用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到浸幼interview信喇, 你地呢?
go

收到浸幼interview信喇, 你地呢? [複製鏈接]

收到浸幼interview信喇, 你地呢?
   0    0    0    0

我個女會係3:45 pm面試,你的小朋友呢?

原帖由 taktakb2006 於 08-10-21 14:04 發表
收到浸幼interview信喇, 你地呢?

FYI, 浸幼係in 家長, 唔係in 小朋友. 不果before interview佢地會安排小朋友一齊玩, 老師會從旁比分. 跟住入房單對單interview, 老師只係一見到小朋友時問佢叫咩名. 其餘咩都無問, 只係focus on 家長. 舊年, 佢問我對小朋友要做功課有咩睇法, 仲有對小朋友有咩期望, 點解選浸幼等. 所以心儀呢間學校的家長要好好地做吓功課.  Good luck.

P.S. 浸幼講求家校合一, 入得呢間, 家長預左要spend d effort落去. 聽聞佢地亦prefer full time mom, 咁會有多d時間照顧小朋友同參與學校的activity.
原帖由 gloriahung 於 08-10-21 15:22 發表

如果係in 家長, 我就一定fail 啦, 因我之前其實都擔心我會唔太多時間同個小朋友做projects,但我欣賞他們的小朋友的表達能力(從他們做做的projects可見)
死啦, 我比人chok幾chok便會知我平時無咩時間對住個女架啦~~~一定fail~

我囝都係3:45pm,響11月1日...依家反而最擔心佢到時會好眼瞓,會變得唔聽話同發脾氣....

原帖由 gloriahung 於 08-10-21 15:22 發表

原帖由 gardenwoods 於 08-10-21 22:23 發表
我囝都係3:45pm,響11月1日...依家反而最擔心佢到時會好眼瞓,會變得唔聽話同發脾氣....

Hi,

我仔仔都係3:45pm, 大家到時見, Good luck!

雙子媽媽:
咁妳的小朋友現在是否讀浸幼? 妳點答d問題呀?

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-21 16:00 發表
FYI, 浸幼係in 家長, 唔係in 小朋友. 不果before interview佢地會安排小朋友一齊玩, 老師會從旁比分. 跟住入房單對單interview, 老師只係一見到小朋友時問佢叫咩名. 其餘咩都無問, 只係focus on 家長. 舊年, 佢問我 ...

有收but無讀.

激死, 我打好晒我d答覆, 竟然唔小心按左ESC無晒, 晏d有時間再打過. 不過我d答覆其實都好'行'
原帖由 bobbi 於 08-10-21 23:06 發表
雙子媽媽:
咁妳的小朋友現在是否讀浸幼? 妳點答d問題呀?

浸幼著重培養小朋友敢於表達自己的能力和提升學習的樂趣, 在這兩點發揮下吧!

學校地下有一片草地, 早少少到讓小朋友在草地跑跑, 冇咁緊張的.  Good luck!!

我朋友個女今年由浸幼升上浸小, 佢好後悔咁話, 浸幼程度實在太淺, 一去in小一時, 已經好蝕底, 最後冇心儀學校收, 唯有返浸小. 點知, 浸幼同浸小的程度完全唔涵接.  課程比起聖士提反(我另一個朋友個仔讀緊)仲要深. 最慘係深得來, 冇趣味. 個細路日日都話唔想返學.

点解冇讀呀?

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-22 10:07 發表
有收but無讀.

激死, 我打好晒我d答覆, 竟然唔小心按左ESC無晒, 晏d有時間再打過. 不過我d答覆其實都好'行'

因為end up '簡'左 KV.
原帖由 chan328 於 08-10-22 11:54 發表
点解冇讀呀?

Don't worry. I was a working mom when I went to the interview last year.

I remember the interviewer asked me why I chose this kindergarten (of course we have to do some homework first) and if I understood Chinese is the main teaching medium. The questions were not tricky.

My son was accepted.

Good luck!

原帖由 swkmc 於 08-10-21 18:33 發表
如果係in 家長, 我就一定fail 啦, 因我之前其實都擔心我會唔太多時間同個小朋友做projects,但我欣賞他們的小朋友的表達能力(從他們做做的projects可見)
死啦, 我比人chok幾chok便會知我平時無咩時間對住個女架啦~~~ ...

我聽說如果之前有去聽校長個talk會有分加....不過我無去,因為唔知咁重要....
請問可唔可以比少少tips,要點答先好 (因為只係講buy佢地個教學理念好似好假咁)?!
Thanks a lot!!

原帖由 huanghou 於 08-10-22 14:12 發表
Don't worry. I was a working mom last year when I went to the interview last year.

I remember the interviewer asked me why I chose this kindergarten (of course we have to do some homework first) and ...

I don't recall that there was any briefing from the principal last year.

I remember I said I was looking for a kindergarten with such and such qualities (of course they are similar to those emphasized by HKBUK in its website). Also I mentioned I have confidence in the school as supported by the Quality Assurance Inspection for Kindergarten from the Eductation Bureau.

Hope the above will give you some ideas.
原帖由 gardenwoods 於 08-10-22 17:25 發表
我聽說如果之前有去聽校長個talk會有分加....不過我無去,因為唔知咁重要....
請問可唔可以比少少tips,要點答先好 (因為只係講buy佢地個教學理念好似好假咁)?!
Thanks a lot!!

...

Thanks for your information.

My son has just been rejected by CPSK for K1 插班 bcos of his speech delay...hope HKBUK will accept him la....these 2 kinders as I know are the most 課程淺's school la...

原帖由 huanghou 於 08-10-23 17:30 發表
I don't recall that there was any briefing from the principal last year.

I remember I said I was looking for a kindergarten with such and such qualities (of course they are similar to those emphasize ...

what is CPSK?

Doesn't HKBUK interview 09/10 K1 application? why K1 插班?

原帖由 gardenwoods 於 08-10-23 18:39 發表
Thanks for your information.

My son has just been rejected by CPSK for K1 插班 bcos of his speech delay...hope HKBUK will accept him la....these 2 kinders as I know are the most 課程淺's school la... ...

CPSK - 啟思小學附屬幼稚園 (除浸幼外,我另一心儀的學校)

係呀,HKBUK 既 interview 係 for 09/10 K1,不過因為CPSK有今年既插班位嘛 (HKBUK無插班呢樣野),而我囝亦3歲了,所以想試下插唔插到入CPSK囉...依家肥佬左,唯有一心一意等 in HKBUK,出年先讀書喇!

原帖由 karen_dingding 於 08-10-23 22:51 發表
what is CPSK?

Doesn't HKBUK interview 09/10 K1 application? why K1 插班?

我今早都帶了我的小朋友去面談, 是最早的一個session, 8:45要報到; 一上去是在一間房內有幾張檯比小朋友玩玩具, 期間有老師一路mark野, 因小朋友會貼張大貼紙在手臂, 之後上4/F 入房就真係見家長唔係見小朋友; 我係果間房第一個入, 我個interviewer 相信只望了我個女一眼; 佢都無心問我, 因佢問左幾條問卷的問題(之前比左張野我地填, 問buy呢間學校咩理念, 想小朋友在幼稚園學d咩, 家長同學校既關係是什麼 etc.) 其實佢一聽到我老公是返shift就無心機同我講啦, 叫我走o甘制; 我比張問卷佢又唔收, 說比出面的人, 但我一出去時個個helper都係問我係唔係去洗手間, 我說唔係, 走啦, 佢地就係o甘指我走, 無人收我張野, 只係叫我走得; 個interviewer 問我有咩問題, 我問佢有關功課既問題, 佢說唔清楚, 要問出面的老師; 之後叫我走; 我對浸幼好有期望, 但我覺得佢地無誠意, 雖然大部份名少少的k1 interview都好快, 因多人, 都唔會side太多時間觀察你d小朋友, 但我覺得真係唔公平, 我朋友2公婆入去, 就問好多野, okay我唔覺得我老公返shift唔可以黎interview唔係 =唔鍚佢, 我要返工唔代表我教唔到小朋友, 我覺得自己教得唔錯, 起碼佢語言能力已超出同年紀小朋友, 而且自理能力好好! 根本就係好片面地去睇小朋友同家長!!

唔緊要喇...一間學校既面試唔代表 d 咩....

我地今日 in 3:45pm....我囝今日好曳...可能眼瞓喇,因為佢今朝一早7:30am起身返 playgroup...由9:00am返到12:00noon....返屋企食午餐之後比佢瞓左唔夠一個鐘,就摷醒佢出去....之前試過去啟思 in 都好正常,不過今日就唔得喇....加上爸爸一向攪佢唔掂既 (爸爸仍成日唔響香港),我要負責文件方面,所以一定要爸爸睇住佢....出事喇,哈哈....到 in 家長時,爸爸話個男人一聽我囝有 speech delay,即刻變樣,無心問同聽我地講咁...爸爸好唔開心,話以後都唔想再去什麼 interview...唔想個囝再比人嫌棄....反正已經有學校收了他,讀到浸幼當然開心,但讀不到也可以嘛....

所以,我地平常心喇,加油!!

原帖由 swkmc 於 08-11-1 16:06 發表
我今早都帶了我的小朋友去面談, 是最早的一個session, 8:45要報到; 一上去是在一間房內有幾張檯比小朋友玩玩具, 期間有老師一路mark野, 因小朋友會貼張大貼紙在手臂, 之後上4/F 入房就真係見家長唔係見小朋友; 我係 ...
‹ 上一主題|下一主題