用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到浸幼interview信喇, 你地呢?
樓主: taktakb2006
go

收到浸幼interview信喇, 你地呢?

我覺得佢地太多人in, 所以對d 小朋友同家長好無誠意, 仲'wong'個校長在講座到講到幾有理念
我覺得如果係interviewer 聽到你個小朋友speech delay即刻變面, 真係好難受, 我想, 我會當場質問佢什麼是教育, 不過同呢d人講野都side氣, 好可能係佢地個人問題, 唔係學校問題
之後我去st rose of lima取form, 排左好耐隊, 在食麈, 一個人抱住 bb,附近又無面包shop可以買個包比我個女食, 我就覺得好可憐, 拎張form都o甘煩, 我都知係我地求學校, 唔係學校求我地
但...我覺得如要o甘委屈, 我想放棄為個女轉校, 我唔信我教唔好自己個女, 亦相信我個女在自己讀緊n1可以學到好的品德!
下星期in KV,我相信我會頂唔順, 我唔想o甘卑躬屈膝!!

原帖由 gardenwoods 於 08-11-1 21:13 發表
唔緊要喇...一間學校既面試唔代表 d 咩....

我地今日 in 3:45pm....我囝今日好曳...可能眼瞓喇,因為佢今朝一早7:30am起身返 playgroup...由9:00am返到12:00noon....返屋企食午餐之後比佢瞓左唔夠一個鐘,就摷醒佢出去. ...

同埋, 我問返我個朋友, 果張questionnaire係要比房入面個人架, 但我果個竟然叫我比出面,o甘算點先, 係佢搞錯定佢根本唔想理我 ?

咁過份都有, 給我真係收都不讀.

照你咁講,可能大部份考官都唔係幼稚園既人黎....我忽發奇想,話唔定佢地係響浸大讀緊教育類既學生呢 (當比佢地實習嘛),因為見我果個係後生仔黎架,我肯定我年紀一定大過佢!

算喇,亞Q點,小朋友讀邊間要睇緣份!

你仲有邊間會去 in 呀?!千祈唔好因為今次唔好既經歷而影響心情呀....我老公就係一個壞例子喇 (佢有佢道理喇)....佢好嬲依家香港既制度,因為佢細個時讀維記總校都唔使 in,之後好順利咁入到 St.Paul's....所以,佢唔肯下星期六去 in 啟思呀....亞囝唯有去讀之前已經收左佢果間喇!

加油!!

原帖由 swkmc 於 08-11-1 23:27 發表
我覺得佢地太多人in, 所以對d 小朋友同家長好無誠意, 仲'wong'個校長在講座到講到幾有理念
我覺得如果係interviewer 聽到你個小朋友speech delay即刻變面, 真係好難受, 我想, 我會當場質問佢什麼是教育, 不過同呢d人 ...

原帖由 swkmc 於 08-11-1 23:29 發表
同埋, 我問返我個朋友, 果張questionnaire係要比房入面個人架, 但我果個竟然叫我比出面,o甘算點先, 係佢搞錯定佢根本唔想理我 ?

其實算啦,都過左去.唔好再理,唔好再唔開心啦!!
加油呀!!
bilibalaaaa~

我都係3:45 pm,你係唔係in最近洗手間嗰個classroom呀,個男子是帶眼鏡,肥肥地,我就in另一個女士,我見佢的名牌係Lecturer,你個係唔係呀?

原帖由 gardenwoods 於 08-11-2 12:06 發表
照你咁講,可能大部份考官都唔係幼稚園既人黎....我忽發奇想,話唔定佢地係響浸大讀緊教育類既學生呢 (當比佢地實習嘛),因為見我果個係後生仔黎架,我肯定我年紀一定大過佢!

算喇,亞Q點,小朋友讀邊間要睇緣份!

你仲有邊間會去 ...

信係寫3:45,不過最後排左 4:00 panel 20....我無留意佢名牌呀....你係唔係淨係你同囡囡 in 呀?我果日其實都緊張到無咩留意其他人/事/環境...
anyway, 你個 interviewer 好唔好呀?

原帖由 gloriahung 於 08-11-2 15:01 發表
我都係3:45 pm,你係唔係in最近洗手間嗰個classroom呀,個男子是帶眼鏡,肥肥地,我就in另一個女士,我見佢的名牌係Lecturer,你個係唔係呀?

係啊淨係我同囡囡 in 呀,你個仔係唔係著白色衫,如果係我是在你in緊時進入去in另一位interviewer‧我覺得我個interviewer幾好,好nice
原帖由 gardenwoods 於 08-11-2 16:14 發表
信係寫3:45,不過最後排左 4:00 panel 20....我無留意佢名牌呀....你係唔係淨係你同囡囡 in 呀?我果日其實都緊張到無咩留意其他心/事/環境...
anyway, 你個 interviewer 好唔好呀?

...

嘩,你好好野喎,咁都俾你認到...你點解咁醒?係唔係我地實在太 "出位"呢?!哈哈...

我有留意你就淨係響走果時,望到個一眼囉....

其實佢地唔係唔 nice,只不過比我地有種交功課既感覺....因為我地係第一次去咁既大型面試會,所以有點失望呢...

原帖由 gloriahung 於 08-11-2 16:46 發表
係啊淨係我同囡囡 in 呀,你個仔係唔係著白色衫,如果係我是在你in緊時進入去in另一位interviewer‧我覺得我個interviewer幾好,好nice

因我自己係浸大畢業, 去到附近的小屋仔好懷念, 希望自己小朋友可以在此讀書, 因環境設備好好, 就算好多野唔乎合我的期望, 我都一試
不過, 照現在看, 我覺得學校如此不認真(又不是老師in,我知佢得20個老師應不夠人用), 而且自問真係無咩時間可以 '幫'老師教小朋友啦, 如果係o甘又要3千幾蚊一個月, 又要自己extra spend好多時間, 真係唔suitable to 我同小朋友, 始終都係覺得太片面, 對我們不公平, 不過, 算, 我知之後用咩心態去睇K1 interview 及以後個女的升學前途便okay!!!

醒目開學勳章

我上星期同囡囡去in個interviewer又okay wor, 同我囡囡傾左都好多野,
問佢叫咩名, 幾多歲?呢d bb梗係答到啦
今日黎做乜? 我囡話返學
又問鍾唔鐘意返學?我囡答鍾意
又比盒野佢玩配對,
之後佢想唔想要貼紙?bb話要
咁你想要咩色?bb話要黃色
咁miss就攞左短貼紙出黎比囡囡間....但我bb就攞左個粉紅色既貼紙:(
之後miss問d貼紙可唔可以比爸爸媽媽ka?我bb就再攞左2個比我地.再攞多一個比miss tim~

唉,o甘我真係唔明, 點解唔同的interviewer有不同的in 法, 我個interviewer一眼都無望我個女, 檯上放了一個玩具及一本書, 但效得很遠的, 亦無同我個女講可以玩, 我個女一直在自己唱歌, 佢亦一句都無問過我個女, or 叫佢停..總之, 自己唔好彩!

唔係呀...我地果種先係正常架...唔知點解佢既係唔同...因為你睇所有post 有關以往既面試都係唔 in 細路架...我個friend 舊年面試都係同我地一樣呢!

原帖由 swkmc 於 08-11-4 18:18 發表
唉,o甘我真係唔明, 點解唔同的interviewer有不同的in 法, 我個interviewer一眼都無望我個女, 檯上放了一個玩具及一本書, 但效得很遠的, 亦無同我個女講可以玩, 我個女一直在自己唱歌, 佢亦一句都無問過我個女, or 叫 ...

醒目開學勳章

會唔會係因為我囡囡自己攞份表入去比MISS, 印象好D呢
我將份FR比我BB, 叫佢自己比入面個E E , 入到去交左份野, 個MISS同我囡講早晨, 咁我囡就答返早晨,E E.
MISS叫佢坐, 佢就自己爬上張鄧度.
所以MISS就讚佢叻.....
可能咁, 所以多左印象分??????????
原帖由 gardenwoods 於 08-11-4 19:00 發表
唔係呀...我地果種先係正常架...唔知點解佢既係唔同...因為你睇所有post 有關以往既面試都係唔 in 細路架...我個friend 舊年面試都係同我地一樣呢!

誤會了....我 in 的是浸會大學附屬幼稚園..在九龍塘浸會大學持續教育大樓3樓的...

原帖由 家寶媽咪 於 08-11-5 03:05 發表
我女都係考浸信會幼稚園,取綠了,學校喜歡會有時間幫手教小朋友的家庭主婦,睇落似係考小朋友,算問幾多題目,其實唔係睇小朋友識唔識答問題,因為我女唔識講野,未出過聲...唯一我諗係我同老師講我自己點樣湊,面試媽咪小 ...

如果你 in 既都係浸會大學附屬幼稚園的話,那證明了當日的 interviewer不專業吧....我原意不是想說你或你囡囡不對呢,請不要誤會!

想問如果當日她一直跟你囡囡在互動,那有否問家長你問題呢?

原帖由 xanax1mg 於 08-11-5 00:14 發表
mouth:" />
會唔會係因為我囡囡自己攞份表入去比MISS, 印象好D呢
我將份FR比我BB, 叫佢自己比入面個E E , 入到去交左份野, 個MISS同我囡講早晨, 咁我囡就答返早晨,E E.
MISS叫佢坐, 佢就自己爬上張鄧度.
所 ...

醒目開學勳章

原帖由 gardenwoods 於 08-11-5 08:01 發表
如果你 in 既都係浸會大學附屬幼稚園的話,那證明了當日的 interviewer不專業吧....我原意不是想說你或你囡囡不對呢,請不要誤會!

想問如果當日她一直跟你囡囡在互動,那有否問家長你問題呢?

...

有呀, 問點解選擇比bb讀呢間幼稚園?希望小朋友係學校學到d乜野? 平時邊個照顧小朋友?係屋企同小朋友玩乜野多?放假通常會同小朋友去邊.....?有無小朋友發現小朋友特別出色既地方?小朋友有邊方面我覺得要改善.咁咁

my  interviewer is a senior lecturer.  she is very nice.  she mainly asks me and my husband questions and forgets to give toy to my girl to play.
take it easy la.  if the interviewer assess your child not suitable to her school, it may not a bad new, right!

哈哈,你誤會了我們呢....大家只是對面試當日所發生不同遭遇互相討論一下...並沒有什麼特別意思...如果有什麼過激字句出現,亦不等於什麼...最大可能只是對這校有過大期望吧....而我自己,因是第一次見識這樣的大型面試,所以想多點跟大家分享及討論呢....
現在還未"放榜".....十分同意你所說如果學校認為小朋友不適合入讀其校,我們絕對不會勉強,亦不會嚕囌什麼,但過去我們所討論的均不屬這範疇,放心吧!

原帖由 bobbi 於 08-11-5 21:24 發表
my  interviewer is a senior lecturer.  she is very nice.  she mainly asks me and my husband questions and forgets to give toy to my girl to play.
take it easy la.  if the interviewer assess your child ...