用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 很不好受
樓主: skygame
go

很不好受

11月啟基及培正,12月宣小

原帖由 loy211 於 08-10-28 13:15 發表
11月啟基及培正,12月宣小

我都有報宣小, 而啟基和培正就無報. 12月可能會和你刷身而過.

加油吧!

醒目開學勳章

我已經係小二家長!

兩年前都同你地經歷過一樣的過山車心情,
我(仔仔)比較好彩,因為一心諗住大抽奬,
只幫仔仔報左一間”名校”可能我係抱住姑且一試,
所以當收到不接納信時,係有失落-但無太大失望!
(但都有不服氣嫁-係我心目中,仔仔點都係叻嫁嘛!

回想當年,我地兩公婆真係好為仔仔的表現驕傲,
因為係老師評語中,佢係一個內向少言的小朋友,
加上我地特別無同佢”加強訓練”
所以當問返佢面試情況時,見佢應付得紋有路,
真係感到佢好叻囉!(當時我同佢講我比佢一百分嫁!

自己係基督徒,所以我常常認為
若孩子未為一間家長好心儀學校取錄,
唔係因為小朋友唔叻唔精靈唔可愛得體,
唔係因為家長職業唔夠高尚,家底唔夠厚,
口才唔夠好,誠意唔夠分.只係因為
神 正為他/她預備了另一所更更適合的學校吧了!

其實位位家長原來都係想d仔囡好啫.
但就比個教育制度搞到顛晒...
好多時不知不覺就會鑽左牛角尖啫!
要緊記要相信人生真係有好多機會嫁-
就算今日/今次未能成功,
未入讀到最最心儀的學校,
唔等同就會斷送小朋友的前途嫁!

既然位位都是關心子女的家長,
咁小朋友點會唔得到最好的培養呢!
記住比正面的信訊小朋友,
唔好比佢地有太多太大的挫折壓迫,
如果家長能輕鬆看待面試,相信小朋友表現會更好,
如果家長能輕鬆面對成敗,相信小朋友將來學懂會更多!

大家加油!共勉之!

P.S.
神愛每一位小孩,唔會單單只為有宗教的家庭預備,
而是為每一位小朋友作祝福.願平安!

原帖由 010 於 08-10-29 10:19 發表
我已經係小二家長!

兩年前都同你地經歷過一樣的過山車心情,
我(仔仔)比較好彩,因為一心諗住大抽奬,
只幫仔仔報左一間”名校”可能我係抱住姑且一試,
所以當收到不接納信時,係有失落-但無太大失望!
(但都有不服氣嫁-係我心目中,仔 ...

010 >> 完全同意你的講法, 同樣情況, 上年亦發生在我地一家身上, 申請左 over 5 間私小 & 直資, 但只有一間 on waiting, 呢間亦係我地最想個仔入果間, 其他私小亦都交晒留位費.......當然整個過程 (由個仔出世開始) 亦有不住祈禱, 我地亦無將得與失話比仔仔知, 因為一個五歲人仔面對的, 似乎比我地大人還要大, 他這樣合作去 interview, 我已好安慰 ! 我地亦好 appreciate ! 在佢咁細個人仔黎講, 佢可能都唔知為咩, 只係知道爹地媽咪帶得我去見, 呢間一定係好學校, 但究竟有幾好呢 ? A 好 d 定 B 好 d 呢 ?

最後, 仔仔亦在最後入左間我地認為係最 top 的津小, 計落, 真係可以慳番唔少 !

我會交託給神,彼此勉勵.

Also agree that no need to give pressure to our lovely kid. No need to tell them they fail at the interview.  Everytime after interview I will give him a hug and buy him snacks. So he enjoys the process very much. Only we are the one who face the pressure. I hate those parents who always blame on their kids's bad performance in interview etc.  It's already very brave for a 5 yr kid to face strangers for hours.
8-)

說真的,我也很累,報了7間,11月兩間,12月in一間,很想快些完結.