁多位mami咁講,真係有唔同方式interview喎,唉!唔知佢地點分,我個囡係大囡,依加讀梗nursery!

原帖由 Gmajor 於 08-11-9 16:04 發表
foggyao, 你地有兩位老師一齊同囡囡interview?

我地只係問下四種生果,我諗我地入去interview前,囡囡冇同講午安,所以求其比我地in就走!

唔好意思,講得唔清楚,係間房入面有兩位老師,分別in兩個家庭。我分別兩個家庭一齊入間房,而我走時,另外個家庭仲in緊,我老公話聽到老師有好多問題問個家庭小朋友同埋對家長。但我就好似好快就被人叮出局。

yvonyvon,
乜原來佢分咁多日去interview咩?我仲以為係一日搞掂添!

hi foggyao,

你都有去inㄚ? 我今日本住輕鬆的心情去in, 因為我住東區, 都係寶X方便d! 不過, 我想8下佢地的小學校園!
見女女果位老師好似有楂筆, 佢都有問我地考唔考慮下午班, 我老公一口拒絕! 我即刻婉轉地講返原因... 個老師都好好人, 話會mark低我地要求AM班!

我女女今日表現比之前的interview差佐些... 因為成台煮飯仔係度, 佢掛住玩煮飯仔, 唔多想答問題!:;pppp: 老師就真係問佐好多問題, 女女頭頭答d唔答d, 老師好快轉返問佢玩緊的野, 咁女女即刻有興趣講, 答晒做晒! 去到玩puzzle果度, 表現都算OK, 答到問題, 做到要求, 又肯tidy up, 離座pa好張櫈!...... 老師連最後送貼紙都要問女女, "呢個係mud野?"
最後女女見到門口的金魚, 幾乎唔肯走!

原來分開咁多日in, 唔怪的之我覺得今日好少人咁!
‹ 上一主題|下一主題