用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think Kindergarten Playgroup & Nusery
go

Think Kindergarten Playgroup & Nusery

請問有無家長既小朋友返過Think既playgroup,Nusery同K1-3班.  我想問Playgroup, Nusery同K1-K3既教學模式有無好大分別?  例如唔同老師教, 佢地既教學手法會唔會好唔同, 定係學校會統一老師既做法.

我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

我個仔參加過THINK 的PLAYGROUP,現在讀緊THINK的NURSERY.
PLAYGROUP每次一個半小時,首半個鐘在PLAYGROUND玩,然後唱歌熱身,入去上堂.
課堂全英語,唱下歌,學少少嘢如YELLOW等,食下茶點講故事.老師是MS LINCY.(唔知係咪咁串)
我個仔以前又玩過TUTOR TIME PLAYGROUP.如果講課堂,TT好啲,1.5小時一半PTH,一半ENG.教小朋友WATER,會俾佢地聞下摸下等,而且環境TT好新,好靚.
不過我一心想俾BB 入THINK,所以JOIN完TT就轉左THINK.
教學模式方面,KLN TONG的NURSERY好似是沒有全英語班的,所以唔知呀.我個仔依家一日有一小時上英文,也不是MS LINCY教.聽其他家長講PLAYGROUP是比俾校內比較GREEN的老師教的,當作TRAINING.而我就當俾BB適應下環境囉!因為我個仔去陌生地方會哭呀!
:-P

多謝你既回覆.  我想問你係邊間Think上playgroup?  Ms Lincy能否吸引小朋友既注意力, 定係要家長捉住小朋友坐定定.

原帖由 chanbdaddy 於 08-10-5 16:24 發表
我個仔參加過THINK 的PLAYGROUP,現在讀緊THINK的NURSERY.
PLAYGROUP每次一個半小時,首半個鐘在PLAYGROUND玩,然後唱歌熱身,入去上堂.
課堂全英語,唱下歌,學少少嘢如YELLOW等,食下茶點講故事.老師是MS LINCY.(唔知係咪 ...
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

我B是在KLN TONG上的.MS LINCY都OK的,有D大個小小的B上得好好,好留心好投入.我B是細仔,都可以啦!
:-P

九龍塘朗思幼兒斑只在下午有全英文斑,如果bb是中國人,朗思一般不會安排入讀,佢地要求bb在家都是全用英語才會考慮編入全英文斑