用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 GC漢語拼音小王國系列
go

GC漢語拼音小王國系列 [複製鏈接]

有無人買過 GC漢語拼音小王國系列 ?  好唔好呢 ?  

pls comment.  Thanks
   0    0    0    0

I also want to know.

我有興趣, 不過可能要等亞b 3-5歲先用.

點解要3-5歲先用呢 ?  呢套教材適合幾大既小朋友呢 ?

原帖由 miumiu809 於 08-10-24 17:05 發表
我有興趣, 不過可能要等亞b 3-5歲先用.

阿女已經識背頭4句 , 其他暫時未知 .

原帖由 CAP 於 08-10-22 22:05 發表
有無人買過 GC漢語拼音小王國系列 ?  好唔好呢 ?  

pls comment.  Thanks

Today is the last day. 20% discount becasue GC move to Cheung Sha Wan. I bought one set yesterday.

原帖由 ALAL 於 08-10-23 13:45 發表
I also want to know.

原帖由 CAP 於 08-10-27 23:16 發表
點解要3-5歲先用呢 ?  呢套教材適合幾大既小朋友呢 ?

一般英文的phonics教材都主張3歲後先學, 而且, 想比佢完全熟悉英文letter sound & letter name先.
三歲前小朋友學習語言好叻,想比佢盡量用學母語的模式去學習第二語言. 所以會多比普通話cd, 書, 剛買了套發聲筆故事書. 打算比佢返普通話playgroup, 等佢從遊戲中,最輕鬆的自然法學習第二/三語言

哦, 明白了.  我都有比普通話 CD我囡聽, 不過就無書.

請問你果套發聲筆故事書係咩黎 ?  係邊度買 ?  我想睇下.

原帖由 miumiu809 於 08-11-8 16:38 發表

一般英文的phonics教材都主張3歲後先學, 而且, 想比佢完全熟悉英文letter sound & letter name先.
三歲前小朋友學習語言好叻,想比佢盡量用學母語的模式去學習第二語言. 所以會多比普通話cd, 書, 剛買了套發聲筆故事 ...

原帖由 CAP 於 08-11-9 16:16 發表
哦, 明白了.  我都有比普通話 CD我囡聽, 不過就無書.

請問你果套發聲筆故事書係咩黎 ?  係邊度買 ?  我想睇下.
UM...我諗未必啱你wor, 因為我們在美國, 女女第時返的普通話班/學校都是教簡體字, 所以先買咗套"易讀寶" 見咁平就試下lor~:
$600幾包1支發聲筆, 27本書, 18張poster... (好抵. )

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1667565&extra=page%3D1&page=1

http://www.e-readbook.com/

$600 又真係好抵 wor.

點解唔啱我呢 ?  因為簡體字 ?

原帖由 miumiu809 於 08-11-10 09:56 發表
UM...我諗未必啱你wor, 因為我們在美國, 女女第時返的普通話班/學校都是教簡體字, 所以先買咗套"易讀寶" 見咁平就試下lor~:
$600幾包1支發聲筆, 27本書, 18張poster... (好抵. )

http://forum.edu-kingdom ...

原帖由 CAP 於 08-11-11 13:57 發表
$600 又真係好抵 wor.

點解唔啱我呢 ?  因為簡體字 ?

係呀, 簡體字, 英文又唔太多, 暫時2套...
好似唔太啱hk小朋友, 你有冇睇過支i-pen呀?

原帖由 miumiu809 於 08-11-11 16:04 發表

我多口插嘴, I-PEN我都有買呀重早過買易讀寶,唔係話唔好都算平...不過會發聲果D位比較少冇咁有趣。
同埋出嘅書唔多,不過都算係其中一个平之選擇,又係繁體字。
不過HK遲D都要學簡體字架啦, 早D睇下都冇壞

原帖由 mr_kwy 於 08-11-11 16:17 發表

我多口插嘴, I-PEN我都有買呀重早過買易讀寶,唔係話唔好都算平...不過會發聲果D位比較少冇咁有趣。
同埋出嘅書唔多,不過都算係其中一个平之選擇,又係繁體字。
不過HK遲D都要學簡體字架啦, 早D睇下都冇壞 ...

係?! HK宣佈咗要學簡單字嗎?

i-pen 係另一樣教材黎 ga ?  我未睇過呀 ?  有無資料比我睇下呀 ?

thanks

原帖由 miumiu809 於 08-11-11 16:04 發表

原帖由 miumiu809 於 08-11-11 20:50 發表

係?! HK宣佈咗要學簡單字嗎?

我地而家同大陸咁密切,普通話都要學啦,簡體字遲早嘅事。況且學多樣野冇衰嘅

原帖由 CAP 於 08-11-11 22:59 發表
i-pen 係另一樣教材黎 ga ?  我未睇過呀 ?  有無資料比我睇下呀 ?

thanks

你去大眾書局睇下啦,係佢地賣i-pen架

I-pen一樣有書, 不過唔多.
有廣東話, 普通話, 英文. 繁體字
學校有某d課本都可以用佢來讀.
不過d媽咪話每次睇某d書就要download d data入支筆度, 有d麻煩.
我其實都想知多d

原帖由 miumiu809 於 08-11-12 17:13 發表
I-pen一樣有書, 不過唔多.
有廣東話, 普通話, 英文. 繁體字
學校有某d課本都可以用佢來讀.
不過d媽咪話每次睇某d書就要download d data入支筆度, 有d麻煩.
我其實都想知多d ...

HI MIUMIU
我有買, 你想知多D邊方面嘅野呢
每次要DOWNLOAD D DATE係因為支筆D MEMORY 少, 所以裝唔晒全部書D DATE
其實就算易讀寶有1G MEMORY都裝唔晒全部DATA架,只不過可以裝多D書嘅DATA
另外佢入面D圖唔係个个都有聲架佢做得冇APPLE TREE或者易讀寶咁豐富
重有就係真係書唔多, 多數係故仔書, 我覺得大細个唔係太合用, 希望佢可以出多D書啦
D聲就都OK!

唔該哂呀.. 只係大眾有得買 ?  咁要去睇睇先 lor

原帖由 mr_kwy 於 08-11-12 10:03 發表

你去大眾書局睇下啦,係佢地賣i-pen架

原帖由 mr_kwy 於 08-11-12 18:21 發表

HI MIUMIU
我有買, 你想知多D邊方面嘅野呢
每次要DOWNLOAD D DATE係因為支筆D MEMORY 少, 所以裝唔晒全部書D DATE
其實就算易讀寶有1G MEMORY都裝唔晒全部DATA架,只不過可以裝多D書嘅DATA
另外佢入面D圖唔係个个都 ...

咁邊支d聲好d?

‹ 上一主題|下一主題