用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 對不起, 囝囝........
樓主: 123had
go

對不起, 囝囝........

有你一樣的同感, 雖然而家仍未有學校收, 已預了要大抽獎, 但我不覺得個仔係愚蠢, 他很聰明, 只是未開竅, 假以時日, 他一定迎頭趕上。 抽獎也好, 不用交學費, 留番d錢學野, 阿Q精神也好,至少會開心D嗎? Vickichan 今天的失敗, 不代表將來也會失敗. 但要讓小朋友知道父母為他們所付出的一切, 要他們懂得珍惜, 是嗎?

原帖由 vickichan 於 08-10-28 23:03 發表
我收到一封又一封reject都好失望, 但係每次見完個仔都可以好清晰話比我知考左啲乜, 佢話比我聽佢答左啲乜野, 咁我覺得佢已經好叻

雖然而家都未有好消息, 但係我已經以平常心面對, 希望天主可以安排間適合佢的學 ...

原帖由 lemonred 於 08-10-29 09:41 發表
有你一樣的同感, 雖然而家仍未有學校收, 已預了要大抽獎, 但我不覺得個仔係愚蠢, 他很聰明, 只是未開竅, 假以時日, 他一定迎頭趕上。 抽獎也好, 不用交學費, 留番d錢學野, 阿Q精神也好,至少會開心D嗎? Vickichan 今 ...

我個仔在陳守仁又落選了, 不過無唔開心. 我知囝囝面試有壓力, 不過我無後悔同佢報咁多間學校, 我覺得適當的壓力係對佢有益的. 當然我會鼓勵佢更多. 經過多個面試, 我更了解自己個仔的弱項, 我現在正想辦法, 幫他克服.

醒目開學勳章

我係小二家長!

兩年前都同你地經歷過一樣的過山車心情,
我(仔仔)比較好彩,因為一心諗住大抽奬,
只幫仔仔報左一間”名校”可能我係抱住姑且一試,
所以當收到不接納信時,係有失落-但無太大失望!
(但都有不服氣嫁-係我心目中,仔仔點都係叻嫁嘛!

回想當年,我地兩公婆真係好為仔仔的表現驕傲,
因為係老師評語中,佢係一個內向少言的小朋友,
加上我地特別無同佢”加強訓練”
所以當問返佢面試情況時,見佢應付得紋有路,
真係感到佢好叻囉!(當時我同佢講我比佢一百分嫁!

自己係基督徒,所以我常常認為
若孩子未為一間家長好心儀學校取錄,
唔係因為小朋友唔叻唔精靈唔可愛得體,
唔係因為家長職業唔夠高尚,家底唔夠厚,
口才唔夠好,誠意唔夠分.只係因為
神 正為他/她預備了另一所更更適合的學校吧了!

其實位位家長原來都係想d仔囡好啫.
但就比個教育制度搞到顛晒...
好多時不知不覺就會鑽左牛角尖啫!
要緊記要相信人生真係有好多機會嫁-
就算今日/今次未能成功,
未入讀到最最心儀的學校,
唔等同就會斷送小朋友的前途嫁!

既然位位都是關心子女的家長,
咁小朋友點會唔得到最好的培養呢!
記住比正面的信訊小朋友,
唔好比佢地有太多太大的挫折壓迫,
如果家長能輕鬆看待面試,相信小朋友表現會更好,
如果家長能輕鬆面對成敗,相信小朋友將來學懂會更多!

大家加油!共勉之!

P.S.
神愛每一位小孩,唔會單單只為有宗教的家庭預備,
而是為每一位小朋友作祝福.願平安!

010,
我上年都有睇過你遍文章,好精彩...
請問你仔仔讀緊邊間小學?

原帖由 010 於 08-10-29 10:20 發表
我係小二家長!

(但都有不服氣嫁-係我心目中,仔仔點 ...

Hi 010,

Are you the parent quote here who shared the experience in long message?:)

看完你的回應,我都有很大同感,今日差不多有哂結果,在這個過程中,身邊的朋友往往對我說選小學應該選一間能讓仔仔開心渡過的小學,返學亦不會很辛苦;但自己郤擔心選擇錯了會影響仔仔將來,所以報了很多很遠的小學,每星期與仔仔去面試,我自己都覺得辛苦,何況是小朋友,在面試中要與陌生人對答,又要答不同問題,不知所措很正常。
看見朋友的仔仔囡囡考到心儀學校,我都覺得很羨慕,而仔仔亦會問『媽媽,幾時我都可以考到好學校?』我想仔仔又怎能識分辨什麼是好學校,只是我們給他的印象吧了!
平靜下來時想想,其實我自己都是名校畢業,我很明白名校都不一定全部好,而相反不出名的學校亦有好學生,視乎家長如何培育子女,家長願意給多些時間與子女一同渡過成長的階段,就算不是名校,亦可以有好的成績。
雖然今天沒有我們期望的結果,希望大家一同努力!為仔仔囡囡的成長而努力!

原帖由 010 於 08-10-29 10:20 發表
我係小二家長!

(但都有不服氣嫁-係我心目中,仔仔點 ...

DEAR 010,

Im very positive. By the way, i applied many schools to my son. Every Sat he look likes a business man to interview. I felt very hurting! why HKG Gov made the kids lose all 童真!

I am sure Jesus will arrange the best school to him!
p.s. ( He also failed many brand name school, but im standing im normal mood! by the way, he is the best into me.)

醒目開學勳章

其實小朋友讀那間學校唔重要,
咁講唔係因為吃不到的葡萄是酸的!

經過呢年幾的小學家長經驗,
最大的收穫係明白自己與仔仔強弱項!
(真係嫁,有問題要適應的,真係唔單單係小朋友,
重有我地家長自己嫁.明年開學面對功課考測,
你地就會明白我講咩嫁啦!)

luibee76
...只要態度正面,多d鼓勵小朋友
就當係一個經驗其實都可取嫁!
當年我真心認為付出個$50好抵,
因為我與仔仔可以開眼界(看到百態),
自已又可以認識仔仔更多!

rabbitpig
<『媽媽,幾時我都可以考到好學校?』>
話比仔仔知其實間間學校都好好
只不過因為 神想比你地參觀/比較多幾間學校,
等你地可以有與人不同的經歷啫嘛!

叫仔仔唔好担心,因為無論點你都是愛他的
而 神一定會為他準備最好最適合的學校嫁!

我認識身旁得到好成績/入到精英班d”名校生”,
得好成績-真係唔係只係因為入到間”名校”,
而係因為家長真心與無私的付出:
親身付出精神時間為孩子温習解說
不注付出金錢送孩子到補習班...
當然有些孩子的確天生聰穎,唔使粗心(好羨慕啊)

綜合種種...大家應明白
其實名唔名校-真係唔太重要,
最重要的,反而入到一間校風良好,
重品德/明事理/老師有愛心的學校才是最重要.

這年代...孩子要上學的日子長得很,
無須為今天入唔入到一間”名校”而傷心失望,
不如調整好心情,為孩子作更好的預備!
相信你們,相信孩子,無論將來在那所學校就讀,
有父母的悉心耐心真心的栽培,一定會成才嫁!

祝願每位小朋友都得到一間合適的好學校!
願各家長都能平安!

我和我的小朋友都是考小失敗的一群. 但我覺得

-神會為我們安排的 (對的)-命裏有時終會有, 命裏無時莫強求 (又對的)

應好好享受陪伴你們小朋友成長的過程.

Dear Brothers and Sisters in Christ,

God has already arranged for the best schools for my son.  I surely believe the God has arranged or shall arrange the best for all of you also.  Let me share my testimony with you.

The most important criterion in mind when choosing a school for my son was that the school had to provide a very religious teaching environment such that the school could teach him more about the God, Jesus and the Bible.  On the other hand, most of conventional (and reputable) Christian schools' have very intensive curriculum and I understand they are not suitable for my son (I myself don't like this kind of schools either).  Although my son is not a very intelligent child, he is good at English.  Therefore, int'l schools would be a right choice.  On the other hand, I was worry that int'l schools were weak in Chinese and Mathematics.  You can imagine how many potential schools were in my list and therefore it troubled me a lot.  

I subsequently found a Christian private school which offered real activity based learning environment with very small sized class ("School G") (but not established by a church and therefore seemed not very religious to me).   In the interview, my son screwed up a very simple question which no child is supposed to screw up.  But surprisely he did very well in the English Q&A and has been accepted by School G.  But I was still in doubt and kept wondering if another quite reputable school established by a church would be better.   One day when I attended a Bible lesson (and thoughout I was still thinking about which school to choose), the speaker who used to be the principle of a band 1 secondary school introduced a book about up bringing of children by Christian parents.  He agreed with the book that parents should not put all the responsibilities of educating children on schools.  Parents are primary responsible for the moral and religious up bringing of their children.  God told me that it was wrong for me to let the school get my son to know Him.  It is supposed to be my responsibility.  My only doubt about School G was solved by God and you certainly will experience God's grace and leading as I did.

God will Take Care of You!  http://library.timelesstruths.org/music/God_Will_Take_Care_of_You/midi/

010,
係你啦! 我記得你個 login name, 希望你唔好怪我侵犯版權, quote 你篇野出黎, 上年睇完, 真的釋懷了很多, 最終我個女派倒區內第一志願, 及後將近開學, 又叩門成功了跨區的那間.
今年輪到我的兒子, 徬徨感覺依舊不減, 所以是時候重溫你那篇"偉作"
0203Ma
原帖由 010 於 08-10-29 12:02 發表
其實小朋友讀那間學校唔重要,
咁講唔係因為吃不到的葡萄是酸的!

經過呢年幾的小學家長經驗,
最大的收穫係明白自己與仔仔強弱項!
(真係嫁,有問題要適應的,真係唔單單係小朋友,
重有我地家長自己嫁.明年開學面對功課考測,
你地 ...

我都好想講下小一面試真係見盡人生百態, 在這短暫時間裏面可以見到家長怎去照顧小朋友, 這些都是好既回憶, 第2時講番比囝囝知由考幼稚園/小學經歷我諗都幾好笑

現今很多家長都偏向安排小朋友"私立/直資學校", 點解呢? "津校" 好似比人label左差少少咁, 不過當中既津校都有高質數學校, 但視乎你可否抽到

另外大家點睇一條龍學校呢? 選這些學校有保障嗎? 我諗最起碼可以避免6年後面試惡夢再發生 , 除非小朋友考到更好成績轉到更好的學校吧 !

原帖由 mymelody2003 於 08-10-30 09:43 發表
我都好想講下小一面試真係見盡人生百態, 在這短暫時間裏面可以見到家長怎去照顧小朋友, 這些都是好既回憶, 第2時講番比囝囝知由考幼稚園/小學經歷我諗都幾好笑

現今很多家長都偏向安排小朋友"私立/直資學校 ...

其實未必係因為覺得津校睇低一線, 只係為免殺校, 學校就要變得唔再係為教育, 而係為商業化.
我有朋友個女就讀一間屋村小學, 朋友對學校相當滿意, 老師有愛心, 又近屋企, 無耐學校的升band 1學校比率不高, 朋友個女的同學仔都紛紛轉校. 佢個女又點會讀得開心?? 因為睇住越來越少同學. 雖然我朋友個女成績好好, 年年考全級第一第二名, 都去到band 1中學, 但佢對學校全無歸屬感, 畢業後也不願意回母校. e+這間小學已被政府殺校了, 所以大家也無需知道是那間學校. 雖然從我朋友口中, 我很相信這學校是一間好學校, 很用心, 很為小朋友著想的. 但我就唔想自己囝囝讀這樣的學校, 因為小朋友無歸屬感, 唔想同別人講佢讀那間小學.
而直資私小就不用擔心殺校問題, 所以可以按他們的教育理念推行, 而一些傳統名校更少一項顧慮, 就係收生問題, 所以她們的教育方案, 通常都可順利推行.

Hi 010,

Many thanks for your sharing which is so touching and encouraging to every parents every year!  

May God bless you and your family!

Yankeema:loveliness:

Agree
原帖由 hei_bb 於 08-10-28 00:54 發表
很感動.......我們作為父母在這艱難的日子, 不單要面對每況愈下的經濟環境, 擔心公司裁員和生活上的支出壓力, 還要為子女的未來教育費盡心思.  相信我們對孩子的愛和付出, 將來他們必定能夠領會.

借此謝謝各位BK p ...

我也為阿仔報了一間好多人都會報的直資小學.
1st in,我想所有遞過 form 的人都有份.
當收到結果時,在拆信前,我也先自問一下,如果學校不收他,我會有什麼反應?
我只提醒自己,無論如何,我都是一樣愛他!

結果,他沒有被選中! 失望是有少許,但很快就恢復過來.我攬了他一下,讚一下他.然後解釋報讀該校的人太多,學校學位太少,所以沒選中他.
可能阿仔跟根本不明白這就是面試失敗,但在我懷中,又接受了我愛的親吻,他不但沒有失望神態,還不知幾開心!

然後,他就說:那我就讀xx學校(自行收生那間)好了.

好多時,小孩心情的好與壞,就建基於我們做父母的如何看待事物.
我們要他做個開開心心的孩子,那我們就要先懂得放鬆!