用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 幼 稚 園 涉 歧 視 自 閉 童
go

幼 稚 園 涉 歧 視 自 閉 童

醒目開學勳章

幼 稚 園 涉 歧 視 自 閉 童
被 指 攝 錄 上 課 圖 逼 轉 校   母 向 平 機 會 投 訴

【 本 報 訊 】 以 為 有 無 類 , 有 幼 稚 園 卻 被 指 企 圖 逼 走 患 有 自 閉 症 傾 向 的 學 生 , 多 次 要 求 家 長 何 女 士 的 兒子 轉 校 , 且 在 未 經 她 同 意 下 偷 錄 其 子 上 課 情 況 ; 何 女 士 質 疑 校 方 涉 嫌 殘 疾 歧 視 , 已向 平 等 機 會 委 員 會 及  育 局 投 訴 。 幼 稚 園 所 屬 的 仁 愛 堂 正 調 查 事 件 , 聲 言 不 會 歧 視 任 何 小 孩 。

何 女 士 的 兒 子 「 橋 橋 」 4 歲 , 去 年 入 讀 深 水 的 仁 愛 堂 龐 盧 淑 燕 幼 稚 園 K1 , 她 指 兒 子 入 學 不 久 校 方 便 建 議 其 子 進 行 健 康 檢 查 ,結 果 證 實 兒 子 有 輕 度 自 閉 症 傾 向 , 但 醫 生 指 橋 橋 情 況 不 嚴 重 , 毋 須 轉 校 。 何 女 士 表示 , 校 長 知 悉 其 子 有 自 閉 症 傾 向 後 , 多 次 建 議 她 替 兒 子 轉 校 , 「 佢 當 時 仲 話 我  ( 幼 稚 園 ) 唔 可 以 為  你 一 個 學 生 , 放 棄 其 餘 29 人 。 」

自 費 參 加 訓 練 課 程
何 女 士 拒 絕 校 方 要 求 後 , 多 個 月 來 校 長 以 不 同 招 數 對 待 其 子 , 包 括 未 經 許 可 下 拍 攝其 子 上 課 情 況 、 不 許 老 師 抱 其 兒 子 以 及 罰 他 不 准 上 體 育 課 等 。 談 及 兒 子 遭 歧 視 , 何女 士 淚 如 雨 下 , 指 自 己 也 希 望 兒 子 像 一 般 小 孩 般 融 入 社 會 、 健 康 成 長 。
她 現正 為 兒 子 輪 候 政 府 提 供 的 適 應 課 程 , 惟 需 等 待 一 至 兩 年 ; 因 經 濟 能 力 有 限 , 她 於 是參 加 慈 善 團 體 為 自 閉 童 及 其 家 長 提 供 的 訓 練 課 程 , 每 月 約 需 1,000 元 , 希 望 為 兒 子提 供 最 佳 育 。 兒 子 遭 受 不 公 平 對 待 , 她 認 為 校 方 涉 嫌 殘 疾 歧 視 , 已 向 育 局 及 平 機 會 投 訴 , 誓 要 為 兒 子 討 回 公 道 。

違 平 機 條 例 可 索 償

育 局 表 示 , 已 就 事 件 要 求 校 監 提 供 調 查 報 告 。 本 報 曾 多 次 致 電 該 幼 稚 園 校 長 , 但 未 獲 回 覆 。 仁 愛 堂 育 部 經 理 趙 文 堅 則 回 應 , 指 事 件 已 由 平 機 會 及 育 局 處 理 中 , 暫 不 便 透 露 詳 情 , 並 說 仁 愛 堂 屬 非 牟 利 機 構 , 願 意 給 予 不 同 孩 子 學 習機 會 , 不 會 歧 視 任 何 小 孩 ; 就 個 案 中 的 小 孩 , 該 校 去 年 已 增 加 對 他 的 照 顧 並 配 合 育 心 理 服 務 。 至 於 錄 影 該 小 孩 上 課 個 案 , 他 解 釋 校 方 是 為 了 解 上 課 時 的 學 習 情 況 , 才 作 出 錄 影 , 並 非 只 錄 影 個 別 小 孩 的 活 動 。
平 機 會 發 言 人 指 , 不 便 評 論 個 別 例 子 。 一 般 情 況 , 調 查 後 會 以 調 解 方 式 調 停 , 若 發 現 個 案 涉 違 反 平 等 機 會 條 例 , 將 協 助 有 關 人 士 作 出 民 事 訴 訟 。

特 稿
萬 名 自 閉 童   政 府 支 援 不 足

自閉 症 屬 一 種 先 天 性 腦 部 功 能 受 損 引 起 的 發 展 障 礙 , 有 組 織 粗 略 估 計 , 本 港 每 10,000 人 中 便 有 10 名 不 同 程 度 的 自 閉 症 患 者 , 他 們 通 常 在 3 歲 前 出 現 症 狀 。

推 行 融 合 育

由 於 政 府 資 源 有 限 及 現 正 推 行 融 合 育 , 故 許 多 有 特 殊 需 要 的 自 閉 症 學 童 , 家 長 需 自 費 為 子 女 提 供 適 切 的 育 及 訓 練 。
根 據 育 局 去 年 的 統 計 , 現 約 有 2,384 名 患 自 閉 症 的 學 童 在 特 殊 學 校 及 普 通 學 校 就 讀 , 其中 大 部 份 兼 有 智 障 的 學 童 已 入 讀 智 障 兒 童 特 殊 學 校 , 以 便 獲 得 綜 合 支 援 。 其 餘 具 正常 智 力 的 自 閉 症 學 童 , 則 在 融 合 育 下 , 入 讀 一 般 主 流 學 校 。
局方 指 出 , 政 府 現 有 為 初 生 至 6 歲 的 殘 疾 兒 童 提 供 學 前 訓 練 服 務 , 協 助 有 關 學 童 入 讀普 通 學 校 和 參 與 日 常 活 動 , 但 有 團 體 及 家 長 一 直 批 評 , 服 務 供 不 應 求 , 輪 候 的 時 間往 往 長 達 一 、 兩 年 , 令 家 長 求 助 無 門 。

醒目開學勳章

Be honest, I don't think the kinder will do that, may be Mama too 敏感.

(個人感覺)

哎呀... 但係之前bk 都有mami 話學校用唔同o既方法企圖迫個小朋友自己退學喎~  

我又覺得有可能....

原帖由 Anpanmama 於 08-10-8 05:14 發表
Be honest, I don't think the kinder will do that, may be Mama too 敏感.

(個人感覺)

醒目開學勳章

Sorry, I did read this post in BK before , let's study....

That kinder is not a famous school, could not understand why they would try so hard to get rid of a just
輕 度 自 閉 症 傾 向 kid, maybe there are some misunderdstandings.

原帖由 Anpanmama 於 08-10-8 05:14 發表

(個人感覺)

個人感覺

如果學校出到聲叫我仔轉校, 我會即時轉校, 而吾會有比機會佢留難我個仔(如果事件是真的話)

一間無愛心的學校, 夾硬讀落去, 都無幸福, 還要係幼稚園, 間間學校都要收$, 又吾係得佢一間幼稚園, why 要我仔去受苦?

其實做得教師的,都愛錫小朋友。至於學校是否迫小朋友退學呢,我覺得睇下從咩角度。其實如果學校提供唔到支援,轉校都唔係一件壞事。

至於攝錄,而家既幼稚園都要做學習歷程記錄,每個小朋友都要做的。而罰小朋友,有時d小朋友唔明或唔識守規,又或情緒控制唔到,都會請佢休息一下、冷靜一下,我地通常叫time out,而唔係罰。就算其他小朋友都有機會咁做的。

其實學校是否應與家長傾吓有否共適處理‧真的教不到才轉校、或揾幫手、不應拍攝小孩‧有些(奇試)

原帖由 winchoy16888 於 08-10-12 23:12 發表
其實學校是否應與家長傾吓有否共適處理‧真的教不到才轉校、或揾幫手、不應拍攝小孩‧有些(奇試)

我都覺得大家要傾下!!
不過呢個媽咪都幾唔理智,搵自己個仔來「教非」。

我亦為緊呀仔班主任的說話好好好唔開心.

• 8月時返咗幾日學, 老師察覺到佢同其他小朋友唔同, 於是我將個情況講清講楚. (真係好清楚!!)
  • 9月份, 老師問咗我3次, 希希在家會唔會倒玩具. 我都係答好少會咁. 我以為佢都好留意希希, 我只希望佢唔會discriminate 希希就ok了.
  • 前幾日, 放學時佢問我覺得希希點, 我話佢有d地方進步, 有d地方退步. 佢即刻問我咩嘢退步. 我話佢多咗d脾氣, 有時又表達唔到想點. (其實我覺得都唔係好勁, 好多小朋友都係咁.) 我以為佢想幫我啦, 原來踏多2腳.
  • 老師話: 我覺得佢嚴重咗, (表情好誇咁) ... 已經開咗2個月學(8月返每日1個鍾咋, 9月出水痘呀), 話佢咩都學唔到. 完全唔望人的, 點叫佢都唔彩人, 又唔會同d小朋友玩. 融入唔到d同學... 有冇諗吓去d有識得train佢地嘅學校呀?
  • 我解釋, 佢地呢d小朋友係唔望人的, 望就唔係自閉啦, 唔好話2個月啦, 我識有d返咗3年特殊學校都唔肯望人, 因為佢地好驚望人的眼. 唔回應都係佢地嘅特徵. 佢話: 你要教佢的, 我話有教佢... 佢有時會應我的. 可能學校會唔同. 不過佢真係好鐘意返學, 佢好開心.
  • 老師話佢都好乖, 唔會distrub其他人, 成日自己玩, 好enjoy. 不過咁唔得ga, 學唔到嘢. (我心諗, 佢識幾多你唔知姐!) 老師話, 要佢識聽指令, 回應老師先得, 我唔知你係屋企有冇做d咩去幫, 不過你要加倍幼力lor!
  • "如果我係你, 我會搵d真係幫到佢, 專業嘅學校. 你有冇諗過轉去讀i位呀?" 唉, 我第3次解釋比是佢聽, 我等緊e位, 唔可以又i位又e位.

當時我已經想喊了... 我喊咗2日!! 我感覺到條路唔易行.
之後家長會. 主任同我傾, 問我希希做緊d咩training. 我又再講... 明顯主任真係主任, 我講d名稱佢都知. 令我覺得佢比較了解. 我一再解釋我唔係放個仔係度由得佢, 而係等緊其他學位, 同想佢係度有d小朋友比佢接觸吓. 我冇其他要求! 佢都係要我讀i位, 叫我搵i位學校... 我話我排緊私人的centre, 有位我會走. 佢就叫我讀住先.  

雖然佢地口口聲聲話我地唔係嫌棄佢, 亦唔會放棄佢, 佢係度讀3年都得, 不過我為你著急...

我的確覺得老師係叫我走, 不過佢唔可以直接講! 我有問做老師的朋友, 佢覺得佢好冇愛心, 而家呢個年代, 一定要認識"特別"d嘅小朋友, 唔識教咪學lor, 自己進收自己都要la.

我真係好想即刻唔讀, 不過又唔想一時衝動, 搵到第二間先走.
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]

好明白你的心情, 政府比我地小朋友資源實在太小, 而私人的服務也很貴, 條路雖然唔易行, 你唔需要唔開心, 唔係間間學校的老師都係咁, 又或者你找D 有I 位的學校讀住普通學位先, 我相信佢地會有包容心個其他學校的老師, 再一路排E位, 唔好氣餒, 加油.

HELLOPET

你同老師講等緊e 位,即係會繼續讀呢間學校?or 又讀私人又讀e位呢?
我阿仔delay,去過一間有i 位o既幼稚園interview,諗住有i位都有愛心d ,多d 包容啦,不過我都打算要e位,因為聽講訓練會全面d 而唔係只得st...
個主任都prefer我揀佢o既i 位,因為有專人負責照顧佢喎~

好似i位多d支援喎, 我之前都去左有i位既學校in, 嗰時都未發覺呀仔有事, 結果佢見過呀仔之後即刻唔收, 連出世紙都比返我, 幾絶呀, 而家諗返覺得佢一年前己睇出佢有d問題, 即刻唔收咁.
原帖由 annaanna 於 08-10-16 10:22 發表
你同老師講等緊e 位,即係會繼續讀呢間學校?or 又讀私人又讀e位呢?
我阿仔delay,去過一間有i 位o既幼稚園interview,諗住有i位都有愛心d ,多d 包容啦,不過我都打算要e位,因為聽講訓練會全面d 而唔係只得st...
個主任都prefer我 ...

呢幾日同其他同學仔媽咪傾過, 覺得個班主任真係好有問題, 極之冇愛心同耐性!! 唔好話自閉症, 佢連2歲嘅小朋友係點都唔了解.

尋日去接呀仔放學, 個老師好cool, 連byebye都唔同d學生講. 咁佢有咩理由要求學生懂得禮貌呢? 佢只係想d家長教好晒d仔女比佢咁. 我一定會同學校投訴.
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]

千其吾好吾開心呀, 我覺得係呢個老師吾夠愛心同吾識handle. 因為囝囝既原故, 我最近識左幾個小朋友既媽咪, 佢地囝囝都係自閉症傾向仲係d名牌幼稚園到返學, 果d老都一樣咁包容同錫佢地d小朋友.
原帖由 korg 於 08-10-17 13:08 發表
呢幾日同其他同學仔媽咪傾過, 覺得個班主任真係好有問題, 極之冇愛心同耐性!! 唔好話自閉症, 佢連2歲嘅小朋友係點都唔了解.

尋日去接呀仔放學, 個老師好cool, 連byebye都唔同d學生講. 咁佢有咩理由要求學生懂得禮 ...
nil

January:

你可唔可以pm我知邊間幼稚園呢, 我唔係要名牌, 係覺得好失望, 冇信心!! 我都希望搵到有2歲班的學校插班, 因為我覺得呀仔enjoy返學. thanks!!

原帖由 January 於 08-10-17 20:00 發表
千其吾好吾開心呀, 我覺得係呢個老師吾夠愛心同吾識handle. 因為囝囝既原故, 我最近識左幾個小朋友既媽咪, 佢地囝囝都係自閉症傾向仲係d名牌幼稚園到返學, 果d老都一樣咁包容同錫佢地d小朋友.
...

老師無禮貌,如何做個好榜樣比小朋友學習。其實好多幼稚園/幼兒園都可以插班,最緊要小朋友返學返得開心!
原帖由 korg 於 08-10-18 00:46 發表
January:

你可唔可以pm我知邊間幼稚園呢, 我唔係要名牌, 係覺得好失望, 冇信心!! 我都希望搵到有2歲班的學校插班, 因為我覺得呀仔enjoy返學. thanks!!

睇完妳d野, 老實講真係唔好諗得太多同多左, 其實就算去e位, 都可選有i位的學校讀普通位, 那裡的普通老師都是有經驗照顧這些小朋友, 只有好處, 而無一害, 主任可能只是覺得不想妳浪費時間, 黃金6年很快過, 普通的老師亦不是很容易明白這種小朋友, 這是很難怪! 我倒覺得他們這樣做更好, 誠認自己的能力, 不要擔誤妳小朋友時間, 另外真的好多學校都會拍下小朋友上學的情況, 這是我可以接受, 不要再想甚麼對與不對, 甚麼傷心事啦, 盡快想辦法幫小朋友更好, 更有用.

咩野叫做i位同e位?

penny_li

我真係唔覺得我諗多咗同太多!!!
係咪所有自閉症小朋友都要去S位orI位返學呢? 如果係一定, 我絕對唔會去其他學校. 我都係第一次做自閉症小朋友的媽媽, 上年報N1時我都唔知呀仔係. 一知道, 我都冇停過為佢打算!! 呢間學校我都有問過協康, 當時有位家話OK, 我先比呀仔試吓. 那時我都唔知應該點, 問咗2間屋企附近的學校都話full, 有d只有K1-3. 所以先比呀仔去讀!

我有同班主任講, 想比呀仔試吓. 睇吓佢得唔得. 希望試一個學期. 未返足2個月, 佢已經對我講: 佢完全唔肯望人, 唔回應自己個名, 唔聽指令, 咩都學唔識!!

佢唔識教自閉小朋友唔緊要. 佢教唔到我個仔都唔緊要. 但佢的說話同態度, 絕對唔係一個幼兒園老師應有的. 講真, 自閉症的確普遍咗, 辦教育的, 係咪都要面對新一代的問題呢? 唔理唔學係咪就最醒? 如果個個"正常人"都唔肯接受, 唔肯了解自閉症, 係咪就啱呢? 

我亦講清楚我排緊其他密集式training, 亦有其他training做緊... 點解身為幼兒老師咁冇耐性同愛心? 佢對咗我個仔,個幾月, 我個仔一眼都唔望佢, 佢係咪都要檢討吓自己呢? 如果唔想浪費時間, 係咪一出世就sent佢去特殊學校最唔浪費呢? 我有交代而家係試吓... 我見到我個仔每日都好開心行入學校, 有d都仲喊住入去. 我先照原定計劃試一個學期. 呀仔2歲半, 我只係想佢有d小朋友係身邊相處吓, 唔駛留係屋企咁悶. 咁都係浪費時間?

而家知佢係點, 我真係唔想再浪費時間比d冇愛心嘅人身上, 以免呀仔學佢冇禮貌, 態度差...

加上, 班上唔係得我一個不滿班主任, 佢教小朋友有秘密唔好講比媽咪知; 投訴一個得2歲的女仔刁蠻,任性, 冇禮貌, 唔守規矩... 等多宗罪. 咁嘅老師, 你認為我諗得到咩??

我將呢件事, 向很多人詢問(社工, 治療師, 家長, 老師等), 係咪我有咩唔啱而自己唔知. 一致認為係班主任的問題. 我唔係要win. 而係真係好傷心!!   

我知有好多人都建議去i位學校讀普通位. 但我都聽到有媽咪說i位學校都未必鍾意再多收呢類學生. 所以我都要問多d, 見咪校長先比呀仔讀.

呢d都係有咗經驗先知道! 雖然我仲係好嬲遇人不淑, 不過都努力為呀仔打算!!

原帖由 penny_li 於 08-10-19 00:05 發表
睇完妳d野, 老實講真係唔好諗得太多同多左, 其實就算去e位, 都可選有i位的學校讀普通位, 那裡的普通老師都是有經驗照顧這些小朋友, 只有好處, 而無一害, 主任可能只是覺得不想妳浪費時間, 黃金6年很快過, 普通的老師 ...