用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你o地會點揀 playgroup? 我個女成日走o黎走去~請俾意見 ...
go

你o地會點揀 playgroup? 我個女成日走o黎走去~請俾意見 [複製鏈接]

我個細女歲半,o岩o岩開始返一個幼兒園playgroup(英文同廣東話),佢大致都OK,因為大部分時間都係自由活動,但係集體時間同老師講故仔時就煩o的,因為佢坐唔定,成日走o黎走去.
最近同佢去試o左一個普通話playgroup,我自己就好鍾意,因為集體活動時間差唔多有一個鐘,老師帶活動帶得好好,無乜冷場(見過有o的好似都唔知道下一樣要做乜),而且帶唱每首歌前都會有道具分俾小朋友,要佢地跟住講,我見o個度o既小朋友反應都好好,但我個女就...... 成日走o左去搞其他o野. 我都猶疑緊好唔好報名,又怕佢堂堂都係咁.有無其他媽媽o既小朋友都係咁?你o地會點處理同點樣揀playgroup?
   0    0    0    0

我揀小組最多一班4個‧太多理不到小孩須要、因我小女也坐不停

有無好介紹?

原帖由 winchoy16888 於 08-10-19 23:05 發表
我揀小組最多一班4個‧太多理不到小孩須要、因我小女也坐不停

普通話playgroup及芭蕾舞都係窩打老道學小組最多一比四、普通話playgroup仲好一比二‧個老師姓嚴‧你打去問吓、硞架有折架jo埋

多謝你o既意見.
我個女o既定力o係同齡小朋友中可能真係差o的, 家姐細個都唔會咁 可能真係要特別訓練o下佢

原帖由 RebeccaChan 於 08-10-20 16:50 發表
我亞女以前細個上playgroup時(大約18m-2歲前))都係周圍走,到老師講故事時更加唔肯座低聽,走左去第二度玩玩具.
之後到左2歲返N1返左1個月巳Ok,座得定..... 所以你唔駛太擔心,小朋友大個D會聽老師話:surprised ...

一對二咪好似私人補習普通話?歲半咁細個得唔得?上堂學o的乜o野 ?

原帖由 winchoy16888 於 08-10-21 21:03 發表
普通話playgroup及芭蕾舞都係窩打老道學小組最多一比四、普通話playgroup仲好一比二‧個老師姓嚴‧你打去問吓、硞架有折架jo埋

原帖由 Hipuppy 於 08-10-19 16:33 發表
我個細女歲半,o岩o岩開始返一個幼兒園playgroup(英文同廣東話),佢大致都OK,因為大部分時間都係自由活動,但係集體時間同老師講故仔時就煩o的,因為佢坐唔定,成日走o黎走去.
最近同佢去試o左一個普通話playgroup,我自己 ...

你好,我囡囡都是歲半,請問你可否pm我間centre的資料給我。Thank You

原帖由 winchoy16888 於 08-10-21 21:03 發表

我想問小朋友會不會上堂時覺得好悶呀?

想要英文同廣東話定係普通話?

原帖由 ireneyklo 於 08-10-23 17:22 發表

你好,我囡囡都是歲半,請問你可否pm我間centre的資料給我。Thank You

個國語老師姓李、我個女返二四早上10:00至11:00‧窩打老道116號1樓a室 己pm佐俾你

一D都吾悶、有故事有唱歌‧仲可以坐係度陪‧教得幾好姓李、劃畫我就出油麻地學、

我都覺得人少氣氛會無咁好, 如果一個小朋友走o左去做其他o野,咪淨低一對一?
原帖由 ireneyklo 於 08-10-23 17:24 發表

我想問小朋友會不會上堂時覺得好悶呀?

前幾日又同個女去試堂, 今次試呢間人數真係好少,連埋我個女都係得三個小朋友,但有兩個老師 (一個本地人,一個內地人).

本來我以為會係由內地老師負責帶活動,點知個本地老師(我估係中心o既負責人)就成日搶住講o,o既普通話仲要係「港試」普通話,我都聽到一額汗,所以唔到半個鐘我就帶個女走o .

你可以同佢揀一啲以活動為主, 但又有部份是可以訓練他們專注力的playgroup.
我個女一歲, 因工作關係有機會比到佢返playgroup, 我覺得佢地的課堂流程比教全面, 以遊戲形式學習生活上的技能, 加強專注力, 以及身體的鍛鍊. 你可以考慮試下我囡囡而家呢間, 佢地可以試堂, 家長可以陪伴.

可唔可以PM資料?唔該晒!

原帖由 cactuscat 於 08-10-30 11:58 發表
你可以同佢揀一啲以活動為主, 但又有部份是可以訓練他們專注力的playgroup.
我個女一歲, 因工作關係有機會比到佢返playgroup, 我覺得佢地的課堂流程比教全面, 以遊戲形式學習生活上的技能, 加強專注力, 以及身體的 ...

可唔可以PM資料?唔該晒!

已PM 比你, 請查收

我個女上個星期係第三次上返playgroup, 那天晚上我嘗試叫佢英文名, 佢係即刻望住我, 知我叫佢.
但請留意, 我們全部人平日係屋企係叫佢中文名, 止會係playgroup 的時候用英文名.

原帖由 winchoy16888 於 08-10-30 17:42 發表
可唔可以PM埋資料?唔該晒!

我未收到PM.可唔可以send多次?

原帖由 cactuscat 於 08-11-3 16:00 發表
已PM 比你, 請查收

我個女上個星期係第三次上返playgroup, 那天晚上我嘗試叫佢英文名, 佢係即刻望住我, 知我叫佢.
但請留意, 我們全部人平日係屋企係叫佢中文名, 止會係playgroup 的時候用英文名.

...

最近多o左同個女講故事,佢坐得定o既時間好似長o左小小喔 !要繼續努力!!!!!!!!

原帖由 RebeccaChan 於 08-10-20 16:50 發表
我亞女以前細個上playgroup時(大約18m-2歲前))都係周圍走,到老師講故事時更加唔肯座低聽,走左去第二度玩玩具.
之後到左2歲返N1返左1個月巳Ok,座得定..... 所以你唔駛太擔心,小朋友大個D會聽老師話:surprised ...
‹ 上一主題|下一主題