用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 有無小朋友intv時有喊, 仍有被培正取錄?
go

有無小朋友intv時有喊, 仍有被培正取錄? [複製鏈接]

本人非常心儀培正幼稚園, 但擔心個仔會在intv時喊,聽聞培正一喊便out,想問有無小朋友intv時有喊, 仍有被培正取錄?

唔該晒
   0    0    0    0

My boy cried during interview, he said somebody took his biscuit (toy biscuit),  the teacher gave him a candy then he stopped crying.  Finally accepted in PM class and now in K2.  Thus, it is not the only criteria for selection.

有咩方法可以tum倒小朋友可以自己入課室interview呢, 學校會否容許小朋友帶書包去面試(因為小朋友現在讀緊nursery, 喜歡在家咩住個書包週圍行), 令佢以為自己係返緊學, 唔知咁樣可唔可以呢?

我是k2的家長,我覺得背著第二間學校的書包去面試好似不太好。你不防買個小朋友喜歡的背囊,例如卡通人物,等佢適應一排才去面試。

舊年我姑奶都帶佢囡囡in培正,都係要分開d小朋友係間課室入面,佢囡囡都無喊,但培正都無收!

培正多數只收公務員仔女

原帖由 sy6162 於 08-11-21 17:09 發表
培正多數只收公務員仔女

如果真係收公務員仔女,咁我女女咪有機會COS佢DADDY 係公務員喎...

唔一定既...如果真係咪.........好著數....唔駛in啦

多數都收公務員(係真定假),公務員都有好多不同部門,你指係邊個部門,你係邊度到這個消息架!

咩只收公務員呀? 呢D我覺得係D考唔到的考生家長, 為求令自己feel comfortable而講的藉口, 我就識好多pc家長唔係公務員啦!

相反, 萬一有對公務員家長個子女考唔入, 咁咪好hurt果對家長?  根本pc的家長乜人都有, 唔好再傳呢d無根據的流言啦!  

與其話pc只收公務員/教員的子女, 不如話公務員/教員比較喜歡pc仲合適!

仲意收公務員?唔覺喎.....

有聽過Interview 喊的都收咗(仲要喊幾次), 要大人陪的收咗都有, 有呀哥/家姐讀緊的唔收亦有. 所心佢地應該好重視小朋友表現. 其實 間間都差不多啦 !

其實喊都收都唔出奇, 人地識d 校長, 校監, .........再帶埋個b 去 in, 循例見一見

我仔仔IN個陣都有喊丫.汗,激死.我唔識校監and校長O,輸梗啦
‹ 上一主題|下一主題