用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 幼 稚 園 涉 歧 視 自 閉 童
樓主: Anpanmama
go

幼 稚 園 涉 歧 視 自 閉 童 [複製鏈接]

hi all,

我囝囝在那連鎖式學校返咗3個月, 我同主任compliant咗個班主任後, 我就退學了. 因為主任又求又解釋個班主任係第一年教2歲.

退學時都有另一間學校收呀仔, 雖然好遠車程, 但真係非常之好. 不過唔係normal 幼稚園, 算係special school. 所以每位老師都好pro, 好有愛心.

講番那位班主任, 我而家其實係想多謝佢令我即時唔想讀佢間學校. 雖然佢的態度同說話令我很難受, 但佢真係唔想教我個仔, 亦令我唔考慮太多下去咗而家間學校.

呀仔當然進步好多啦, 希望大家都唔好灰心同放棄. 幫小朋友搵合適嘅學校比佢地!! good luck!!!
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]

你仔仔依家读紧边间学楼啊, 我依家好烦, 阿仔果班主任都唔想都他, 好烦啊.

原帖由 korg 於 09-10-24 00:56 發表
hi all,

我囝囝在那連鎖式學校返咗3個月, 我同主任compliant咗個班主任後, 我就退學了. 因為主任又求又解釋個班主任係第一年教2歲.

退學時都有另一間學校收呀仔, 雖然好遠車程, 但真係非常之好. 不過唔係normal  ...

Dear KSWKSW, I will pm you the school name..
原帖由 KSWKSW 於 09-10-19 23:16 發表
可否话给我知你仔仔读紧边间私校? 我好想帮仔仔转校.

hi can you also PM me the details of the school?

thanks!

原帖由 korg 於 09-10-24 12:56 AM 發表
hi all,

退學時都有另一間學校收呀仔, 雖然好遠車程, 但真係非常之好. 不過唔係normal  ...

我相信校長的出發點並不是要那些小朋友退學的,是因為擔心患病兒童錯過三歲前的治療黃金期因為錯過了治療期就會嚴重影響兒童日後的發展,由期是社交發展,和欠缺了亦轉的思維能力,所有習慣已記定的話,到了那時候才去跟進就幫不了。那時間才後悔就太遲了,早發現,早些進行早期訓練對兒童會有重大的幫助。以下專家所說的論點﹕
昨日是聯合國首屆「世界提高自閉症意識日」,本港一項自閉症兒童訓練中心的調查顯示,香港確診兒童患有自閉症的年齡平均在兩歲零十個月,較美國遲了四個月;加之在本港輪候政府治療中心的診治,一般要等半年至一年以上,中心擔心患病兒童錯過三歲前的治療黃金期
本報記者 張麗鸝
聯合國在去年十二月十八日第七十六次全體會議上,通過每年四月二日為「世界提高自閉症意識日」,並從今年起,每年舉辦相關活動,以提高公眾對自閉症的認識,並希望世界各國注意早期診斷和早期干預的措施,從而盡量發揮自閉症兒童的學習潛能。據聯合國資料顯示,自閉症已成為增長最快的、嚴重的兒童發展障礙,數目比兒童糖尿病、兒童癌症和兒童愛滋病人數的總和更高。目前自閉症的發病率已達百分之零點六七,即每一百五十名兒童中就有一人患上自閉症。本港現時共有四萬六千名自閉症人士,較九五年政府統計的一萬三千二百人激增兩倍半,其中男性患自閉症的比率較女性更高,比例約為四比一。
本港目前有4萬6千自閉兒
自閉症兒童訓練中心從零六年三月起,至今年三月,共調查訪問了兩百多名六歲以下、患有自閉症或有自閉傾向的兒童,發現本港自閉小童平均診斷年齡為兩歲十個月,較美國的兩歲六個月更高。該中心的臨床心理專家黃馨儀說,香港現時前線醫護人員沒有接受訓練如何盡早甄別自閉兒童,也缺乏有效的甄別工具;加之目前在政府健康院輪候治療服務的時間長,一般都在半年至一年半時間以上,她指出,若錯失三歲前的早期干預黃金機會,會阻慢幼兒發展的進度,衍生嚴重情緒和行為問題。
該中心特別製作了香港首張及早識別自閉症兒童光碟,免費派發給公眾人士,以協助家長和前線工作人員進行科學甄別和評估,最早可在十八個月便識別出高危兒童,從而盡早轉介作進一步的診斷評估。中心亦建議政府加強訓練母嬰健康院的前線醫務員工對識別自閉症的訓練,增加及推動公眾對自閉症的認識,以及早期判症和及早干預的重要性。
‹ 上一主題|下一主題