用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 ...
樓主: yingwong
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進

ying,

我都同一位媽咪傾過, 都係問d 小朋友今日學左d 咩, 佢地都一舊雲咁.  
不過尋日有張第二期的form, 我再望清楚, 係有看圖識字, 即最近呢幾堂果d , 之後仲有grammer呀, 會話呀咁...  
我諗睇多一期先啊.  cheque 都寫好左喇.
my son is bosco ~~ ^ ^

唉 , 我都係想問大家呢個問題 ! 真係唔知佢地學左 d 咩 , 又唔知佢地教方式點 , 一班 十幾 二十人 , 1 堂 1 個鐘 , 小朋友佢地吸收幾多 ??? 真係 1 個迷 ....
不過我都好似你咁  , 唸住比亞女上多 1 期 , 睇吓點先 .我同老公係到討論時講現代舞 , 畫班 , 英文時 , 亞囡話媽咪我想跳現代舞, 畫圖, 無講要英文...

原帖由 bchi 於 08-11-19 09:30 發表
BBmama,

cambridge pre- starter 報第二期喇, 你仲會唔會比阿女讀呀 ?

魅力公主 醒目開學勳章

一班十幾廿人真係多左D
我諗小班會好D囉
所以我不會諗
0 願係出面讀都係貴幾廿蚊
起碼唔使咁多人

係喎你係下午班!

原帖由 bchi 於 08-11-19 12:41 發表
ying,

我都同一位媽咪傾過, 都係問d 小朋友今日學左d 咩, 佢地都一舊雲咁.  
不過尋日有張第二期的form, 我再望清楚, 係有看圖識字, 即最近呢幾堂果d , 之後仲有grammer呀, 會話呀咁...  
我諗睇多一期先啊.  cheq ...

bbmama and ying,

睇埋呢期啦. 一仟蚊, 暫下眼都洗左, 果時返兒童合唱團, 一堂都二佰喇. kekke

bchi
ms elaine唔止後生,又有活力 難得的是有心,有次見佢好有耐性咁教我個仔行catwalk的舞步,仲有好用心地去發掘每位學生的獨特處,值得嘉許  
不過舊年佢因腳傷,有幾次請假,仲好似要做手術添,希望佢今年平平安安
而miss tang舊年代ms elaine,佢好有耐性,阿仔唱左幾首歌書沒有的歌,就是佢教的.

原帖由 bchi 於 08-11-17 16:33 發表
我sat 見過ms elaine, 原來佢好後生架, 可能我個仔唔怕佢, 所以老師話佢好鍾意傾計. 同以前bb班and k1 時miss tang 話佢係乖學生真係好唔同啊. 激屎.

不過好在成績都仲keep 到...... ...

yingwong
你地讀的劍橋英文有沒有書?
如果有書就會知道佢地每次的主題,
家長都可以係屋企同佢温下.

乜原來係老師指定學生要帶唔同的食物呀
因為我個仔話要帶水果,所以同佢揾左圖片,
前兩日又話想做蘋果,於是同佢揾左資料,然後佢又話想知道蘋果核係點樣,仲印埋蘋果畫,今日仲話要帶芒果,士多啤梨/橙做布甸?????都唔知係咪老師指定,定係佢自己想的,因為阿仔非常喜歡吃水果
今日佢個班仲有同學帶壽司返去分享,真係利害
原帖由 yingwong 於 08-11-19 11:51 發表
cambridge 有D媽咪話麻麻地喎!
咁你覺得點呀
會唔會再讀落去呀

老師要小朋友帶吃物返去
原來個個小朋友帶既野係唔同喎
老師叫我女帶D 唔同既米
同埋要畫煮飯既程序

...

030,

係呀, 我個仔自細跟住我出去同班朋友玩, 佢可能覺得ms elaine 太似平時d 姐姐, 所以唔怕佢啊. ms elaine話佢仲要傾到, 佢行埋去問佢地傾咩 ? 我個仔同個女同學仲係在自己個世界度, 容納唔到其他人啊 @@
佢過好在ms elaine 話佢係肯聽教囉,.
你放心啦, 我果日見到佢, 佢好精神, 幾cute 的一個女仔.

cambridge 果本唔算係書, 係homework a and b,  知佢地每日返去學左d 咩名詞, 動物, 五官等等.

030, bbmama, ying,

前晚我個仔叫我比d 米佢帶返學喎... 佢話要一大杯.  又話可以用袋袋返去, 我咪比半杯仔佢囉, 諗住可能拎d 米返去做勞作之嘛. 點知佢尋晚同我講 : 媽咪呀, ms elaine 一見到我袋米就講 " 下,  咁小 ~~~ "  
原來佢話真係洗米煮飯, 但係冇送食, 我問佢係咪真架 ? 佢話係架, 有電飯煲架, 仲一人一啖, 冇得食一碗架 !!!
噓, 真係唔知佢講真定講假啊. keke

媽咪們,

halloween 相ul 左上去喇, 快d 去偷啦, kekekeke

吓 , 帶米返學校, 真係煲飯食 !!! 死 la , 攪咁耐 , 我都係比過 1 盒提子亞女返學校 , 跟住佢真係拿左屋企假玩具生果返學校 , 係咁多

原帖由 bchi 於 08-11-20 09:12 發表
030,

係呀, 我個仔自細跟住我出去同班朋友玩, 佢可能覺得ms elaine 太似平時d 姐姐, 所以唔怕佢啊. ms elaine話佢仲要傾到, 佢行埋去問佢地傾咩 ? 我個仔同個女同學仲係在自己個世界度, 容納唔到其他人啊 @@
佢過好 ...

魅力公主 醒目開學勳章

真係要帶架~
第一次帶吃物既圖片
第二次帶不同既生米
今日要帶飯,杯,匙更同碗返去

因為個個小朋友帶既野都唔同
我女話有同學帶左電飯煲
有d就要帶生果

魅力公主 醒目開學勳章

依家仲有無係兒童合唱團學呀!

原帖由 bchi 於 08-11-19 17:11 發表
bbmama and ying,

睇埋呢期啦. 一仟蚊, 暫下眼都洗左, 果時返兒童合唱團, 一堂都二佰喇. kekke

魅力公主 醒目開學勳章

劍橋英文
我無報讀呀!

原帖由 030316 於 08-11-19 23:55 發表
yingwong

前兩日又話想做蘋果 ...

係呀! Adrian 今日帶咗啫喱粉, 佢話明天有食喎。

原帖由 030316 於 08-11-19 23:55 發表
yingwong

前兩日又話想做蘋果 ...

上周六啰成績時,sao到枱面上同學們D成績表。發覺機本上印度小朋友科中文都系得C-grade,即系話距地系大致跟唔到嘅。
近牌啊女D功課又少翻,唔系日日都有字寫。

原帖由 yingwong 於 08-11-20 06:58 PM 發表
依家仲有無係兒童合唱團學呀!

冇喇. 因為果時返啟蒙初班時係返星期六, 一升班後就返閒日, 我又返下午班, 夾唔到啊.
好喇, 諗住同佢報合唱組, 點知今年又改左制, 要四歲半先收, 即又要等到年尾先上網睇幾時開始報考試囉.

不過話時話, 我覺得兒童合唱團學果d 音樂啟蒙, 好過出面琴行果d, 佢地真係有法子教小朋友學拍子, 音準啊.

喂喂, 你個女好易認呀, 係咪扮公主呀 ?? haha

各媽咪,

我個仔尋日原來唔記得帶餐具同飯呀, 佢話冇份食飯, 要睇住小朋友食. 我問咁有冇送, 佢話冇.
我問, 咁你係度做咩呀 ? 佢話望住同學仔食時佢吞口水喎. hahahaha 小朋友......

小伊

咦, 我反而望到我個仔果班果個肥印度小朋友佢成績唔錯喎, 多a 小b.  另一個仲係度唱校歌, 唱到字正腔圓添, 我都忍唔住要讚佢唱得好叻. kee

魅力公主 醒目開學勳章

係呀我女係扮公主果個囉!

原來我琴日比錯飯佢帶
佢話要帶2麥米返去

今日再補返
再要帶餐具

原帖由 bchi 於 08-11-21 09:12 發表

冇喇. 因為果時返啟蒙初班時係返星期六, 一升班後就返閒日, 我又返下午班, 夾唔到啊.
好喇, 諗住同佢報合唱組, 點知今年又改左制, 要四歲半先收, 即又要等到年尾先上網睇幾時開始報考試囉.

不過話時話, 我覺得 ...

咁屎喇, 我話我個仔, 尋日乜都唔帶, 有冇聽清楚今日要架, 佢話er............ 要帶米, 我話又帶米 ???? 唔信佢, 佢又乜都冇帶啊.

魅力公主 醒目開學勳章

好像話第一次煮硬D
第二次就林D
我估今日會係煮正常掛

你個仔乜都無帶咪要睇住人地吃囉

原帖由 bchi 於 08-11-21 13:10 發表
咁屎喇, 我話我個仔, 尋日乜都唔帶, 有冇聽清楚今日要架, 佢話er............ 要帶米, 我話又帶米 ???? 唔信佢, 佢又乜都冇帶啊.

魅力公主 醒目開學勳章

聽講學校普通話班
已不係試堂啦

原帖由 yingwong 於 08-11-21 03:04 PM 發表
聽講學校普通話班
已不係試堂啦

唔怪得, 我聽多左個仔講d 名詞我聽啦, 又"蠢撈書"  , 又鼻子呀, 咀巴,  眼睛, 同妹妹啊. ^ ^