用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 ...
樓主: yingwong
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 [複製鏈接]

我只知道上星期普通話教眼、耳、口、鼻及唱歌, 但唱乜歌, 我囡都講唔到出黎, 我囡講o的國語都幾難估到佢講乜
原帖由 030316 於 08-11-10 21:14 發表
我都係咁話,一定要跟下佢d字,
之前因為放手俾佢寫,部份寫得醜樣,我都由佢,諗住都係初學,就算啦,
點知就係咁令佢得過且過,
好彩老師提醒我,
依家跟返佢d功課,
先知原來佢可以做得幾好,
我地要相信小朋友的能力呀!
另 ...

我 EQ 好低 , 好多時我睇住亞女做工課 , 我個人會 fire ! 亞女都寫得 ok ge , 唉! 不過 一路寫 , 一路攪下第 2 樣野

原帖由 030316 於 08-11-10 21:14 發表
我都係咁話,一定要跟下佢d字,
之前因為放手俾佢寫,部份寫得醜樣,我都由佢,諗住都係初學,就算啦,
點知就係咁令佢得過且過,
好彩老師提醒我,
依家跟返佢d功課,
先知原來佢可以做得幾好,
我地要相信小朋友的能力呀!
另 ...

魅力公主 醒目開學勳章

Jamie 媽 :

http://i49.photobucket.com/albums/f291/yingmama/School%20photo/DSCN0080.jpg

http://i49.photobucket.com/albums/f291/yingmama/School%20photo/DSCN0081.jpg

http://i49.photobucket.com/albums/f291/yingmama/School%20photo/DSCN0082.jpg

原帖由 1125bbmama 於 08-11-11 01:27 PM 發表
我 EQ 好低 , 好多時我睇住亞女做工課 , 我個人會 fire ! 亞女都寫得 ok ge , 唉! 不過 一路寫 , 一路攪下第 2 樣野

嘩, same here  !!!
我又係eq 衰到加零一,  有時都覺得自己要求太高啊.
我個仔係做功課唔洗人睇架, 好乖可以自做, 但我偏偏要求佢寫得靚d, 要乾淨.  好惡咁囉.... .... 哎...
我地係咪要反省下呀 ? bbmama

魅力公主 醒目開學勳章

我地都幾似喎~

我反省左好多次
但都做唔到
我如果唔係咁
佢以後做野就會定型
到時先來糾正
我諗已太遲啦
所以晚晚我都要
同亞女嗌交~

原帖由 bchi 於 08-11-12 11:25 發表

我個仔係做功課唔洗人睇架, 好乖可以自做, 但我偏偏要求佢寫得靚d, 要乾淨.  好惡咁囉.... .... 哎...
我地係咪要反省下呀 ? bbmama ...

我都試過有幾次好 fire ,跟住同佢講 , 你走來走去寫成咁 , 唔緊要 la . 是老師睇你工課 , 你唔靚唔緊要 la , 其他同學寫得靚咪 ok . 佢試過好幾次唔 出聲暗地落淚, 我見到後都好唔開心 ,係到想我處理係咪好有問題 , 個心都好痛

原帖由 bchi 於 08-11-12 11:25 發表

我地係咪要反省下呀 ? bbmama ...

哎吔... 係呀係呀, 佢地暗地落淚果下先... 哎................
但係... 我地身為媽咪, 都係想佢地好嘛, 正如yingwong 咁講, 呢d 要細細個就學好習慣囉.
老公有時都會話, 佢讀幼稚園咋, 到時小學你點呀 ???
我就會嬲爆爆咁答, 就係幼稚園都咁, 將來小學d 字仲可以好得去邊 ???

其實我地係咪要... 用第二d 比較好o既方法去同佢地傾計呢,  有時明知呢句說話講出黎, 會比較傷佢地自尊心, 但都衝口而出架. 有時真係好嬲自己架. 有時鬧得太過份, 佢又喊得太淒涼. 到佢上左床訓教時, 我會一邊摸住佢一邊流眼淚囉.  好變態啊我.

今期主題係食物,
你地帶左甚麼回校?
今日阿仔叫我準備水果的圖片俾佢......

唔緊要架!小朋友隻手仔D肌肉未發展好,寫字系唔會靚架。最重要系執好D抓筆姿勢同筆順,比多D耐性,慢慢就會好gala。

原帖由 030316 於 08-11-12 11:37 PM 發表
今期主題係食物,
你地帶左甚麼回校?
今日阿仔叫我準備水果的圖片俾佢......

我剪左好多食物的圖片比佢帶返學囉. 連續兩日帶返去果d, 老師都收晒.

小伊,

我隻仔寫字係靚架, 但一有小小唔靚, 我就要佢擦左佢做過囉. 有時佢地好似傻左咁, 個1 字寫極都唔正, 我就愈擦愈忟, 咪變左鬧囉. 衰衰咁啊.

所以近排盡量都用平常心跟佢做工課 , 有時坐係第個位 , 問亞女 , 是否需要媽媽睇住你寫字 ar . 佢話要 , 我就靜靜地坐係到 , 睇下其他書 , 間唔時偷睇佢 , 有問題才出聲 . 佢又無咁大壓力 , 我又好 D
大件事 , 我呢個亞媽 , 無同佢帶任何食物剪報 , 圖畫 . 係前天係屋企找 D  假玩具食品出來 , 唔知個女又無自行帶返學??

原帖由 bchi 於 08-11-12 17:04 發表
哎吔... 係呀係呀, 佢地暗地落淚果下先... 哎................
但係... 我地身為媽咪, 都係想佢地好嘛, 正如yingwong 咁講, 呢d 要細細個就學好習慣囉.
老公有時都會話, 佢讀幼稚園咋, 到時小學你點呀 ???
我就會 ...

之前我又係睇佢做功課,明知佢地小肌肉唔得,但見佢求求其其,我就好忟,EQ突然變得好低,
後尾同佢約定如果寫字專心,有3個印就奬貼紙之後,情況好左D,好似今日派左中文功課,之前 水果  兩字有3個印,我地成家扮到好似驚為天人咁讚佢,又問佢點樣可以寫得咁靚,分析完之後,再同佢檢討今日寫的字,咁佢就自動自覺擦左唔靚個D再做過
阿仔有D粗枝大葉,要慢慢培養佢專心和細心

我的方法同你差唔多,加上叫呀女自己擦咗D距都應為核突D字,再寫過!起碼要她識分靚與吾靚先。

我sat 見過ms elaine, 原來佢好後生架, 可能我個仔唔怕佢, 所以老師話佢好鍾意傾計. 同以前bb班and k1 時miss tang 話佢係乖學生真係好唔同啊. 激屎.

不過好在成績都仲keep 到......

星期六 , 第 1 次跟 MS .Tang 見面 . 感覺佢好有耐性 & 和藹 . 亞女各方面都跟 K1 時差不多正常, 我都安心 D

原帖由 bchi 於 08-11-17 16:33 發表
我sat 見過ms elaine, 原來佢好後生架, 可能我個仔唔怕佢, 所以老師話佢好鍾意傾計. 同以前bb班and k1 時miss tang 話佢係乖學生真係好唔同啊. 激屎.

不過好在成績都仲keep 到...... ...

原帖由 1125bbmama 於 08-11-17 05:14 PM 發表
星期六 , 第 1 次跟 MS .Tang 見面 . 感覺佢好有耐性 & 和藹 . 亞女各方面都跟 K1 時差不多正常, 我都安心 D

耶, 我唔制呀, 你可以見miss tang. kekekekke...

我有朋友, 佢個仔剛讀k1, 佢見中國老師好多人排, 見印度老師冇人排, 就貪快啦, 點知佢話問左好似冇問咁, 問一句答一句啊.

我去到 , 2 個老師都有家長講緊 , 我坐另 1 張台 . 黑皮膚老師個便家長先講完 , 但佢唔知係咪 feel 到我係要找 ms.tang 中國人老師 . 所以佢有行埋來比 d 亞女成績資料我 , 跟住就坐返埋佢個位等另外家長自投羅綱 .

原帖由 bchi 於 08-11-18 11:22 發表

耶, 我唔制呀, 你可以見miss tang. kekekekke...

我有朋友, 佢個仔剛讀k1, 佢見中國老師好多人排, 見印度老師冇人排, 就貪快啦, 點知佢話問左好似冇問咁, 問一句答一句啊. ...

BBmama,

cambridge pre- starter 報第二期喇, 你仲會唔會比阿女讀呀 ?

魅力公主 醒目開學勳章

cambridge 有D媽咪話麻麻地喎!
咁你覺得點呀
會唔會再讀落去呀

老師要小朋友帶吃物返去
原來個個小朋友帶既野係唔同喎
老師叫我女帶D 唔同既米
同埋要畫煮飯既程序

原帖由 bchi 於 08-11-19 09:30 發表
BBmama,

cambridge pre- starter 報第二期喇, 你仲會唔會比阿女讀呀 ?

魅力公主 醒目開學勳章

係呢? 你個仔叫咩名呀?

原帖由 bchi 於 08-11-17 16:33 發表

不過好在成績都仲keep 到...... ...
‹ 上一主題|下一主題