用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生幼稚園
樓主: tanoshi127
go

民生幼稚園

我個女都係今日十一點半見呀!個外藉老師同我哋傾咗一陣,我都唔知原來咁就面試完。

點解你見既係外藉老師? 我in個班房只得中國人喎, 唔見有外籍老師!

原帖由 Karen628 於 08-11-9 04:00 發表
我個女都係今日十一點半見呀!個外藉老師同我哋傾咗一陣,我都唔知原來咁就面試完。

我都覺得幾奇怪! 問d咁簡單既問題, 究竟點去決定收生標準? 係咪因為人多關係...

如果收左我個囡, 我會覺得係magic.

原帖由 prosperityyan 於 08-11-9 01:37 發表
有無人今日in左呀? 點解老師只係問點個揍佢同問平時帶佢去邊度玩? 咁點可以決定到收邊個? 另外, 我覺得民生幼稚園好似小學呀....唔係好warm 既感覺, 收左都唔知讀唔讀好. ...

成個interview o既過程都好嘈, 十幾個小朋友加埋家長迫埋間房, 個個都係玩緊, 我仲以為o個時係warm up tim
唔知係咪靠我地交o個份功課黎收人呢

唔係wo
有考小朋友, 不過就唔formal
有問我囡佢自己的名,幾多歲,
叫我囡砌高d積木,放齒輪,
辨顏色, 攞嘢比媽媽同老師...

我昨日九時多同小朋友去左九龍仔公園玩,
我都見到好多人排隊呀!

我可能早,見門口都有唔少人排隊,
d小朋友仲要比太陽晒住,有些在對面路等....
之後有些in完的小朋友來公園玩,
見佢地好似好唔滿意安排咁,
之後我上左公園跑步,
走ge時候經過民生.....
我見到佢地開"條門隙"咁同d家長講野,
我當時諗.....門開大d得唔得呀,
我諗d家長唔會衝入去掛????

我都覺得IN得極之求期, 而家老師無乜笑容同愛心咁,
我IN 靈糧堂D老師好好架!仲同個仔玩得好開心.
但係民生就只係問叫乜名, 幾AGE, 平時邊個照顧你三條問題. 跟住問我二條問題, 二MINS 都唔使呀!幾慳皮

原帖由 CKAU06 於 08-11-9 10:12 發表
我昨日九時多同小朋友去左九龍仔公園玩,
我都見到好多人排隊呀!

我可能早,見門口都有唔少人排隊,
d小朋友仲要比太陽晒住,有些在對面路等....
之後有些in完的小朋友來公園玩,
見佢地好似好唔滿意安排咁,
之後我上左 ...

但係我覺得佢咁既安排先係真真正正睇到個小朋友既教養wor.
佢俾佢地freeplay, 又要等老師輪流問, 一張table有一堆玩具要大家share黎玩.

呢d情形最能看清小朋友既表現. 等老師過黎問同問完都未走得要等老師話玩完就考耐性, 佢問果幾條問題, 都係一般幼稚園會問既野, 已經可以睇到小朋友既反應及聽指令能力, 係觀察玩玩具時又可以睇到小肌肉發展, 而同其他小朋友一齊玩就睇到佢地係群體既表現。

係我同table既小朋友, 1個雖然口講"一齊玩",但係就搶我個仔同另一個小朋友玩緊既玩具, 另1個小朋友就丟玩具落地同用本圖書打我個仔個頭, 我就覺得完全能夠睇到小朋友既表現。

你個組咁激  haha

原帖由 JadeW 於 08-11-9 12:05 發表
佢俾佢地freeplay, 又要等老師輪流問, 一張table有一堆玩具要大家share黎玩.

呢d情形最能看清小朋友既表現. 等老師過黎問同問完都未走得要等老師話玩完就 ...

呢d情形最能看清小朋友既表現. 等老師過黎問同問完都未走得要等老師話玩完就 ...

hey原來你都有考, 我係cherrian丫, 不過黎左呢度用左第2個login
xddddd

原帖由 marcuscyrus 於 08-11-9 12:34 發表

hey原來你都有考, 我係cherrian丫, 不過黎左呢度用左第2個login
xddddd

CCC 係阿 你都有考?

我個組又真係幾奇怪既...

我係覺得果個小朋友發脾氣個daddy好慘姐....
in緊果陣個仔咁扭計 都吾知點算好
我個仔大件頭 俾佢輕力打左一下其實一d事都冇
剩係大聲叫左一聲表示不滿姐
之後, 個daddy就慘啦 個小朋友已經心情不佳
又要叫佢同我地講吾好意思 個仔又死吾講
之後我仲叫個仔同個叔叔講 吾緊要啦咁
都俾人打左下囉, 順便拿多分咁都好

我自己就吾俾老公同佢入去in
至驚小朋友發脾氣 daddy control吾到

this is what my hubby said, 睇下边個發皮四 就out!

原帖由 marcuscyrus 於 08-11-9 07:54 發表
成個interview o既過程都好嘈, 十幾個小朋友加埋家長迫埋間房, 個個都係玩緊, 我仲以為o個時係warm up tim
唔知係咪靠我地交o個份功課黎收人呢

Totally agreed.  Quite surprise that for a big school like this but still so many people (parents and their children) were crowded in a room which made the rooms very noise and some children, like my daughter, could not concentrate.

JadeW,

我昨日排緊隊時見到你呀! 我係排你右手邊第二條隊, 不過怕你唔認得我, 所以無同你打招呼~~

我果group有外籍老師同小朋友及家長傾偈呀! 老師問左我個囡叫咩名, 幾多歲, 之後拎d玩具問佢野, 之後再返黎問我平日邊個湊小朋友, 小朋友係屋企會玩咩, 同埋有咩親子活動.

另外我果group入面有兩位小朋友由頭喊到尾, 所以課室仲嘈, 我見有個小朋友一入課室就喊, 但有位老師個表情好似覺得呢個小朋友好嘈, 從呢一點就睇唔到老師有愛心囉!!!

回覆 # 的文章

大家好,我都在星期六面左試啦,我都覺得好不嚴肅,好除便,只係叫我們入了一 間房,房入面分成三張枱,跟著老師就叫小朋友自己玩,稍後老師就問家長平日帶小朋友去哪裏玩、平時同哪人住、喜歡玩什麼,另外問小朋友叫咩名、選擇顏色。總之我好噪炒

我都覺得個環境實在太噪了,
而且老師一走埋嚟就問小朋友問題,
小朋友玩玩吓,真係沒有心理準備就要去應付,
我的囡囡固然表現不好,
但眼見同組都好多小朋友不太合作,
可能是報名人數太多了,
用這樣的面試方式,
才可將真正叻的小朋友挑選出來吧!