用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有d失望~
go

有d失望~

剛收到迦南信, 我女只被例入後備名單, 其實我一直都好有信心正選, 因一來我家姐話好易入, 二來我女interview時基本上答岩晒, 唯獨時佢玩緊圖形積木時老師叫佢停佢唔肯, 同最後老師送本書比佢, 佢唔肯要.........可能因為咁而fail咗.

依家攪到跟住落黎in o個幾間無乜信心添.

原帖由 靚媽唔易做 於 08-10-22 22:30 發表
剛收到迦南信, 我女只被例入後備名單, 其實我一直都好有信心正選, 因一來我家姐話好易入, 二來我女interview時基本上答岩晒, 唯獨時佢玩緊圖形積木時老師叫佢停佢唔肯, 同最後老師送本書比佢, 佢唔肯要.........可能 ...

你個女in邊間迦南?

金巴倫道

Don't be upset, your daughter still has lots of chances to enrol in a good kindergarten.  You should have confident towards your daughter.  Add oil!
原帖由 靚媽唔易做 於 08-10-22 23:03 發表
金巴倫道

多謝晒.......雖然呢間學校本身都係我第4自願, 但諗住有間係手會安樂d媽......可能因為阿女答得幾好所以攪到我咁有信心囉, 點知原來妞下計都會被out, 真係無計.

anyway, 我依家唯有成日哦阿女唔可以妞計, 老師比乜佢都要要, 希望佢再in時生生性性啦.

剛收到迦南信, 我女只被例入後備名單, 其實我一直都好有信心正選, 因一來我家姐話好易入, 二來我女interview時基本上答岩晒, 唯獨時佢玩緊圖形積木時老師叫佢停佢唔肯, 同最後老師送本書比佢, 佢唔肯要.........可能 ...

你唔好失望,根本唔係你個女問題!迦南本身有n1,所以餘下學位唔係太多!
我個女都收到通知話收佢下午班,我見下午班都唔會讀!記住仲有好多好學校等你個女..................

好多家長in到迦南,
最終都放棄個學位,
所以呢間學校會收取
好多後備學生,
人哋話易入,
可能就係呢個原因啫!

我個仔都有in金巴倫道迦南, 都係被列入後備, 之後收到啟思既信都係唔收, 啟思話可以轉介其他分校試下, 攪到我都係冇哂信心. 我個仔11月7-8日仲要去其他學校interview.

阿你d咁快,我個女仲未報名

我亞囡既情況同你一模一樣, 昨日收到迦南同啟思既信都話唔收, 好唔開心, 有d唔知點算既感覺.

原帖由 adalmc 於 08-10-23 13:43 發表
我個仔都有in金巴倫道迦南, 都係被列入後備, 之後收到啟思既信都係唔收, 啟思話可以轉介其他分校試下, 攪到我都係冇哂信心. 我個仔11月7-8日仲要去其他學校interview.

...

我既情況同你一樣, 好心淡.

我都係, 唔收我個仔, 無心機同堆好down.  我發覺真係好講luck, 大少心情Lan 唔lan. 我都要隨遇而安, 祝大家好運。

哎呀......唔好咁啦. 妳地的小朋友仲有其他interview, 唔好因為咁影響自己同小朋友的情緒, 佢地feel 到架, 嚇'質'左佢地咪仲衰. 其實都明白ge, 一d係人都話入到的學校, 自己的小朋友竟然入唔到, 係好大打擊, 雖然end up就算收都係未必會讀, 但依家學校唔收, 感覺係另一回事. 收拾心情, focus餘下的interview, 可能係整定妳地入第一, 二志願呢?

我記得我囝囝舊年考培正, 佢地係要小朋友自己行入interview room attend group interview, 家長只可以係門口等. 入去無耐, 我已經聽到亞囝喊得好大聲, 好快老師就拖左佢出黎. 個刻我好嬲, 源途不停鬧佢, 問佢點解喊, 個個小朋友都無喊, 點解淨係你要喊. 跟住亞仔同我講對唔住, 我即時覺得好內疚, 會唔會係自己太緊張, 迫得佢太緊呢. 餘下的interview, 一入門口佢都有d驚, 問我如果佢喊我會唔會嬲佢. 所以妳地情緒上有咩風吹草動, 小朋友係知架. 唔想影響佢地跟住的表現, 要控制吓啦.
原帖由 mablechung 於 08-10-23 13:59 發表

我既情況同你一樣, 好心淡.

其實失望在呢間唔算難入都入唔到, 其餘o個幾間仲難入都唔知點算姐, 不過算吧啦, 各位媽咪一齊努力, 希望大家都入到first choice啦, 加油加油

同靚媽既諗法一樣, 個個都話易入, 實入到, 倒來頭唔得, 呢重心情真係無法形容, 明天仲要見其他學校, 收拾心情, 明天再努力!

kv, sc, 收左新生後會有機會
後備總算有機會
依晴Hillary, 依韻Eleanor

上年哩個時候我都同你地一樣開始搵幼稚園+周圍面試. 所以很明白各位媽咪的緊張心情.其實小朋友都係第一次面對interview, 根本都唔知發生咩事,比小朋友試多2/3次interview佢地自然會識應付, 表現會一次比一次好....但係一定要比小朋友有輕鬆心情去面試, 入學校前同小朋友傾多d 幫佢地 warm up 下就ok喇. 結果係點就隨緣.

mablechung&adalmc
你地報左邊間啟思? 甘快知結果? 因為我個仔都報左啓思(lam tin), 但係未interview. 我心情都同你地一樣, 好down, 因為我個仔之前都in左一間, 我諗多數都唔收......

九龍塘啟思, 黎緊星期六見藍田個間啟思, 諗住兩間都試下, 依家唯有記望藍田呢間.

Don't worry and unhappy!:D 我都收到信啓思唔收我個仔La, 我的朋友話唔駛擔心,當年佢個女in啓思都唔收,但隔了4個月左右,啓思寄信問佢現在有位,叫佢去交學費添!因為有D家長雖交了留位費,但到了要交註冊費時,佢地多數會give up,所以大把位。而且,我個朋友話當年所有唔收佢個女D幼稚園全部都寄信或致電給佢話有位添!:Dso, don't worry and unhappy!