用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如何教導唐氏宝宝
go

[唐氏] 如何教導唐氏宝宝 [複製鏈接]

各位唐氏媽媽

我的BB今年6歲,讀小一,他開心的時候,做出很多逗人發笑的動作,但當心情不好或要他做其工作時,就會放軟身體或一些令你不知所措的行為,請問有冇方法呢?
   0    0    0    0

hi yyvvwong
welcome, is your boy also has down syndrome ??

原帖由 yyccwong 於 08-10-14 21:22 發表
各位唐氏媽媽

我的BB今年6歲,讀小一,他開心的時候,做出很多逗人發笑的動作,但當心情不好或要他做其工作時,就會放軟身體或一些令你不知所措的行為,請問有冇方法呢? ...

回覆 # 的文章

yes, my son also a down's baby.

回覆 # 的文章

yes, he is a down's boy.

我女當吾想做一些事情既時侯,如做家課or當佢玩緊時要停止佢時,最叻的反應就是放軟身體,我會比時間佢,會同佢一齊數十聲,跟住就要聽話做野,好正常地佢係吾會聽我支笛,但我會非常堅持,or可以比佢選擇,做完家課可以做咩野,獎勵既做法都有做,佢喜歡玩蓋印,咁做完家課就可以比佢玩.
不過我女好一時時,我最吾like 佢一有吾順意時,就會dup低頭,仲係dup到好低好低.... 見到佢咁我d 火就嚟

唐氏小寶既固執性格,真係要用好高既eq 去處理,而我既eq 自問還要提昇

回覆 5# yyccwong 的文章

原帖由 yyccwong 於 08-10-14 21:22 發表
各位唐氏媽媽

我的BB今年6歲,讀小一,他開心的時候,做出很多逗人發笑的動作,但當心情不好或要他做其工作時,就會放軟身體或一些令你不知所措的行為,請問有冇方法呢? ...

奬罰分明,堅持一致嘅方法。我家居訓練的導師教我,她在家即時與我一起處理小朋友的行為問題,好有用,小朋友改善咗好多,以前好固執,依家聽話好多。

幼稚園係咪一定要讀S位架?
你地既小朋友讀邊間小學架?

‹ 上一主題|下一主題