用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生幼稚園
樓主: tanoshi127
go

民生幼稚園

原帖由 Barbie_jj 於 08-10-31 23:43 發表

約克上星期我in左啦, 成個過程都好似幾耐呀, 一個家長帶小朋友interview, 另一家長去聽簡介會, 要聽成個鐘呀. 總共好似用左個幾鐘. interview時間就唔係好耐, 但個簡介會就耐左少少. ...

york係超耐呀, 我地10月11in, 4點半..走時天都黑了, 仲要係我冇聽哂個briefing session

原帖由 marcuscyrus 於 08-10-31 23:46 發表

york係超耐呀, 我地10月11in, 4點半..走時天都黑了, 仲要係我冇聽哂個briefing session

我之前都諗緊唔知係咪見有家長話個briefing太耐, 所以個校長就縮短了briefing既時間呢... 睇你咁講, 我諗都係啦, 不過佢真係講左幾耐, 一定有1個鐘呀.....

如果時間唔許可, 可以briefing早d走我諗都可以!

總之in民生時小朋友要精精神神啦~~

回覆 # 的文章

我係2:30 pm. 但咁啱Keenmind 係2:00pm ! 我諗要放棄KM....唔知KM有冇得改時間?

marcuscyrus, Barbie_ij,

york咁有冇收你小朋友呀!你讀唔讀呀!Thanks!

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 08-10-31 21:18 發表

我今日已收到了
11月8日2點半

我都係11月8日2點半呀
祝大家好運

亞b果日要走4場呀,吾知會吾會發皮4呢
而且d問題同活動都差吾多....可能吾like答tim
唉...由9:30見st cat,1:30見基督教中心,2:30見民生到4:45見啟思...........我都覺得very tired,何況亞b,點解d學校係要同一日面試呢???????

原帖由 vivicicimimi 於 08-11-1 00:49 發表

收左am class, 而家仲考慮緊, 黎緊11/11先至要register, 尚未決定... 始終佢地既教學理念同我有出入.

原帖由 vivicicimimi 於 08-11-1 00:49 發表

收左, 但唔讀了, 本來10月23要交留位費, 冇去到交
daddy一早已唔太喜歡間學校標榜好多公開試可以考, 只係我幾個姨甥係讀stafford, 我覺得好似都唔錯, 先說服佢去in下

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 02:12 發表
我覺得keen mind好過民生喎.

點解o既?

原帖由 Barbie_jj 於 08-10-31 23:43 發表

約克上星期我in左啦, 成個過程都好似幾耐呀, 一個家長帶小朋友interview, 另一家長去聽簡介會, 要聽成個鐘呀. 總共好似用左個幾鐘. interview時間就唔係好耐, 但個簡介會就耐左少少. ...

我都系睇當日民生IN完几點,有時間就去約克,最多IN完就走,簡介會晤會點聽囉,真系冇時間就算,因為3:30IN KV

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 02:13 發表
hello, 可唔可以講我知YORK 既教學理念係咩呀?

其實如果你有留意開york都知道, 佢地係著重裝備小朋友既英文能力, 會鼓勵小朋友去參加好多公開考試. 但中文方面同埋其他方面既教育, 會相對少.
而我只希望小朋友中英文都平衡, 尤其是個人發展方面, 所以會覺得一間重視全人發展既學校會合適我多一d, 而我喜歡民生當然都因為佢更是一間有小.中可供接上既學校! 學校硬件十分之不錯!

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 12:31 發表
你都講得好啱, 有睇好多野. 呀, 咁我想問, 如果st. cat, kv 都收你小朋友, 你會點選呀?

我並沒有替小朋友報讀這兩間幼稚園啊, 所以答不到你了!!

阿囡8/11IN上午9:00,VERY GOOD
對囡非常有利,最好狀態的時候, IN完返去瞓覺覺

prosperityyan:

想請問民生既教學方法点好? 可否介紹吓?
thanks.

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 11:01 發表
因為民生是中文幼稚園, 而keen mind係中英都注重既, 而且keen mind 課程會深d, 如上小學, 小朋友會易d. (個人意見). 不過, 民生既教學方法係真係幾好.