用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TKO 播道書院/保良局陸慶濤小學那間好 ?? ...
go

TKO 播道書院/保良局陸慶濤小學那間好 ??

有否家長兩間都有考, 若兩間都收, 會選擇那間 ??
因EC已收錄了我兒.
有否家長可告知EC出年學費幾多 ?? 是否好似陸慶濤劃一學費直至小6 ??

ycmama

恭喜晒!播道收咗你囡囡!
我2間都有考,但都未有消息
我相信2間都係好學校,只是學校年資的分別!
陸慶濤都有中學做backup,起碼將來唔駛再煩多次吖

原帖由 adayclee 於 08-10-21 20:11 發表
有否家長兩間都有考, 若兩間都收, 會選擇那間 ??
因EC已收錄了我兒.
有否家長可告知EC出年學費幾多 ?? 是否好似陸慶濤劃一學費直至小6 ??

ycmama

...

if no response from 播道 now, 是否代表已被reject?

原帖由 百厭仔 於 08-10-21 21:19 發表

...

唔好氣餒!啲信應該明天或後天到架嘞!

原帖由 lemonred 於 08-10-21 21:51 發表
if no response from 播道 now, 是否代表已被reject?

播道是英文學校,陸慶濤是中文學校

我自己都好矛盾呀,陸慶濤有一定的保證,但係是中文小學,不過,佢哋有NET teacher.而播道就好新,暫時只有三年級,未有升中派位成績,不過就係英小.而兩間的英文中學都好新,仲未有會考成績,所以我都煩緊.

我小朋友兩間都有考,暫時仲未收到播道的信,而陸慶濤就啱啱上網check咗,經已取錄咗,最慘係陸慶濤要星期四或星期五要註冊,所以都要好快決定.

你知唔知播道幾時先至有消息? 有d人收到offer, 是否等他們不註冊才有消息?

原帖由 itbaby 於 08-10-22 09:25 發表
我自己都好矛盾呀,陸慶濤有一定的保證,但係是中文小學,不過,佢哋有NET teacher.而播道就好新,暫時只有三年級,未有升中派位成績,不過就係英小.而兩間的英文中學都好新,仲未有會考成績,所以我都煩緊.

我小朋友兩間都 ...

itbaby

我個仔响LHT 係備取生咋,要睇埋EC個RESULTS 先可以稍稍放下心頭大石.

我相信今天或明天就會收到信,因為學校的書記話星期一就寄出晒所有的信.但亦有現時就讀的學生話盧校長講星期二下午就經已寄出晒所有的信.

以此推論,星期一那批信,會在今天收到,星期二那批信,就會明天收到嘞!

其實,我相信係學校唔能夠在同一天處理晒所有的信,所以先出現分批收信的情況,因此,每批信入面都應該有取錄者或不被取錄者.所以我估計未收到信的申請人,只係先後次序的問題,並不是要等先那批決定咗才公布之後那批.

我都等得好心急,老公仲緊張,日日"碌"返屋企睇吓有無信?大家唯有靜心等待啦!

SSL,

唔緊要,若果你到時真的想讀陸慶濤的話,咁你可以等吓,因為以我所知,舊年好多人放棄咗個位,你個囝囝一定有學位.

原帖由 SSL 於 08-10-22 11:03 發表
itbaby

我個仔响LHT 係備取生咋,要睇埋EC個RESULTS 先可以稍稍放下心頭大石.

很開心,2間到收我仔,但是2間都很好,唔知点選。

点解多人放棄?

其實播道都有中學, 點選呢 ??
現知兩間都收阿囝, 真要感恩吧 !!

原帖由 百厭仔 於 08-10-21 21:19 發表

...

我估計,因為區內仲有馮晴,而且係津貼學校,有d家長可能交咗自行收生去馮晴,若果馮晴收咗,就唔駛比學費,始終陸慶濤係直資,仲要交學費,若有弟妹的話,更加想入馮晴,因為它日唔駛幫個細煩多次.所以有d家長最後放棄陸慶濤個位,想等埋自行收生的結果囉.

我有朋友的小朋友今年讀緊陸慶濤,佢都話好好,小朋友讀得好開心,佢個小朋友係讀開九龍塘的名牌幼稚園的,佢反而覺得陸慶濤好啱個小朋友.

坦白講,每個人都有自己的偏好,好難講邊間好定係唔好!正如自己同老公都未必有共識啦!若果播道收咗我個小朋友,我都要煩,究竟邊間適合自己的小朋友!

原帖由 chanshukheung 於 08-10-22 13:08 發表
点解多人放棄?

重點: 英小&中小之分.
唔知點解: 播道難入d架. 可能係英小關係+校舍設備(我估)

原帖由 RINGOMAMA 於 08-10-21 23:45 發表
播道是英文學校,陸慶濤是中文學校
~easybring~

多謝大家鼓勵,播道已經reject左嘞,不過我不怎麼失望. 因為其實喺過晒啲interview 之後,我個心希望EC reject, LHT 正取.咁我可以疊埋心水比個仔讀LHT,唔使卷戀間好靚既學校.
唔知會唔會有好多小朋友兩間學校都收,因而放棄LHT呢?

SSL,

你剛剛收到播道的信嘞!

正如你自己所講,疊埋心水等陸慶濤waiting,你囝囝一定有位架,不過,你記住留意星期五或星期六的電話,因為佢哋有機會星期五晚就call你,因為陸慶濤正取生最遲要在星期五註冊的!

Gook luck!

請問星期五晚他們未放工嗎?
原帖由 itbaby 於 08-10-22 14:50 發表
SSL,

你剛剛收到播道的信嘞!

正如你自己所講,疊埋心水等陸慶濤waiting,你囝囝一定有位架,不過,你記住留意星期五或星期六的電話,因為佢哋有機會星期五晚就call你,因為陸慶濤正取生最遲要在星期五註冊的!

Gook luck ...

不用擔心呀!我諗有部份EC & LHT的家長會放棄是但一間!應該有位的!
EC 都 reject左我囝囝,雖然預咗,但都有少少失落的!
LHT就收咗囝囝,所以都決定讀佢,唔諗咁多嘞!
其實LHT interview個日,見我個老師佢表示佢都係學校任職十多年了,且他很耐心聽我講,相信佢都用咗好多心機係學校!所以我相信LHT只是中小,較EC輸蝕些

原帖由 SSL 於 08-10-22 14:34 發表
多謝大家鼓勵,播道已經reject左嘞,不過我不怎麼失望. 因為其實喺過晒啲interview 之後,我個心希望EC reject, LHT 正取.咁我可以疊埋心水比個仔讀LHT,唔使卷戀間好靚既學校.
唔知會唔會有好多小朋友兩間學校都收,因而 ...