用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁面試
樓主: eileenycm
go

陳守仁面試

想問家長要唔要做問卷呢?

fion88,

以我所知, 要!!

原帖由 fion88 於 08-10-18 23:51 發表
想問家長要唔要做問卷呢?

可唔可以講下成個interview流情係點呀
原帖由 BB豆 於 08-10-18 23:02 發表
RYTS :

HI HI ~我估今次good luck唔到呀 ....issac今日去到發晒難咋呀...佢話要游水喎...一時又話要睇個泳池 ....我地一去到已經啱啱上班房喇...點帶佢去睇啫> ...

I think we should keep our mouth close until all interviews were finished. Otherwise, it is not fair to the others.
So far, I satisfy with the arrangements of the interview.

in20分鐘一組6人,每人分得3分20秒,但有2人負責in,但唔係校長。由學生選書自己睇,然後英文問內容講乜,好似1人1至2個問題,無乜難度。揀人準則,應該係:英文、外籍(少少)、南亞(唔少)、關係(必入,因校長太young,無say)。另外,2000幾人報,每人收50元,成10萬......
原帖由 eileenycm 於 08-10-14 22:06 發表
收到陳守仁面試信, 但係點解咩成績表或証書都唔駛帶? 我怕自己搞錯

BB豆

我今日都見完, 但我都不抱太大期望, 因阿仔出嚟咩都唔講, 通常佢唔識答啲問題or覺得自己表現唔好, 佢先會咁, 所以我唸應該唔得

原帖由 BB豆 於 08-10-18 23:02 發表
RYTS :

HI HI ~我估今次good luck唔到呀 ....issac今日去到發晒難咋呀...佢話要游水喎...一時又話要睇個泳池 ....我地一去到已經啱啱上班房喇...點帶佢去睇啫> ...

TSL

It is quite difficult to choose suitable second round interviewee among 2500 kids.
Good luck to all

今日in左啦....個人感覺覺得個校長好好, 因為由去到playground開始, 就見到校長親自黎打點, 之後, 去到個hall 又見到校長... 好似樣樣都好親力親為咁..

in左d咩就唔係好知, 我個女一出黎就同我講, 去左玩, 玩一陣就要放學.. 之後佢話佢答maths問題囉到6粒星, 問中文問題有5粒星.. 連玩都有星星獎.. 佢話玩game佢有10粒喎, 唔知講真定講假...

大家知唔知星星係代表咩呢?

我最終今天都決定唔去in.

原帖由 vikiepaul 於 08-10-19 22:01 發表
今日in左啦....個人感覺覺得個校長好好, 因為由去到playground開始, 就見到校長親自黎打點, 之後, 去到個hall 又見到校長... 好似樣樣都好親力親為咁..

in左d咩就唔係好知, 我個女一出黎就同我講, 去左玩, 玩一陣 ...

我覺得應該有多種 in 形式, 我囡囡做3樣野 :-

1.  玩遊戲 - 搵圖案, 佢話有3個小朋友搵到, 佢其中1個係佢....
2.  讀英文, 佢話唔太識
3.  寫中文名 - 係綠色果張 form 上.

我另有朋友仔女去 in, 大家都有d唔同.

我覺得校長好 nice, 見佢親自巡來巡去, 我老公搵錯左樓層, 後來, 校長親自帶佢去岩地方, 我估扣晒分. (父母咁檬)

總括咁多人考, 我自已一點希望都無, 當 law 過經驗.
全程英語我覺得小朋友都好有勇氣

Me too, I didn't go today. I think, my husband, and I and my daughter already too tired for this game.

Took a break today, because even if accepted, we wouldn't be going to this school. Didn't bother.

原帖由 dlh525 於 08-10-19 22:48 發表
我最終今天都決定唔去in.

我星期六都去 in 了, 但仔仔話淨係問左佢幾張字咭點讀, 跟住叫佢跟最係張咭扮動物聲, 不過佢話唔識冇扮到, 冇計數, 冇星星貼.

My son did the interview this morning.  His group had 8 children.  He said they had been divided by 2 groups, Group A1-4 and Group B1-4.  Three children got 3 stars each and one got 1 star only in Group A. Three children got 3 stars each and one didn't get any star in Group B.  Each correct answer got 3 stars.  I questioned him again and again that he replied only 1  question for each Chinese, English and Maths only.  The interview time was about 20 minutes.

TSL is my first priority.  I hope my son could have a chance to sit in the second interview.

我同囡囡星期六in, 佢話入到課室要系紙度寫名, 前面英文, 後面中文. 然後自己睇書, 只得英文書. 之後分group A and group B. 佢係A組得2個人, B組有3個人. 老師要佢睇中文字咭做動作, 另外睇圖要佢用英文講出圖中人物在做什麼. 答啱問題得一粒星, 佢A組2人共得5粒星, B組3人共得2粒星.

你哋就好啦,我個仔唔肯話我知做咗乜呀?只係話要講英文,睇圖書及答問題,問佢有乜問題,話問咗個名同埋讀緊邊間學校咋?

見到你哋的post話要分組,同埋攞星星等,我問返佢,佢就話係,但唔記得做過乜呀?

真係唔知佢係唔識,定係唔肯同我講???學一d家長話,睇吓佢同間學校的綠份有幾多???

我地星期六去左 in, 我仔話全程用英文,點解會有中文題?聽亞仔講,老師用英文問佢:有3個蛋糕,媽媽買多3個,e加有幾多個,不準用口答,要用手指個答案出來,呢題拎左3粒星,第2題:比個字佢睇"afraid"叫佢讀出來,再做表情,呢題有2粒星,一個一個小朋友輪流, 係咁多.
唔知其他小朋友係點呢?

我仔話有中文卡, 上面有個動作, 要佢跟住做出黎, 佢話唔識睇, 所以呢part衰左。
之後兩條英文:
1. which shape is different? (all is triangle except 1 dimond)
2. 推理題, which fruit should we put?

英文題好似好容易

另外真係要讚一讚tsl, 佢地安排真係好smooth! 大約一個鐘就真係一個鐘, 又唔亂, 冇得頂!

相比起其他所謂名校.... (特別係d要人一日內交表, 一日內in哂果d)

幾時知道 Second-in 個 list 呢??
Ah B

My son said there are eight cards for chinese, my son said the last card for him is "高興".  He was asked to pronounce that words.  Every child was given a card only.

The school will release the short-listed applicants for Second Interview on 29 Oct 2008.

原帖由 BB6392 於 08-10-20 11:24 發表
幾時知道 Second-in 個 list 呢??