用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請問phonics幾歲開始學
go

請問phonics幾歲開始學 [複製鏈接]

其實phonics幾歲學至好 可否俾些意见唔該
   0    0    0    0

原帖由 winchoy16888 於 08-10-19 23:00 發表
其實phonics幾歲學至好 可否俾些意见唔該  

其實個人覺得幾多歲學都唔緊要, 而係教導的方法
我在書展買了一套phonics 教材, 打算教升k2的大仔, 因為他有基本的閱讀能力, 所以可以要求教完後直接讀出該字, 以及讀全篇的chanting

與此同時, 我又用相同的教材教細仔, 歲半
不要以為歲半的小朋友學不到phonics, 我讓他先看教材的光碟, 令他常聽拼讀的方法, 如 /b/ /an/ 發 /ban/音
加上我之前教他alphabet 時, 己經同時教埋 a-z的letter sound, 再用字咭每晚反覆讀 /b/ /an/ /ban/, /c/ /an/ /can/, /m/ /an/ /man/等
現在的他, 二十一個月, 問他 /b/ /an/, 他己經可以拼讀出/ban/ , 有時還會自己拆讀一些簡單的英文字.

所以個人覺得就算細細個都可以開始學phonics, 不過方法不同

唔該

In western world, they learn and master phonics around 3-4 years old

醒目開學勳章

我無跟任何"system" 自己用字母咭玩過幾次, 有時見到個字又會讀d同音節嘅其他字
e+ 兩歲, 見到生字會自己試吓拼, 一半半啱, 唔啱都唔會好離譜

Agree 3-4 yrs old better

原帖由 kerkermui 於 09-6-13 07:37 發表
我無跟任何"system" 自己用字母咭玩過幾次, 有時見到個字又會讀d同音節嘅其他字
e+ 兩歲, 見到生字會自己試吓拼, 一半半啱, 唔啱都唔會好離譜

I believe 3-5 is optimal in terms of starting.

亞囝而家返n2班都係教phonics.
令外我自己都有教佢.

回覆 1# winchoy16888 的文章

oh, 17 months can start to use sandpaper letters!  I can try to teach my son then ! :)

原帖由 Kellyto 於 09-10-9 09:41 發表
我自己認為當小朋友開始說話的時候己經可以教他phonics,我在小朋友17個月時買了Montessori的sandpaper letter在家自己教,現在他在街上看見一些英文字母,已經會指著然後發音了! ...

KarenrenPoon

I bought the sandpaper letter from Montessori Corner.  It seems they are now doing promotion! you can go to their website to take a look ! :)

原帖由 KarenrenPoon 於 09-10-10 10:05 發表
Kellyto,

may i know where did you buy the material?

回覆 3# lalasmile 的文章

‹ 上一主題|下一主題