用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Ying Wah Final Round Interview
樓主: smartsuper888
go

Ying Wah Final Round Interview [複製鏈接]

Dear Geni,

唔洗咁快灰心喎!上天自有安排!我舊年見完2nd IN都覺得應該做得好啲,硬係覺得有不足之處,結果,幸運地小兒成為英華大家庭一份子。

另,題外話,如你小朋友沒有兄長在英華讀緊,咁入到2nd IN 已經好叻仔,機會亦好大,因為有兄長係必入300名的,所以你要讚吓仔仔啦!

其實考完等結果才是真正折磨....

現在我仔仔讀得好開心,希望大家努力,有機會响英華大家庭見!

祝一切順利!

Dear vivian3328,

Thanks for your warm reply to this forum.  Yes, I agree that our sons have done a very good job already and we just have to wait patiently.

Can you share us about the homework load in YW?  this is my biggest concern.  Thank you.

For others, Ms Lam asked me how many schools I have applied also, I said three and told her the names also because I don't want to lie.  I also told her that he got an offer from his brother's school.  

3lamma

原帖由 vivian3328 於 08-10-22 17:20 發表
Dear Geni,

唔洗咁快灰心喎!上天自有安排!我舊年見完2nd IN都覺得應該做得好啲,硬係覺得有不足之處,結果,幸運地小兒成為英華大家庭一份子。

另,題外話,如你小朋友沒有兄長在英華讀緊,咁入到2nd IN 已經好叻仔,機會亦好大,因 ...

Hi All,

唔洗太擔心喎!我仔仔幼稚園功課响學校做哂,小一都擔心佢响屋企做功課有無問題,可能開咗學都唔係好耐,功課都唔算多,都可以响四十五分鐘內做完,大約每日五、六樣啦,但每樣份量都好少。
反而每星期都有默書就唔係好習慣,因為要我哋幫手温書嘛!幼稚園佢自己攪掂哂!默書都唔太深!我聽佢講都好多同學有滿分。:loveliness:
但最開心都係每日放學問佢,佢都話返學好開心囉!

原帖由 3lamma 於 08-10-22 18:26 發表
Dear vivian3328,

Thanks for your warm reply to this forum.  Yes, I agree that our sons have done a very good job already and we just have to wait patiently.

Can you share us about the homework load  ...

醒目開學勳章

vivian3328, 多謝關心, 我心情已經好好多o勒! 我唔係有關係人士, 能夠入到final in, 我都覺得仔仔好叻, 1800人揀240人, 7.5選1都揀到佢, 真係已經好了不起~~~ 我依家都係耐心咁等緊result, 希望時間可以過得快d就好o勒

原帖由 vivian3328 於 08-10-22 17:20 發表
Dear Geni,

另,題外話,如你小朋友沒有兄長在英華讀緊,咁入到2nd IN 已經好叻仔,機會亦好大,因 ...

原帖由 smartsuper888 於 08-10-15 20:00 發表
Who will sit for interview apart from Mrs Lam? I forget the guy present in the P1 session is the vice-principal too? what is his surname????

Mr Kwong, the VP is really very nice.

But, for our interview, the one who sat next to Mrs Lam was Ms Chan, a new teacher (課程發展主任).

How about the others?  Ms Chan or Mr Kwong?

We have also Ms Chan during the interview.

第二輪面試結果將於11月24日於網上公布,無論錄取與否,校方將個別發信通知有關考生。
-- quoted from school website

你講得無錯!

因為我有一日我有位朋友負責當日面試,有一位小朋友一路表現很好規舉很好,可惜完成所有程序之後離開,那小朋友竟說一句:「你睇吓我幾叻!」我朋友即刻俾個交叉佢,仲有試題很深問:「左手有五粒糖右手有兩粒糖怎能夠令兩隻手有同一樣數目嘅糖答案係加多三粒糖於右手。」考lQ同直線思考!大人都可能會諗到.但小朋友要應付一條集乘除數加減數於一身嘅數未免太難啦!

Hi, Geni,

點解係1800 人揀240呀? 舊生同有亞哥係度讀有60人咁多?

請指教.

原帖由 maxcat 於 08-10-29 12:17 PM 發表
因為我有一日我有位朋友負責當日面試,有一位小朋友一路表現很好規舉很好,可惜完成所有程序之後離開,那小朋友竟說一句:「你睇吓我幾叻!」我朋友即刻俾個交叉佢,仲有試題很深問:「左手有五粒糖右手有兩粒糖怎能夠令兩 ...
唔係掛.. 咁樣問??
我in 左2round, 唔覺得yw會咁留難喎....

第二次面試那天
我的兒子自己寫了name
他一開始在最底端寫了英文名
立刻被登記的那位小姐講
"你不識寫中文名既"

我仔 好像沒聽到一樣
繼續寫完英文名後
在英文名上 再寫一個中文名
那名小姐 才說
你那麼棒啊

校長及副校長都很nice
考的都還簡單
主要問 上一次面試的事情

希望有機會了

KLLP,

Please advise where you found the result announcement day -24th Nov. I don't know where to find the date?

Thanks!

離開時校長有冇叫你地出去睇下幾張小模型書枱仔?太緊張冇聽清楚睇D乜添!

You may remember there was a pop-up message announcing the list for 2nd interview.  They added the message in the lower part of the same pop-up.

原帖由 FM 於 08-10-29 16:10 發表
KLLP,

Please advise where you found the result announcement day -24th Nov. I don't know where to find the date?

Thanks!

真係有呢類題目喎,囝囝話有,後來亦聽朋友講佢識人響度教,係有咁既題目.
原帖由 KnN 於 08-10-29 16:03 發表
唔係掛.. 咁樣問??
我in 左2round, 唔覺得yw會咁留難喎....

http://era-central.blogspot.com/

原帖由 Era 於 08-10-29 04:53 PM 發表
真係有呢類題目喎,囝囝話有,後來亦聽朋友講佢識人響度教,係有咁既題目.
見你咁講, 即刻問呀仔, 佢答得岩bor, 仲加句學校都有問過喇.... 唔怪得...
佢從來都無講過interview in左d 乜既..

醒目開學勳章

係呀, 根據之前o既分析同現任家長o既資料, 300個入面有33個亞哥係度讀, 27個爸爸係舊生.

原帖由 RuiRui 於 08-10-29 14:42 發表
Hi, Geni,

點解係1800 人揀240呀? 舊生同有亞哥係度讀有60人咁多?

請指教.

明天要見林校長, 希望囝囝表現好d啦! 基本上全部小學in完, 但正如vivian說"其實考完等結果才是真正折磨...."

希望大家囝囝可以在英華做同學仔啦!

今日校長在面試最後也有叫我地出去睇模型書枱仔. 係搵下有一張係同其他果幾張唔同的! 當然係搵到, 但係都無機會答番校長!

原帖由 LLPP 於 08-10-29 16:16 發表
離開時校長有冇叫你地出去睇下幾張小模型書枱仔?太緊張冇聽清楚睇D乜添!

是否放了食物那張?

原帖由 COP 於 08-10-29 23:22 發表
今日校長在面試最後也有叫我地出去睇模型書枱仔. 係搵下有一張係同其他果幾張唔同的! 當然係搵到, 但係都無機會答番校長!
‹ 上一主題|下一主題