用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 為何蒙特梭利主張玩木製玩具呢?
go

為何蒙特梭利主張玩木製玩具呢? [複製鏈接]

有人可以解釋比我知為何蒙特梭利主張玩木製玩具呢?

除了木是最接近自然和耐用之外, 其實而家已經有好多嘢可以用其他質材代替到. 究竟"木"還有什麼好處呢?

thanks!!
   0    0    0    0

呢個問題我之前都有問個我個囡個老師, 因為木有一定重量,本身原木會好靚,但會跌花, 原意要小朋友知道拿東西要小心, 用雙手慢慢拿, 如果用其他物料(如塑膠)代替就無咗呢個原意

原帖由 miumiu809 於 08-10-28 21:41 發表
有人可以解釋比我知為何蒙特梭利主張玩木製玩具呢?

除了木是最接近自然和耐用之外, 其實而家已經有好多嘢可以用其他質材代替到. 究竟"木"還有什麼好處呢?

thanks!! ...

thanks carol_mom!!!

咁即係找到有重量而又需要小心操作的玩具代替也無傷大雅了.

回覆 # 的文章

Any goog training center of Montessori can recommend?

我 都 好 想 知

如 果 我 自 己 每 日 都 已 經 有 好 多 時 間 同 BB一 起 操 作 教 具 和 生 活 上 都 行 同 蒙 相 似 的 理 念 ﹐ 0甘 仲 需 要 上 playgroup 嗎 ?

原帖由 Bernicechan 於 08-12-5 12:09 發表
Any goog training center of Montessori can recommend?

O廿請問你們是否已買了教具啦, 是否已同小朋友一起學習啦???/ ???
你們會不會自製教材呀 ?????

Montessori recommend using 'natural' materials, e.g. wood

I started to make teaching aids for my kids. I made some of the teaching aids by wood/ paper/ magenet pads etc..... But, some of the teaching materials according to the concept of montessori is difficult to make...
珍惜眼前人

原帖由 yanyvonne 於 08-12-5 14:28 發表
O廿請問你們是否已買了教具啦, 是否已同小朋友一起學習啦???/ ???
你們會不會自製教材呀 ?????

我有買0-2歲套木教材,亞女麻麻地中意玩.
自己最近做咗d:
http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/index?l=f&id=22
佢好大興趣呀!

按 兒玉光雄 右腦活性訓練 一書, 右腦的觸覺功能訓練中, 以木質表面最能刺激觸覺, 相對而言, 水泥表面/地毯/咖啡杯較具刺激左腦功能.
可能monte 一早就有此發現, 故而主張木製玩具

原帖由 miumiu809 於 09-1-16 10:07 發表

我有買0-2歲套木教材,亞女麻麻地中意玩.
自己最近做咗d:
http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/index?l=f&id=22
佢好大興趣呀!

蒙氐以"天然"材料,以它的最有效表達感覺為目的(如溫覺瓶用金屬,因為傳熱較好)作教具。盡量避免使用塑膠(雖然真的有),因為現在小朋友世界中,大部份都用塑膠做(如膠碗,匙等),這樣會做成小孩的手只有一種感覺,減少手的敏感度。
‹ 上一主題|下一主題