用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局莊啟程第二小學 有冇莊二下午一年級媽咪,傾下
go

有冇莊二下午一年級媽咪,傾下

:idea: 分享下入了一年級點樣?:

我個仔係1B班,班主任幾有心機,好照顧D學生

普通話教中文點呀?自己唔識教喎!

普通話教中文都OK , 初時都驚個仔唔明,我自己亦唔叻,返左學個幾月,佢都適應到,而且每課教完後都用廣東話讀一次,聽d家長講係今年才開始,等學生普廣都識讀:) ,都幾周到
原帖由 mumumlove 於 08-10-14 13:57 發表
普通話教中文點呀?自己唔識教喎!

個仔頭先上左學校果個普通話學習平台溫習,都幾好呀 新野黎嫁!

原帖由 SuperPa 於 08-10-14 20:54 發表
普通話教中文都OK , 初時都驚個仔唔明,我自己亦唔叻,返左學個幾月,佢都適應到,而且每課教完後都用廣東話讀一次,聽d家長講係今年才開始,等學生普廣都識讀:) ,都幾周到 ...

講真呀,聽其他媽咪話好以今年新改善咗好多措施。
原帖由 SuperPa 於 08-10-15 23:24 發表
個仔頭先上左學校果個普通話學習平台溫習,都幾好呀 新野黎嫁!

係呀,今年學校推了很多新活動同措施,你一定好少到學校望下,上星期開始學生一返學係操場到便有閱讀時間,個仔話係課室收功課時,如果唔係行長,老師都叫佢地睇圖書,有一日,我聽見老師用咪講完睇書的好處,又見校長講,又讚d同學仔,我覺得今年學校攪得唔錯。

原帖由 mumumlove 於 08-10-16 08:34 發表
講真呀,聽其他媽咪話好以今年新改善咗好多措施。

我都幾喜歡新的鄺校長,又年輕又有魄力,本來我想揀另外保良局的一間下午校,而加好開心,冇揀錯學校。
原帖由 SuperPa 於 08-10-18 19:07 發表
係呀,今年學校推了很多新活動同措施,你一定好少到學校望下,上星期開始學生一返學係操場到便有閱讀時間,個仔話係課室收功課時,如果唔係行長,老師都叫佢地睇圖書,有一日,我聽見老師用咪講完睇書的好處,又見校長講,又讚d同學仔,我 ...

回覆 # 的文章

我覺得這位新校長好錫學生,同學生關係好好。做事的作風較開明,亦平易近人,會走出校門外與家長溝通同聽意見。

女校長係比較細心, 我聽過佢係小一家長講座,是一位好有心有力的校長。

原帖由 SuperPa 於 08-10-23 00:20 發表
我覺得這位新校長好錫學生,同學生關係好好。做事的作風較開明,亦平易近人,會走出校門外與家長溝通同聽意見。

過2年就搬校,你地有冇心理准备呢?
[fly]唔經唔覺阿囡就快謮小一la,大個囡lu.[/fly]

我對鄺校長有信心喎 ,佢係家長講座已話俾家長知兩校合併進度,所以我好放心

原帖由 bbkiki1991 於 08-11-5 00:24 發表
過2年就搬校,你地有冇心理准备呢?

咁係唔係合併左, 新校係鄺枚長...

因仔仔09年9月升k3. 我想同佢選這校....

聽講另一個校長會退休,我就緊係希望鄺校長做新校校長,佢接手做左校長後,我見到有好多好轉變,返學集隊都同以前不同,品德重視左,你自己去學校觀察下la。

原帖由 TTeresa 於 09-2-27 02:16 發表
咁係唔係合併左, 新校係鄺枚長...

因仔仔09年9月升k3. 我想同佢選這校....

我重想問清楚....係唔係活動教學...多唔多功課.....
本身唔係有學識既人..怕教佢唔到. 大人細佬都吃力

呀仔個班唔係活動教學,但聽D家長講3年級有一班轉左一組組座位做活動教學,佢地問過校長,正在這班中推行研究效果,因為想推行,遲D有家長日幫你問下。不過基本現在OK,最初九月時,功課較少,亦不會馬上默書,等學生適應。

上星期家長日,問左鄺校長,佢好開心同我講9月開始一年級用活動教學同合作學習,遲d有家長會介紹。我覺得呢位校長魄力驚人,做左好多野 ,學校進步好多 ,不過我見到佢有dd黑眼圈

你地好呀~本來好擔心但睇完你地e版,我開始放心d喇~ 因為我囡囡派到e間學校.雖然e間學校唔係我囡囡既第一志願,但我都好開心了,是屯門保良局既學校我已經滿足^^~還有聽到你們說校長好好 更另我放心^^ ~~~~

回覆 1# ellakitty 的文章

歡迎你加入!!!!!:) ,我舊年同你的心情一樣最初有d唔安落,現家我可以話你之好彩我無同呀女去叩門轉校

恭喜!恭喜!歡迎你

原帖由 ellakitty 於 09-6-8 09:44 發表
你地好呀~本來好擔心但睇完你地e版,我開始放心d喇~ 因為我囡囡派到e間學校.雖然e間學校唔係我囡囡既第一志願,但我都好開心了,是屯門保良局既學校我已經滿足^^~還有聽到你們說校長好好 更另我放心^^ ~~~~ ...