用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想轉幼稚園好唔好?
go

想轉幼稚園好唔好? [複製鏈接]

我個小朋友讀緊K2幼兒園想轉下學習環境, 而家轉K2還是下年度轉K3好? 意見如何? 謝謝!

0    0    0    0

是不是讀得唔開心?
否則我就唔會同小朋友轉校.
如果非轉不可,我就會在k2時轉,
始終k3要準備升小一,
免小朋友又要重新適應新生活.
如果佢又唔開心,你就更加煩惱.

我個小朋友由N1開始讀到而家K2, 佢係幼兒園有好多次濕褲(尿尿), 而家又係咁..我問左佢係咪唔開心, 佢唔講原因, 另外我知佢好鐘意教材, 覺得幼兒園功課好淺過幼稚園, 不過我諗緊而家轉好定係下年轉好?
有無人知濕褲原因? 我諗唔到點解會咁

原帖由 LWY 於 08-10-29 13:06 發表
我個小朋友由N1開始讀到而家K2, 佢係幼兒園有好多次濕褲(尿尿), 而家又係咁..我問左佢係咪唔開心, 佢唔講原因, 另外我知佢好鐘意教材, 覺得幼兒園功課好淺過幼稚園, 不過我諗緊而家轉好定係下年轉好?
有無人知濕褲原 ...

據我了解,一般幼兒園N1及幼稚園K1(上午班或下午班)往往照顧小朋友的流程是 :-
1. 上課鈴聲響起後, 老師及嬸嬸會一起照顧小朋友前往洗手間 ;
2. 荼點前也要會帶小朋友前往洗手間 ;
3. 放學前也會帶小朋友前往洗手間(如有須要), 因小朋友要搭保母車放學.
所以你可嘗試引導孩子向佢問一問學校流程是否這樣,就算佢濕褲,佢可以舉手跟老師講,等佢地可以協助小朋友; 又或者小朋友什麼都不說, 你可直接致電學校找班主任傾談, 你便不用胡思亂想呵.....

change as soon as possible, adapt the school earlier
‹ 上一主題|下一主題