用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 9個月BB對書的反應..
go

9個月BB對書的反應.. [複製鏈接]

0    0    0    0

我4個月開始俾佢睇, 6,7個月開始識自己番開, 1歲自己爬去睇書,
其實書真係冇乜吸引力, 陪佢睇多0的,睇既時候做多0的誇張既動作, 用你去吸引佢, 睇慣左,佢慢慢就會自己去睇書!!

醒目開學勳章

原帖由 mama0108 於 08-10-28 19:40 發表
9個月BB對書的反應..

唉,我的BB9個多月, 跟她讀故仔書, 她左望右望, 用腳錫, 發出聲音嘈住你, 更醒到你打開本書,佢就CLOSE本書..

唉, 真唔知點繼續同佢讀書..很苦惱..

不過, 當讀一些立體書, 有野摸的書, 佢又留 ...

我由BB細細個時陪佢睇書, 到佢9個月時同你BB一樣, 更甚者搣爛啲書. 但到近排(1歲), 都少咗陪佢睇書了, 佢反而有興趣伸手去攞, 一頁一頁咁揭(當然未必識睇啦).

慢慢嚟啦, BB每日都學緊, 吸收緊, 有一日佢一定可以做返出嚟比你睇.

醒目開學勳章

我BB唔鍾意我地講故仔架!
一路都係! 但係就好鍾意睇圖畫/相! 咁啱屋企好多攝影書~ d相好靚, 佢e+(20mth)成日要人俾佢睇花花! 都學到好多生仔呀! 不過就認唔到字囉~

7個月BB對書的反應..

我BB7個月, so far, 佢好鍾意睇書, 一俾書佢睇就settle...好好架....嘻嘻!! 平時都有俾閃咭佢睇....但睇書有興趣d, 不過, 我無俾佢睇電視同dvd!! 平面書同動畫是不同, 睇開電視色彩繽紛..同書架平面一定不吸引啦!!
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/vWMMp8.png[/img][/link]

你試下佢比多d佢有興趣既書, 重覆又重覆.  咁細個真係比圖畫大大字少少佢.  我個仔幾個月大時多數睇一幅圖加一個字既bb書, 之後maisy, flip book... 依家2歲, 日日都要溫習15+書, 佢有時本書好鍾意既話, 要連續讀成3、4次先轉書... 咁細個, 你都只係想對書唔抗拒, 係咪?

我知道自己講故事最好,但如果返左工或好攰,播中文/英文故事cd比bb聽,會唔會都有效呢?

原帖由 fatpam 於 09-2-26 16:14 發表
我知道自己講故事最好,但如果返左工或好攰,播中文/英文故事cd比bb聽,會唔會都有效呢?mouth:" />

bb幾大啊? 其實唔係好多時間, 每日5-10分鐘其實都ok喇.  不過如果用cd, 我會先同bb一聽 (最好係有音樂/歌, 會投入d) if bb鍾意, 我會幾日之後先就咁播cd, 起碼佢知道係咪先.  我有一本picture book阿仔好鍾意, 我第一次就咁播cd, 佢即刻同我turn off部機.  之後我同佢讀左本書幾日再播, 佢開始發現隻歌同本書好似, 開始接受.  之後我有時一播隻碟, 佢已經自己去攞書, 仲turn to 個一頁.  所以... 我估有效既.

That's right^^

‹ 上一主題|下一主題