用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人知樂基(火炭)好唔好?
go

有冇人知樂基(火炭)好唔好? [複製鏈接]

好似無 "o麥" 人談論樂基(火炭)﹐ 有無現在或已畢業的小朋友家長可以俾些意見?
   0    0    0    0

wilsonchanwh
呢間學校響火炭駿景園,個感覺比較偏僻,所以未必個個會鍾意,或者留意.
個人感覺幾好既,雙班主任,其中一個係net,可以揀中英班或國際班.
我兩個小朋友讀緊,返學都好開心,亦學到好多野,程度唔淺,但係活動教學,佢地有辦法教到個小朋友既,唔洗自己點返去教.仲有樣我最鍾意既,係好少親子功課,有都係小朋友可以一齊做既,唔會變成家長自己既功課. 淨係每個week有一本中,一本英文書仔同小朋友一齊讀既啫.
原帖由 wilsonchanwh 於 08-10-6 11:15 發表
好似無 "o麥" 人談論樂基(火炭)﹐ 有無現在或已畢業的小朋友家長可以俾些意見?
http://era-central.blogspot.com/

我女女都讀緊,佢巳經K2 la, K1考入中英班,K2轉英普班都好適應,即使升班後吾係以前既班主任,佢都好like li兩個老師,我諗證明D老師吾錯卦!我又鍾意佢多課外活動選擇!
仲有原來K2開始有為期8個月,每週一小時既免費英語互動班課外堂上,我以前都吾知,有D驚喜,可能諗住可以幫下D小朋友考小學啦!K2下學期學校仲會同D小朋友模擬小學面試架,都幾周詳.

IDY926
好同意呀,我都覺得一直以來,真係有唔少驚喜呀,所以越來越覺得抵讀呀.
原帖由 idy926 於 08-10-6 14:13 發表
我女女都讀緊,佢巳經K2 la, K1考入中英班,K2轉英普班都好適應,即使升班後吾係以前既班主任,佢都好like li兩個老師,我諗證明D老師吾錯卦!我又鍾意佢多課外活動選擇!
仲有原來K2開始有為期8個月,每週一小時既免費英語互動班課 ...
http://era-central.blogspot.com/

請問小一派位成績如何?

難唔難考入? interview 考 D 咩?
中英班 / 英普班 有咩唔同?

原帖由 idy926 於 08-10-6 14:13 發表
仲有原來K2開始有為期8個月,每週一小時既免費英語互動班課 ...

醒目開學勳章

原帖由 beamom 於 09-7-20 12:04 發表
難唔難考入? interview 考 D 咩?
中英班 / 英普班 有咩唔同?

你想報K1?
因為佢地大部份N1學生會揀留返原校直升.. 所以K1好少位.. 聽聞今年上下午各得6個位俾外來嘅小朋友~

請問英普班有多少人一班?
書簿費多少?
tks

no, I want to apply N1, let's hope better chance, but my BB is 細B, so, chance not good!!!

原帖由 kerkermui 於 09-7-20 12:44 發表

你想報K1?
因為佢地大部份N1學生會揀留返原校直升.. 所以K1好少位.. 聽聞今年上下午各得6個位俾外來嘅小朋友~

醒目開學勳章

原帖由 beamom 於 09-7-22 16:16 發表
no, I want to apply N1, let's hope better chance, but my BB is 細B, so, chance not good!!!

報咗先, 唔得嘅出年再報! 做大仔!!

但D NET TEACHER 不停轉, 有D 仲要中途就走, 小朋友適應到個老師但又換人, 老師會觀察同留意學生成長做評估, 但NET TEACHER 多年來都唔係太穩定, 好似唔係太好!
我只係講我所知同認為的事實交流交流! 謝

My son took  Pre- Nursary class in 08-09.  My son will switch to Pui Ching in Sep because I want to save troubles to apply for primary school.   

If not for this reason, I do want my son to stay in HK PreSchool.
He like the KG a lot and so do I.  The teachers, the Principal and staff are warm hearted and they have good observations on kids.   The reading scheme promoted reading to young children and my son really enjoyed that part.     I highly recommend this KG to parents living in Shatin.

P.S. I only inform the KG that my son will not continue studies next yr on parents day in Jul.  The staff and teachers are very friendly and return me all the following items : last year's profile, report cards, name chop, crayons etc.

CKBINGO :-P :-D
‹ 上一主題|下一主題