教育王國's Archiver

mother904 發表於 08-10-16 16:12

想請教學費問題

我的囡囡很幸運地獲得取錄,關於學費問題,很想請教各位家長。

我囡囡大約2歲的時候,我曾經看過啟思的學費,記憶中是約$5,5000一年,但現在是$6,7000一年,即是兩、三年間加了超過1萬元。我想請問啟思真的是年年加學費(而且看來加得很多),還是因為啟思中學行IB,為了銜接中學而改革小學課程才加學費?

因為要是真的年年慣性加學費,六年級時便不得了?

jjbaby0307 發表於 08-10-16 16:53

我都好想知...

我非常喜歡啟思, 但學費真係好貴, 除了學費還有校車費和午飯費, 請問課外活動係咪要收錢?  有冇唔洗錢嘅課外活動?

IRON 發表於 08-10-17 09:58

hi all,

我仔仔p2, 今年加6 0/0, 我都覺得多左d,( 爹地加人工都係5.29), 不過我都預左p6時可能過8萬大關.

膳費都貴架, $32/餐, 不過有老火湯, 紅米飯, 水果; 課外活動如校隊選拔有d就唔駛$$, 不過要既都係千零蚊十堂, 都唔算貴, 學樂器就差不多到萬, 分2次交, 但擔心學幾堂就唔掂(有d唔一定係無興趣, 係可能細未做到).

mother904 發表於 08-10-17 14:25

[quote]原帖由 [i]IRON[/i] 於 08-10-17 09:58 發表

我仔仔p2, 今年加6 0/0, 我都覺得多左d,( 爹地加人工都係5.29), 不過我都預左p6時可能過8萬大關.

膳費都貴架, $32/餐, 不過有老火湯, 紅米飯, 水果; 課外活動如校隊選拔有d就唔駛$$, 不過要既都係千零蚊十 ... [/quote]

真係好貴wor,按照而家加學費既幅度,p.6時分分鐘貴過讀國際學校....

咁又想八多句,請問你覺得俾咁貴學貴值唔值呢?

IRON 發表於 08-10-17 18:51

我仔仔係由k1讀起, 由一個唔夠自信既怕羞仔, 到而家好有自信, 勇於嘗試(呢句係佢成日講既), 過程中睇住佢建立/轉變, 都係呢間學校俾到佢既, 所以我地覺得值.

我都好驚訝佢要求一早返學, 從無唔肯起身, 平時珍惜身體,  因佢話唔想返唔到學, 上年p1全年無請假/遲到/早退, 由此可見學校俾到佢既安全感, 佢對學校既熱愛.

LA 發表於 08-10-19 23:58

hi all,

學樂器就差不多到萬 - this is not compulsory, u need not learn in school.
For other functions such as visit / autumn trip, the school charges travel fee only, usually $20 - $50@.
For computer exercise such as 'HK Reading' & 'A Passage A Day', it is included in the tuition fee. (though this is 'small money')
[quote]原帖由 [i]jjbaby0307[/i] 於 08-10-16 16:53 發表 [url=http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=26302349&ptid=1676561][img]http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif[/img][/url]
我都好想知...
我非常喜歡啟思, 但學費真係好貴, 除了學費還有校車費和午飯費, 請問課外活動係咪要收錢?  有冇唔洗錢嘅課外活動? [/quote]
頁: [1]