用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 問 : 蒙特梭利合小朋友的課堂
go

問 : 蒙特梭利合小朋友的課堂

本人很想小朋友上蒙特梭利的課, 請問除了以下外, 有沒有蒙特梭利的課可給小朋友上? 因以下課程的時間與地點都與我小朋友時間配不上.

兒童無限
Best concept
Little Montessori

thanks!

仲有CDB, IMS

原帖由 GUI_GUI_NG 於 08-10-13 16:20 發表
本人很想小朋友上蒙特梭利的課, 請問除了以下外, 有沒有蒙特梭利的課可給小朋友上? 因以下課程的時間與地點都與我小朋友時間配不上.

兒童無限
Best concept
Little Montessori

thanks! ...

我小朋友上緊,在天后區,我仔仔是一歲九個月,上了半個月多,仍在適應中,到處去探索,未投入。
我個人覺得,蒙特課程非常之好,但不要想上完可以很快獲得效果,而上了三歲較為合小朋友,我的仔仔太細了,但仍上緊是因為想佢學吓別人,想佢控制吓自理能力。
我不知錯或對,但比多d時間佢。
我巳經有哂心理準備,無想過bb上完堂後,可以學到什麼,這樣想會好些。

我大女快3歲, 都報了天后區 (Little Mon.), 因星期六剛剛有位, 11月開始返! 由於她未返過, 因此負責人說先上0-3歲教室. 至於細仔15個月, 負責人說可帶他來看看, 如情況許可, 可早些上, 我仍在考慮中.

我個人覺得同你一樣,蒙特課程很好,明白上完不可能立刻見到效果, 我都是想他們能做她們喜歡的工作. 蒙特課程是混齡的, 我自己有個大女3歲, 細仔15個月, 好明顯細仔可以跟到家姐玩, 同模仿到她的行為, 及學習比家姐快很多. 不用擔心, 你的小朋友應可適應.

你小朋友一星期返多少堂?

請問天后區是否 Little Mon? 課程主要學什麼?

原帖由 hayhay2007 於 08-10-17 17:56 發表

我小朋友上緊,在天后區,我仔仔是一歲九個月,上了半個月多,仍在適應中,到處去探索,未投入。
我個人覺得,蒙特課程非常之好,但不要想上完可以很快獲得效果,而上了三歲較為合小朋友,我的仔仔太細了,但仍上緊是因為想 ...

Little Mon 是在銅鑼灣區的, 課程圍繞小朋友的興趣來學習, 但細節可能你要自己打去問問

原帖由 waichuntai 於 08-10-26 01:06 發表
請問天后區是否 Little Mon? 課程主要學什麼?

我仲未諗點同個女上邊間 Playgroup ....
邊間 蒙特Playgroup 你地試過覺得推介架

我同個女上緊屋企樓下個間咋, 唔係特別好, 唱下歌仔, 講故事咁, 我有報Little Montessorian playgroup,但未有位, waiting 緊

原帖由 chingching3 於 08-11-12 09:44 發表
我仲未諗點同個女上邊間 Playgroup ....
邊間 蒙特Playgroup 你地試過覺得推介架

My daughter is studying this school:

Island Children's Montessori School
http://www.icms.edu.hk/index_e.php

簽名被屏蔽

我就幫yoyo 幫左 兒限. 但個度冇星期六日親子班. 比較麻煩.....
所以都想睇下其他地方, 有冇星期六日既. 大家有冇介紹? 但最好係九龍區.

簽名被屏蔽

CDB係邊間呀?

我想亞女上星期六同要係香港區. 邊間好呀?

ICMS同COW有咩唔同呀?  點解COW好D?  Pls. share.  thanks.

原帖由 reneeleung 於 08-12-27 22:23 發表
RYAN番埋1月就唔番ICMS, 番番下,比較過後都係覺得COW好D

Yes, would you share how COW is better than ICMS? Thanks!

我都想知ICMS 係點, 點解COW好d?

原帖由 appleCC 於 09-2-19 22:27 發表
我都想知ICMS 係點, 點解COW好d?

ICMS ,COW, 可否講個網址、區域和全名呢
另有無在九龍區呢

原帖由 babytowe18 於 09-2-27 19:36 發表

ICMS ,COW, 可否講個網址、區域和全名呢
另有無在九龍區呢

see below

http://www.montessorihouse.com.hk/tc/index.php?page=about_cow

http://icms.edu.hk/index_e.php

kln side as far as i know are infinity and best concept
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P