用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思幼稚園家長入黎傾下!!!!
go

啟思幼稚園家長入黎傾下!!!!

啟思09年K1錄取信收左未?

噚日先去香港仔深灣軒啟思IN完, 都感覺好Free! 她們說下星期就知結果啦! 仲見到很多家長都係每日在家附近常撞到潻! 不過就發現大部份IN的都是Nursery呀! 有冇媽咪知道, 這所啟思K3小朋友仔升小一派位如何呢?

原帖由 JLV 於 08-10-23 10:50 發表
啟思09年K1錄取信收左未?

收到了~ 報左 啟思(杏花), 今日收到取錄信.
係正取生, 不過係下午.

留位費

你地交左留位費未?我已經交左,而且都准備俾個女番啟恩。有沒人知啟思校車同街車有咩區別,收費係怎架?

交左留位費了~我仲諗緊讀唔讀, in 多幾間先, 因為係細仔, 所以收左下午...又驚其他唔收...。
校車同街車有咩區別就唔知~ 校長話係保母車來的~ 開學先詳細講路線& 收費~
咁你女女係邊間 ?

原帖由 JLV 於 08-10-31 12:06 發表
  你地交左留位費未?我已經交左,而且都准備俾個女番啟恩。有沒人知啟思校車同街車有咩區別,收費係怎架?

[quote]原帖由 takiko 於 08-11-3 14:19 發表
交左留位費了~我仲諗緊讀唔讀, in 多幾間先, 因為係細仔, 所以收左下午...又驚其他唔收...。
校車同街車有咩區別就唔知~ 校長話係保母車來的~ 開學先詳細講路線& 收費~
咁你女女係邊間 ?

我囡囡淨係報左啟思同埋崇真,兩間其實都收左,而且啟思交埋留位費,不過最後應該讀啟思!!!!!!

Yes. We did the interview (啓思小學附屬幼稚園) last Sat (Nov 1st) and we have already received the confirmation letter for joining morning class today (Nov 3rd). Feel happy to hear this good news ;p

Hi Cafeteen
I have also rec'd CPSKG's acceptance letter too.
I heard from friends that this kindergarten don't have much homework  but quite a lot of projects.
Do you know more details about this?
Thanks!

收到啟思(匯景)通知信, 收咗阿仔(下午-正取生), 唔明點解阿仔做哂老師要佢做既嘢, 到只係收下午, 會唔會因為"細仔"關係呢?

我註冊時問左勒~ 佢話上/下午 同 年紀&表現有關家~ 所以細仔通常都係下午 law~

原帖由 honeyki 於 08-11-4 13:41 發表
收到啟思(匯景)通知信, 收咗阿仔(下午-正取生), 唔明點解阿仔做哂老師要佢做既嘢, 到只係收下午, 會唔會因為"細仔"關係呢?

我尋日都收到藍田啟思ge取錄信,我報全日班ga,請問有小朋友都係讀全日班嗎?
想問下讀全日班小朋友會唔會好辛苦ga?

回覆 # 的文章

點解要讀全日班, 其實都係加多咗訓覺時間(我諗), 學費又貴啲.

你地會交留位費(即係交幾錢?)先, 再見好多幾間嗎?
你地到目前為止, 而家有邊間收咗?

你地係那一間啟思??我住沙田,我IN 帝堡城個間....女女performance一般...但今日receive到confirmation letter...仲要係am....有d surprise....
不過唔知讀唔讀好...有冇人有comment呀???

Hi 0604mama,

Congratulation to your child too ;p I dont know much about Creative's way of teaching too. I only read from the mommies posting in BK. Maybe what you know is what i know ;p haa. Have you applied for other school too?

Hello Cafeteen - Yes, I have.  3 interviews on this Sat and Sun - and they are all my No. 1 rank kindergarten.   
I decided not to take the offer for CPSKG (regrettably) as they are too "relaxing" compared to what I'm looking for.

藍田啟思都收我小朋友讀全日班, 諗緊讀唔讀好, 因為學費好貴, 3萬7千一年
原帖由 cat319 於 08-11-4 16:08 發表
我尋日都收到藍田啟思ge取錄信,我報全日班ga,請問有小朋友都係讀全日班嗎?
想問下讀全日班小朋友會唔會好辛苦ga?

回覆 # 的文章

Not expensive when compare with Think and St Cat.  The school also eligible for education coupon, net school fee is only 26K.

hi~honeyki
因為我同我老公都要返工,先至諗住返全日,
聽你咁講我都打算唔讀全日班,thx~~

回覆 # 的文章

hi Cat
阿仔被啟思收咗 k1(pm), 佢無讀pre-nursury架, 我同老公都要返工, 平日工人湊, 不過因為細仔, 所以讀下午都無所謂(因為朝早起身, 好辛苦), 而家等緊迦南結果.