用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TKO 播道書院/保良局陸慶濤小學那間好 ?? ...
樓主: adayclee
go

TKO 播道書院/保良局陸慶濤小學那間好 ?? [複製鏈接]

我係EC 家長小朋友在此校讀書是愉快學習, 默書量不多even 而家3年班. 而家長相對地不會有太大壓力. 但要注意學校數學同常識是用英文書, 以常識d 英文生字真的比較深. 我一路同小朋友溫都要一路查字典. 當然我d 英文都係有限公司啦.
而LHT 我當年都有考這校成績不錯. 不過相對地會比較多功課, 但如果小朋友從小打好根基未常不是一件好事. 但家長要有一定付出.  
其實搵學校都要睇下夾唔夾自己小朋友, 是否近自己屋企. 以我為例如成日都要OT, 所以我令願選ec 好了.  相對地家長同小朋友都會不會太辛苦.

原帖由 beywat496 於 08-10-22 10:34 PM 發表
而LHT 係人都收, 我囡以前讀 PLK 易澤豐幼稚園, 全部考入  LHT 的都收晒, 無人被拒。 眼見到是怎樣的學生, 是怎樣的一批家長。

我眼見學生無西選, 質素參差得很, 小朋友裙帶關係好緊要, 所以我連後備也無唸 LHT.

這就解釋點解咁多人放棄學位。 校舍舊, 校車混亂勞氣事件, 小朋友質素, 同津校相比下差不多, 不如就等六月放榜後叩門讀津校好過。

以前好多PLK 易澤豐幼稚園四個同學仔, 四圍考不到心儀小學, 揀無可揀下, 最後八月份才決定讀 LHT, 開學後都有學生離場, 據我所知, 今年有兩班只餘 27人, 原先是 32人的。
今年易澤fong報考既小朋友無收晒, "易"既校長亦承認果d 小朋友面試表現較差, 結果比lht reject, 我諗你諗得太多喇.
(lht 收左我仔仔, 但非我首選)

由津校申請做直资是不易的,正如仔仔所說老師教得好教得明白,便是好學校,大與靓是其次。
‹ 上一主題|下一主題