用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 信報月刋一篇使人反省及不安的文章
樓主: hogwarts
go

信報月刋一篇使人反省及不安的文章 [複製鏈接]

原帖由 catcatmom 於 09-2-3 13:34 發表
我覺得好奇怪, 老公成日話有料既人,唔會去教書.但係外國老師既人工唔高, 但相對學識好,受到社會尊重,如日本既老師人工唔高,但受到家長,社會人士既尊重,日本人話有d人係好鐘意教書架. ...

個人覺得呢個問題可以分兩方面黎睇:

1.現實角度,係香港,真正有料而又真心真心想教書既人唔多,因為香港係一個注重商業,人人都想一朝發達既社會。造成有料既人,大部分都想做生意似李嘉誠咁有錢,或者做專業人士有社會地位。於是讀書成績比上不足,比下有餘既人先會想做教師。

2.就因為人人都知道/認為/覺得真正有料既人唔會教書,造成好多人係心入面其實係睇唔起教師,特別係中、小學教師,文章入面既王應秋,同樣係因為認為小學教師的水平不及他這個生化學家,所以先會引起成件事既出現。

外國尊重知識,所以教師就算人工唔高,都有社會地位,香港就仲未做到呢個地步。

其實個人覺得教師唔一定要係最有料果個,最緊要係佢地掌握到教書的技巧同方法,同可以引導學生既求知慾、自學方法。可惜係香港,呢類教師真係好難先搵得到。

事件中幾位老師操守好有問題, 小事化大的是學校,那位家長係執著, 但堂堂一間學校無理由用那麼拙劣的手法應付,  好可惜。

當中做得最差最有攻擊性係給孩子一個無理的操行丙, 有經驗的家長一定知小五六的操行係幾咁重要, 此招一出, 家長又怎會算數!

成件事之起因不是常識比賽,最主要在那篇作文。

老實講,老師冇理由判斷唔到篇文之真假,用之前的作文比較一下就行了。揾國際些database比較,低鬼能!通常出猫係偷睇隔離啦。

不過,利益歸於被告,王同學話係佢寫嘅,先生都要讚吓佢。
‹ 上一主題|下一主題