用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區小學學生 - Any choices??
go

中西區小學學生 - Any choices??

中西區小學band1尾學生(boy) 那一間中學好,
請給些資料,
謝謝!
HIMAMA

如果攪珠,Band 1係無分頭、尾,如證實囝囝係Band 1,可以試下以下英文中學

中西區:高主教、聖保羅男校(直資)、聖類斯
灣仔:聖公會鄧肇堅
南區:聖公會呂明才中學

原帖由 HIMAMA 於 08-10-14 13:01 發表
請給些資料, 謝謝!
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

你會考慮跨區嗎?,因為中西區的band 1 中學收男生的只有英皇書院、聖保羅男女中學(直資)、聖約瑟英文書院及聖保羅書院(直資)可考慮。但東區會較多選擇。

原帖由 HIMAMA 於 08-10-14 13:01 發表
請給些資料, 謝謝!

請給些資料, 謝謝!

到時大抽獎不會分band1-1/band1-3
我小學母校老師叫band1-3的學生不要和band1-1的爭
其實,因為此原因,閣下大可以選擇最頂級的學校

注:我是2006年中西區升中的男生

可參考我當時的大抽獎志願

1.King's
2.聖類斯(我自行收生報的學校)
3.St.Steven(Stanley的一間)
4.鄧肇堅官中
5.佛教王鳳玲

對於中西區的男生來說,King's派學位入中西區的學位最多
因此我選擇此校為首志願
聖類斯,因為此校有聯系小學,因此機率會被分簿
加上她本身用來派位的學位不多
所以,我不建議選擇有跟小學聯系的熱門中學
St. Steven,當時只有5個學位派到中西區,
我派不到也不驚訝

結果,我到第4志願,才入到中學

如果唔介意交學費($3800),又想一定得唔駛煩就選聖保羅男校(派位直資,與官津校玩法同),呢間收好多band 2生,你個仔係band 1尾就一定得。

不過我想建議你不要在自行階段報佢,否則比佢收咗,連大抽獎機會都冇埋。你可考慮自行時報兩間心儀嘅,到大抽獎時再放聖保羅男校在二至五位,如果第一果間派唔到,就一定派到聖保羅男校,因為中西區好多band 2生大抽獎揀佢做第一都派到,而派位制度是派哂所有band 1先派band 2,所以冇理由band 1生派唔到聖保羅男校,除非你冇揀佢。

St Paul boy

我個friend個仔係band 1派得唔好(因隨機no.問題)他去考St Paul boy都唔收。反而高主教收佢。睇佢地唔易入。

Many thanks for all the reply.

I think I will not consider 跨區 and直資.
Regarding the 1st round 自行收生, I really have no idea.

囧到唔囧: You are studying at Victoria鄧肇堅官中? Do you like this school? Please comment. Would you mind telling me what is your ranking and banding that year?

狄麗絲:: Is your friend’s son studying in 高主教? If yes, do you know if your friend has any comment re: this school?

I heard from a mami that King’s College is good, it is because of the students’ self-motivation to work hard but not because of the teachers. Is that right?

Thank you so much.
原帖由 狄麗絲 於 08-10-22 23:49 發表
我個friend個仔係band 1派得唔好(因隨機no.問題)他去考St Paul boy都唔收。反而高主教收佢。睇佢地唔易入。
HIMAMA

Dear Himama

我個friend話佢個仔讀得好開心因為校長個仔放榜都取得好成績再加上有個資優生佢地又升級左。不過今年開始收女生競爭又大d

原帖由 HIMAMA 於 08-10-23 12:57 發表
Many thanks for all the reply.

I think I will not consider 跨區 and直資.
Regarding the 1st round 自行收生, I really have no idea.

囧到唔囧: You are studying at Victoria鄧肇堅官中? Do you like this school? Please comment. Would you mind telling me what is your ranking and banding that year?

下周6我校開放日,有意可來參觀

我問下老c無"腰"請既黎唔黎得先

應該行,不過記住唔好穿校服

如果係Band1-3既話,自行收生報呢間好大機會入到
不過缺點係,呢間係中中
功課方面,唔會好多,比較少,測驗默書也是
am,校風過得去

學校的學會的會員很團結
如我的Drama Club,有什麼事發生所有人都會新出援手

扣操行分的制度,
因老師而異
老師不會比其他學校寬鬆

8:20回校
12:15食飯
1:25回校
4:00放學

ok啦,活動多,不過年中假期少
d假係暑假一次過放返晒

果陣我係將軍O band1-2學生
即係中西區Band2-1既學生
不過當時既教統局唔想咁煩
所以當我係band1

呢間學校,大約band1-2/3到band2-2左右

來年將會收女生, 而大量學額分比高主教小學, 咁外來男生咪得好小機會囉
原帖由 狄麗絲 於 08-10-23 16:59 發表
Dear Himama

我個friend話佢個仔讀得好開心因為校長個仔放榜都取得好成績再加上有個資優生佢地又升級左。不過今年開始收女生競爭又大d
HIMAMA

高記今年9月開學已收了女生,會續步增加女生的人數;所以外來男生照理會難左喇!
另一方面,我有個朋友擔心加入了女生,會導致學習氣氛及成績退步,現在觀望中,因佢小朋友現在才4年級。

原帖由 HIMAMA 於 08-10-26 17:50 發表
來年將會收女生, 而大量學額分比高主教小學, 咁外來男生咪得好小機會囉

It is well supported by research literature that girls' academic results and learning attutides are ahead of boys at the primary school stage. Personally, I can't see any reason to predict a drop in Raimondi's academic level after it accepts girls.

原帖由 Q蝦毛joba 於 08-10-26 23:08 發表
高記今年9月開學已收了女生,會續步增加女生的人數;所以外來男生照理會難左喇!
另一方面,我有個朋友擔心加入了女生,會導致學習氣氛及成績退步,現在觀望中,因佢小朋友現在才4年級。

...

Sorry,可能我表達得唔係幾好,擔心的不是指女孩子的成績差,而是變了男女校,男女同學的關係就開始麻煩,例如拍拖等的問題!

原帖由 mamawaga 於 08-10-27 16:54 發表
It is well supported by research literature that girls' academic results and learning attutides are ahead of boys at the primary school stage. Personally, I can't see any reason to predict a drop in R ...