用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁面試
樓主: eileenycm
go

陳守仁面試 [複製鏈接]

原帖由 silvia_ng 於 08-10-20 11:16 發表
我仔話有中文卡, 上面有個動作, 要佢跟住做出黎, 佢話唔識睇, 所以呢part衰左。
之後兩條英文:
1. which shape is different? (all is triangle except 1 dimond)
2. 推理題, which fruit should we put?

英文題好 ...

我個仔話佢識晒, 但我真係非常懷疑. 佢話老師中文叫佢認字, 佢識係「手帕」, 我聽聞中文個個都係認字做動作, 所以我問返佢會唔會係「拍手」, 然後叫佢做動作, 佢話唔係, 老師無叫過佢做動作, 佢話無動作題喎!
我個仔又話佢忘記見老師講"Good afternoon", 又忘記當收禮物要講"Thank you". 我又問佢有無看圖答問題, 佢又話無. 希望真係佢個組唔同d啦! 我好緊張添!

呢間學校真係有心思, group group 都in唔同既野.. 攪到我地班家長in完都係度估估下..

算吧啦, 話晒都幾千人in.. 係我個女黎講, 唔收一d都唔奇, 真係收先奇呀~~哈哈!!

不過, 我interivew既路只係走左一半, 仲有一半, 繼續努力!!

原帖由 Venuscheng 於 08-10-20 11:30 發表

我個仔話佢識晒, 但我真係非常懷疑. 佢話老師中文叫佢認字, 佢識係「手帕」, 我聽聞中文個個都係認字做動作, 所以我問返佢會唔會係「拍手」, 然後叫佢做動作, 佢話唔係, 老師無叫過佢做動作, 佢話無動作題喎!
我個 ...

成過過程真係幾SMOOTH﹐又很安靜(不過冷氣超凍)﹐可能因為只有一個家長上去﹐無得傾計﹗  想起去播道那日﹐在禮堂裡不時有2-3MICROPHONES講話/宣報﹐真系等都等到心煩。  
TSL安排了回郵信封給家長買($2一個)很貼心呢﹗  應該不記得的不會很多人﹐但是如果真的不記得﹐ 在其他學校可能要跑到外面﹐試想如果那學校是在赤住OR 黃竹坑的話..........

原帖由 silvia_ng 於 08-10-20 11:16 發表
我仔話有中文卡, 上面有個動作, 要佢跟住做出黎, 佢話唔識睇, 所以呢part衰左。
之後兩條英文:
1. which shape is different? (all is triangle except 1 dimond)
2. 推理題, which fruit should we put?

英文題好 ...

原帖由 凱富路 於 08-10-20 12:53 發表
成過過程真係幾SMOOTH﹐又很安靜(不過冷氣超凍)﹐可能因為只有一個家長上去﹐無得傾計﹗  想起去播道那日﹐在禮堂裡不時有2-3MICROPHONES講不同的話﹐真系等都等到心煩。  
TSL安排了回郵信封給家長買($2一個)的安排很貼心呢﹗  應 ...

係喎...waiting room真係好鬼凍...我仲得返個風口位坐, 凍死... (呀仔好彩好快出返黎。)

另外回郵信封, 我去交自行果間直頭唔收我錢比我...

Dear All,

我個女係星期日in 架, 我問佢老師問佢咩, 佢話用英文問佢邊個形狀係相同, 同埋問中文 (打招呼) , 佢剩係識個打字唔識招呼這2個字, 跟住佢話老師話唔識  (招呼) 個字唔緊要架, 咁我問佢仲有冇問數學或其他呀, 佢又答我冇, 佢緊係發緊夢十問九唔知, 完全冇提其他野 , 唔上bk都唔知個流程係咁, 不過唔緊要啦我只想快d完哂d interview炸, 對我同個女都係好事, 祝各位小朋友好運啦

今朝睇學校個網校長話收到2500 份申請表但係只會有25%既小朋友有得 second in 咁即係話10個先得個2個, 唉實無望都得啦
Ah B

原帖由 BB6392 於 08-10-20 14:28 發表
今朝睇學校個網校長話收到2500 份申請表但係只會有25%既小朋友有得 second in 咁即係話10個先得個2個, 唉實無望都得啦

不過相信有好多人報左名唔去in, 也有人收了唔讀的.

原帖由 BB6392 於 08-10-20 14:28 發表

2800多份至真!:loveliness:平常心啦家長!:loveliness:

我一早打左輸數啦,咁多人報,如果我個女咁都得,六合彩都有得中。

講起 in 陳守仁, 我係在地下 cover playground 等侯的.  當中有一位等候的家長(是父親)竟然公然"刨"馬經 (真係灘開份馬報, 跟住用筆圈d馬名果隻), 真係離晒譜, 雖然唔係咩大錯事, 但學校範圍, 自己小朋友亦有機會入讀, 唔該檢點 d 啦好心佢

仲要計埋20%學位比非華裔小朋友TIM。

原帖由 mother904 於 08-10-20 15:44 發表
我一早打左輸數啦,咁多人報,如果我個女咁都得,六合彩都有得中。

原帖由 newfather 於 08-10-20 15:46 發表
講起 in 陳守仁, 我係在地下 cover playground 等侯的.  當中有一位等候的家長(是父親)竟然公然"刨"馬經 (真係灘開份馬報, 跟住用筆圈d馬名果隻), 真係離晒譜, 雖然唔係咩大錯事, 但學校範圍, 自己小朋友亦有機會入 ...

呢位父親真係真情流露呀!

希望佢中到三T!

原帖由 MY2GIRL 於 08-10-20 13:45 發表
Dear All,

我個女係星期日in 架, 我問佢老師問佢咩, 佢話用英文問佢邊個形狀係相同, 同埋問中文 (打招呼) , 佢剩係識個打字唔識招呼這2個字, 跟住佢話老師話唔識  (招呼) 個字唔緊要架, 咁我問佢仲有冇問數學或其他 ...

用近幾年睇番!第一輪面試有表現又唔係一定有第二輪面試呀!冇表現唔多識答!又有第二及第三輪面試?家長所以不須太過緊張呀!收拾心情再去其它學校應試吖!祝大家如願以償!

Do you mean that the school prefer "bad-performer"?

原帖由 minicat 於 08-10-20 15:55 發表

用近幾年睇番!第一輪面試有表現又唔係一定有第二輪面試呀!冇表現唔多識答!又有第二及第三輪面試?家長所以不須太過緊張呀!收拾心情再去其它學校應試吖!祝大家如願以償!
http://i240.photobucket.com/albums/ff22/kk6228/05 ...

成個流程真的一等一 ! 大家有冇覺得tsl好像把差唔多月份的小朋友group埋一組, 對細仔幾公平!
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

原帖由 minicat 於 08-10-20 15:55 發表

http://i240.photobucket.com/albums/ff22/kk6228/05 ...

無表現又唔多識答而入到第二輪面試??? 點解呢??? 係唔係有人讀緊??

我又無留意到佢地跟年齡來編埋同一班喎?

聽你哋講完, 以人數來說, 真的很渺茫, 我囝囝說一共5條提目:
1. 用英文叫佢攞本書
2及3.  英文, 配英文字, 看完圖, 要搵番個字 (或者相反)
4. 中文題, 咭紙上寫著"點頭", 叫佢做動作
5. 用英文問, 有4個士多啤利, 媽媽俾多兩個, 會有幾多個? (都是指答案, 不是說出)

佢話只是一個問一個, 無搶答, 無問常識, 無遊戲, 無畫畫., 最後有糖及磁石書籤, 跟你們出入多嗎?

佢仲話有一條 IQ題, 5知真定假, 問題是"士多啤梨"邊部份5食得?

原帖由 EQmama 於 08-10-20 17:02 發表
聽你哋講完, 以人數來說, 真的很渺茫, 我囝囝說一共5條提目:
1. 用英文叫佢攞本書
2及3.  英文, 配英文字, 看完圖, 要搵番個字 (或者相反)
5. 用英文問, 有4個士多啤利, 媽 ...

你囝囝好叻仔, 講得返晒問過咩!

原帖由 EQmama 於 08-10-20 17:02 發表
1. 用英文叫佢攞本書
5. 用英文問, 有4個士多啤利, 媽 ...

往年IQ題都係有問蘋果有冇核!主要最想睇吓小朋友冇有自理能力啫!第二輪應該要小朋友自我表演才能!最主要係想睇吓小朋友有冇自信心!今年2800多人報名再除收生人數120人!即係23:爭1個位!就算不幸落選!還有放搒後筆試!大約30個位公開筆試!所以大家如果覺得小朋友怕醜細胆或當日面試失準!大家還可以從最後筆試收復失地!祝大家心想事成!

原帖由 Venuscheng 於 08-10-20 16:34 發表

無表現又唔多識答而入到第二輪面試??? 點解呢??? 係唔係有人讀緊??

我又無留意到佢地跟年齡來編埋同一班喎?

當然有啦!家長不必太過擔心及緊張!平常心就可以喇!年年都有家長意想不到咁連過三輪面試收咗!小朋友及家長盡咗力就得架喇!因為重有其它學校要面試架!唔好自己打亂陣腳!祝心想事成!
:loveliness:
‹ 上一主題|下一主題