用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦節比賽時間表出左啦!
樓主: Heidi媽
go

校際朗誦節比賽時間表出左啦! [複製鏈接]

簽名被屏蔽

Thank you!

原帖由 shirley73a 於 08-11-24 11:12 發表
唔一定...要睇當時d人多唔多?? 另個場館負責人比唔比?? 如果唔比嘅話, 都要是但一個家長喺出面等...直至比賽完結為止....

上年我老公都有一齊去..初時個場務驚唔夠位坐..要我先生同另外幾位家長喺場內後面企一陣... ...

如果是prose speaking是要背的, prose reading 就要帶本原著上台.

呀女剛比賽完english solo prose speaking, 都几好玩, 第一次参加, 仲見到林海峯个女...

我聽評判講時, 佢認為个小朋友要明白文章的內容, 才能演活角色的對話.

原帖由 anixon 於 08-11-17 14:33 發表
英文朗誦有咩可以注意?

亞女首詩好似一個故事, 係咪當講故事咁講完就 ok?

究竟駛唔駛攞住張紙來讀 or 背書咁講出來?

發個牢騷---
朗誦比賽, 為何做家長的可以如此不尊重別人及大會規定, 竟然在比賽會場用張報紙遮掩著來講電話!!! 太過份了!!!
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

咁我地同場bor~

原帖由 AAA-Mom 於 08-11-24 14:13 發表
如果是prose speaking是要背的, prose reading 就要帶本原著上台.

呀女剛比賽完english solo prose speaking, 都几好玩, 第一次参加, 仲見到林海峯个女...

我聽評判講時, 佢認為个小朋友要明白文章的內容, 才能演 ...

醒目開學勳章

原帖由 reb619 於 08-11-24 17:19 發表
咁我地同場bor~

請問英詩獨誦80分是好還是不好呢?小朋友今天小一,第一次參加,以前都是自已在家練過幾次,昨天晚上還猶豫好不好放棄,怕小朋友信心不夠.今天他說想試一試,現在剛比賽完.我對他說已經是很好的了.

原帖由 luckymother 於 08-11-25 15:05 發表

請問英詩獨誦80分是好還是不好呢?小朋友今天小一,第一次參加,以前都是自已在家練過幾次,昨天晚上還猶豫好不好放棄,怕小朋友信心不夠.今天他說想試一試,現在剛比賽完.我對他說已經是很好的了. ...

囡囡都剛剛比賽完打比我, 佢小四係第一次參加, 英詩獨誦84分, 老師都只係同佢practise左幾次,  有無人知幾多分先可以攞獎 ? 我覺得囡囡已經係了不起, 我只係想知道for自己既information, 唔該 !

我想知道可否帶video去拍, 因為我個小寶貝下星期會出場, 唔該哂!

簽名被屏蔽

原帖由 nonowong 於 08-11-26 11:21 發表

囡囡都剛剛比賽完打比我, 佢小四係第一次參加, 英詩獨誦84分, 老師都只係同佢practise左幾次,  有無人知幾多分先可以攞獎 ? 我覺得囡囡已經係了不起, 我只係想知道for自己既information, 唔該 ! ...

我仔小一小二组,季軍84分、亞軍85分、冠軍86分。你女84分好高了,可能係梗頸四咋。鼓勵下佢,出年取個名次回來!

我囡係小一生,今年又係第一次參加,佢拎到80幾既分,我都開心呀 因為kum細個人仔要對住成百幾人朗誦,真係要好有勇氣,佢雖然拎唔到1,2,3,因為成場有65個參賽既小朋友,但有獎狀拎,已經係一種肯定啦

再者,d小朋友個個既表現都好好,值得一讚

我個女讀5年班!今年拿了88分係第四高分數,边有咁橋?跟四年级朗誦嘅評判是同一人,而評判又選了上年的冠軍做今年的冠畢,唉!真是天意弄人

原帖由 Fion_Chan 於 08-11-27 14:03 發表

我仔小一小二组,季軍84分、亞軍85分、冠軍86分。你女84分好高了,可能係梗頸四咋。鼓勵下佢,出年取個名次回來!

多謝你 ! 昨晚囡囡詳細同我講, 原來冠軍係87分, 亞軍86分, 季軍85分, 囡囡真係梗頸四, 不過佢都好叻, 第一次參加比賽, 加上未試過朗誦, 仲要係英文, 加埋又唔驚, 我諗我都做唔到 ! 希望明年你仔仔同我囡囡都一齊攞獎啦, 努力 !

原帖由 Heidi媽 於 08-11-3 17:00 發表
唔洗客氣! 我自己的做法會預計大約差不多還有十人在他前面才入去, 因為都要比小朋友穩定一吓心情, 同埋可以睇吓其他人出場的程序. 我覺得如果看得太多而又未到自己, 心情便會越來越緊張, 影響臨場表演. 不過這只是我 ...

我很認同這看法.....
小女亦是第一次參加,也不清楚大會規矩....

亞囡的時間是2:15,次序是38,我可以3:00才到達嗎,或是2:00報了到,3:00才進場,可以嗎?

因為我看到大會章程說 :參賽者須於比賽時間前15 分鐘到達比賽場地向比賽助理報到。比賽一旦開始,評判或比賽助理有權拒絕任何人士(包括參賽者)進入比賽場地.....

因為要由香港的學校湊亞女往九龍,又要食埋飯,又要揾比賽場地,又驚塞車,好驚遲到冇得入,請好心人幫忙解答.....謝謝!

我囝係小一小二散文組, 今朝第一次參加
無攞到前三名, 只攞到優異獎, 都有83分
明年再參加過, 加油啊
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我個女今年都係第一次參加, 佢係參加普通話獨誦,
我想問點解你地會知冠亞軍幾多分既?
我女11月25號, 果日冇講過幾多分架?!

我女小五,都係第一年參加英詩獨誦(佢小二參加過英詩集誦,可能有經驗.),佢好好彩,攞到季軍呀!佢係60號. 85分,佢話冠軍88, 亞軍87分.

但我其實想問下,係咪每日每場都有冠,亞,季軍?
咁即係每年校際比賽都會有好多冠亞季軍人馬?

通常都有的, 但冠亞季軍分數不能少於80分, 如果評判覺得無人達標, 可以無三甲ga...朗誦我就無聽過, 不過校際音樂節(二胡)就試過有三個季軍, 無冠亞軍.

原帖由 cherrylemon 於 08-12-9 19:18 發表
我女小五,都係第一年參加英詩獨誦(佢小二參加過英詩集誦,可能有經驗.),佢好好彩,攞到季軍呀!佢係60號. 85分,佢話冠軍88, 亞軍87分.

但我其實想問下,係咪每日每場都有冠,亞,季軍?
咁即係每年校際比賽都會有好多冠亞 ...

有些評判會宣佈冠亞季軍的分數

原帖由 Sally 於 08-12-9 17:55 發表
我個女今年都係第一次參加, 佢係參加普通話獨誦,
我想問點解你地會知冠亞軍幾多分既?
我女11月25號, 果日冇講過幾多分架?!
‹ 上一主題|下一主題