用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 很不好受
樓主: skygame
go

很不好受 [複製鏈接]

各位媽咪

我都失落英華, 但奇怪地沒有什麼特別大的感覺, 可能已經有心理準備; 回想當日interview, 只見大部份小朋友都是那麼醒目有自信, 心想校長要選300位小朋友也真不容易呢! 有機會2nd Interview的, 在此祝你們順利, 沒有機會的也不用太憂慮, 小朋友是會感受到父母的情緒的。

其實我喜歡英華那一套著重培育小朋友學習興趣的教學方法, 但進不了英華, 也並不代表自己不能培育小朋友的學習興趣; 因我只報了兩三間小學, 觀乎小兒的表現, 我已有心理準備要參加第二輪大抽獎。

亦因為面試的經驗, 令我更明白孩子的能力, 現在我反而開始著重阿仔升小一的適應能力, 有預備的話, 希望無論升讀那一所學校, 他都可以應付自如!

大家努力呀!!

明白的,我都不斷叫自己放開d.

My case is similar to you.  I just apply 2 DSS only.  If not ok, then need to wait for the 大抽獎.

原帖由 nicnicchu 於 08-10-14 13:46 發表
各位媽咪

我都失落英華, 但奇怪地沒有什麼特別大的感覺, 可能已經有心理準備; 回想當日interview, 只見大部份小朋友都是那麼醒目有自信, 心想校長要選300位小朋友也真不容易呢! 有機會2nd Interview的, 在此祝你們 ...

對唔住,各位,我不是說風涼話,但近來看幾個thread都有關失落英華的interview,令我只有一個感覺,要唔要咁誇呀?!呢間唔得咪第間囉,呢間有咩咁出眾?(不是踩佢,不要誤會,只不過呢個世界冇話冇左邊個唔得囉!)

令我頭先十分好奇,走入英華個forum睇下有咩特別,都冇乜特別,正常學校一間囉,我相信英華做到既,第二間正常學校都做到。大家唔好咁失望啦,OK?

原帖由 ChapmanMa 於 08-10-14 16:11 發表
My case is similar to you.  I just apply 2 DSS only.  If not ok, then need to wait for the 大抽獎.

你個仔報了邊兩間直資小學呢?
你個仔大頭相好似我個仔游水的同學仔

而家d小朋友好敏感嫁, 就算幾唔開心都要忍,不要表現出來! 五歲幾人仔去interview已經好勇敢, 好叻! 學校唔收, 只是大家唔 match! 隨緣吧!
原帖由 loy211 於 08-10-14 11:14 發表
我偷偷地自己唔開心,無係阿仔面前表露,但他不停追問我英華幾時second interview.

醒目開學勳章

原帖由 love_dreaming 於 08-10-14 16:27 發表
對唔住,各位,我不是說風涼話,但近來看幾個thread都有關失落英華的interview,令我只有一個感覺,要唔要咁誇呀?!呢間唔得咪第間囉,呢間有咩咁出眾?(不是踩佢,不要誤會,只不過呢個世界冇話冇左邊個唔得囉!)

令我頭先十分好奇,走入英 ...

絕對贊成,我就曾經親耳聽見那裡的中學生放學時,在學校門口用粗口罵校長名不乎實,我不知道原因為甚麼,但只覺得每間學校都用優劣,得失不必介懷.
記得小兒去年第一間見王錦輝時,每天忙著記學校的教學理念,到知道落選時,心情壞到極點.到英華也落選時,真的想抱著小兒大哭一場.但後來想深一點,總會有一間適合小兒的.最重要是小兒讀得開心,如果像那些中學生一樣,就算入到一間人人認為是好的學校,但又是否適合囝囝呢?他會不會像那些中學生一樣罵校長呢?結果後來帶小兒參觀了幾間私校和直資學校,小兒從中揀了一間他很喜歡的,自己又認同教學理念的直資,結果成功了.現在小兒讀得很開心,自已回想也覺得自己當時很傻.再者小兒後來也考到九龍塘小學和宣小.這足以證明一次失敗不代表一切.雖然我沒有參加大抽獎,但小兒一些參加大抽獎又抽不中的同學,到叩門階段都可以入到心儀的津貼小學.大家不要氣餒,請緊抱你們的王子和公主,給他們一個deep kiss,好好享受他們的童年.

I have applied Ying Wah and SMC only.  No more...

原帖由 Venuscheng 於 08-10-14 16:28 發表

你個仔報了邊兩間直資小學呢?
你個仔大頭相好似我個仔游水的同學仔

又話2003年出生率低

記得有報導話2003年因SARs事件, 小孩出生率最低. 到她們報小一時將會是機會增加. 但我發覺很多直資及私小學校今年的報名人數不是和往數年相約的人數, 而是增加了很多. 難道是出生於2004年的小孩出生率才是最低? 奇!

原帖由 luckymother 於 08-10-14 17:04 發表

絕對贊成,我就曾經親耳聽見那裡的中學生放學時,在學校門口用粗口罵校長名不乎實,我不知道原因為甚麼,但只覺得每間學校都用優劣,得失不必介懷.
記得小兒去年第一間見王錦輝時,每天忙著記學校的教學理念,到知道落選 ...

Totally agree with both of you !

我唸大家之所以咁“失落”,係因為你哋入唔到所謂“一條龍”既學校,不如你哋再唸真啲,佢哋係咪100%肯定你仔仔可以真上中學先,如果仔仔係唔達標既,你估佢收唔收呢?

其實我哋都只不過係比人“捉字失”,如果仔仔真係有“食力”,咁就“真金不怕紅爐火”啦,依家入唔到一間有中學既小學,只不過係上中學條路要行多少少啫(因為6年後又再玩多一轉),加油呀!

加油!仲有好多機會等住你個小朋友,比多D心機系其他方面仲好啦,唔好再林呢啲唔開心嘅事!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

let me share my experience, my boy at P.1 entered a very well-known school (Band 1), he got very good result at P1 to P2, first 3 at the grade, (by the way, he was not working hard style) however, he did not enjoy the school life at all, he did not like the teachers and the style of teaching., at P.3 we help him to change to a new school, not well-known, no long history background, but he was now totally different, he enjoys the school life and more open and happier than before,

What I want to tell is, even though your kids cannot get into your favourite school at P.1, it doesn't mean it is not good, at P.2 and onward you can change to other school, famous school doesn't mean your kids enjoys in it.....and moreover, P.2 is golden opportunity to change school, 全世界大執位....

Glad to hear your sharing.  Totally agreed with what you said.  But, I find it is very difficult to find a suitable school for my child, should be by trial and error?

原帖由 tsanfamily 於 08-10-16 11:49 發表
let me share my experience, my boy at P.1 entered a very well-known school (Band 1), he got very good result at P1 to P2, first 3 at the grade, (by the way, he was not working hard style) however, he  ...

It's only the beginning and there's still a long way to go. Bygones are bygones and there's no meaning to keep yourself upset. Cheer up and go for other opportunities.

原帖由 kswiss 於 08-10-16 13:35 發表
你地選擇玩呢個遊戲,就要接受輸嬴.我唔係講風涼話,我都鍾意英華,但最後,都冇帶仔仔去玩.雖然英小係好,但英華書院都唔係我杯茶.最後,我地一間直資私校都唔玩. ...

kswiss

恕我直言, 你一間直資私校都唔玩, 即係只參加大抽獎, 除非你有好多分, 如果唔係, 一個唔好彩, 抽唔到頭2個志願, 到時點算?

Totally agreed, even my daughter answered the question incorrectly. I will not give her pressure. She is small and very brave in front of other people. I think she performs great too in all interviews.

原帖由 Smalljokerbb 於 08-10-14 16:39 發表
而家d小朋友好敏感嫁, 就算幾唔開心都要忍,不要表現出來! 五歲幾人仔去interview已經好勇敢, 好叻! 學校唔收, 只是大家唔 match! 隨緣吧!  
‹ 上一主題|下一主題