用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部
樓主: Gabrielma
go

馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部

恭喜各位馬基的新家長!:D

若想買Chiropak書包, 最好當日買, 因為會比商場買平好多.
金綸的校服用料比較好, 但也比較貴.
買書時, 我建議不要買書套, 上年我買了覺得很後悔,
結果都是買了包書膠, 用傳統方法包.

原帖由 jk923 於 09-6-9 12:20 發表

我無比較過同出面的價錢差幾遠,有spx,chxxxlxxxx(唔識串)一般百貨公司會有。

我個仔上年入學時仲係得5歲, 個書包仲大過佢個身,
食飯要人餵, 去完廁所要人執手尾...
不過一年過去了, 他也未曾有不適應或想唔返學.
小朋友的成長是充滿挑戰的, 我們要用耐心和信心去面對!

原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 12:29 發表

好緊張,覺得佢地仲好細過.....咁快就升小一了.
又擔心佢會唔會覺得好支力,又擔心佢肯唔肯食學校飯盒 又唔知佢同新同學相處成點......

我又過來say hi 先! 大家就快係同學仔啦!
睇左學校俾的資料, 都想問有關校服, 鞋, 書包和中普班...., 等我溫返你地之前講d 野先!

原帖由 nokpa 於 09-6-11 10:33 發表

若想買Chiropak書包, 最好當日買, 因為會比商場買平好多.

...

thank you

好多謝妳咁多位熱位前輩家長教路, 我地一班新手小一家長, 仔女末入學, 已感受到馬基大家庭溫暖

我建議不要買書套, 上年我買了覺得很後悔, >>>>

掂解呢 ???  

校服 >>>> 我本來想唔買住外套, 但老公話買埋, 妳建議買唔買好呢 ??? 我驚唔多著 & 市面會平d ???
如買邊間好d金x/維多xx ?

原帖由 nokpa 於 09-6-11 10:33 發表

...

wellcome
原帖由 mandymfl 於 09-6-11 11:24 發表
我又過來say hi 先! 大家就快係同學仔啦!
睇左學校俾的資料, 都想問有關校服, 鞋, 書包和中普班...., 等我溫返你地之前講d 野先!

原帖由 tramtram 於 09-6-11 11:40 發表
thank you

好多謝妳咁多位熱位前輩家長教路, 我地一班新手小一家長, 仔女末入學, 已感受到馬基大家庭溫暖

我建議不要買書套, 上年我買了覺得很後悔, >>>>

掂解呢 ???  

校服 >>>> 我本來想唔買住外套 ...

聽過佢地話唔明點用/比較麻煩,我無幫阿仔包書,其實d書分晒上下冊,平均都係用2個月度,我接受到阿仔d書都唔算好殘,而且書包會無咁重,我只會包手冊,詩歌集(用6年)
外套買左隨時轉天氣都有得著,始終校車,學校有冷氣。

由明天起,所有小學及幼稚園停課兩星期!

外套要買, 因有冷氣.
書套不好用, 因尺寸唔Fit, 仲麻煩過包書膠.

請問你地有冇買白色運動鞋, 質料和舒適度點睇呀, 我見都幾平..!

外套係唔係冇校徽的呢, 如冇係唔係可以買街外的呢??!!

Chxxx 好唔好用呀?? 我見冇公仔, 呀女可能唔多鐘意, 因為佢見小學生的書包有好多唔同的公仔, 佢成日話見買有hello kitty/melody公仔的...., 女孩子真係好貪靚!  

原帖由 nokpa 於 09-6-11 13:09 發表

外套要買, 因有冷氣.

我個女都係呀 ?

佢見單張書包無公仔, 好似無麥興趣咁

佢話同 DADDY 相量過, 買 little twin stars (有轆) 書包, 我驚太重

波鞋真係幾抵

原帖由 mandymfl 於 09-6-11 13:30 發表
請問你地有冇買白色運動鞋, 質料和舒適度點睇呀, 我見都幾平..!

外套係唔係冇校徽的呢, 如冇係唔係可以買街外的呢??!!

Chxxx 好唔好用呀?? 我見冇公仔, 呀女可能唔多鐘意, 因為佢見小學生的書包有好多唔同的公仔,  ...

jk923 &  nokpa

THANK YOU

小學生考晒試末呀 ?

幼稚園學生影響唔太, 不過, 留佢屋企超悶.

原帖由 nokpa 於 09-6-11 13:09 發表

外套要買, 因有冷氣.

仲有幾科未考, 都唔知點算,
還有報咗名D暑期班, 都唔知返唔返好.

原帖由 tramtram 於 09-6-11 14:46 發表

THANK YOU

小學生考晒試末呀 ?

原帖由 tramtram 於 09-6-11 14:46 發表

THANK YOU

小學生考晒試末呀 ?

係啦 !停課我對仔女係屋企悶到發毛到似,發毛事少,打架事大

小學係唔係會遲D放暑期嫁呢 ???

遲放暑假D暑期班時間表都會亂晒
原帖由 nokpa 於 09-6-11 15:03 發表
仲有幾科未考, 都唔知點算,
還有報咗名D暑期班, 都唔知返唔返好.

而家發揮2名子女以上好處, 起碼有個伴, 我得一個女, 佢一放假就不停打比我, 人都癲
原帖由 cyhk2006 於 09-6-11 15:40 發表

係啦 !停課我對仔女係屋企悶到發毛到似,發毛事少,打架事大

醒目開學勳章

我個仔都係,成日都打 比我。

停課攪到明天畢業旅行都去唔到,月尾畢業禮都唔知有冇,如果冇實在太可惜啦。
咁你地仲會唔會比小朋友返課外活動

原帖由 tramtram 於 09-6-11 16:20 發表

而家發揮2名子女以上好處, 起碼有個伴, 我得一個女, 佢一放假就不停打比我, 人都癲   

暫時唔嚴重都會都照比佢返課外活動....無得返學, 已經郁動少左, 要唔行出行入, 驚變肥妹.

原帖由 PUKU 於 09-6-11 16:43 發表

停課攪到明天畢業旅行都去唔到,月尾畢業禮都唔知有冇,如果冇實在太可惜啦。

...

醒目開學勳章

變肥妹.  

原帖由 tramtram 於 09-6-11 16:52 發表
暫時唔嚴重都會都照比佢返課外活動....無得返學, 已經郁動少左, 要唔行出行入, 驚變肥妹.

原帖由 tramtram 於 09-6-11 16:20 發表

我大果件都係ga,一放假會成日打比我......一個字"煩"細個件未識打比我,如果佢都識我唔洗做野都似.

原帖由 PUKU 於 09-6-11 16:43 發表

...

哎呀 !好可惜呀 ! 唔知會唔會補去返個畢業旅行呢 ? 我估唔會無畢業禮掛......
課外活動都會照返,係游水要考慮一下......

原帖由 tramtram 於 09-6-11 16:52 發表

你阿女點肥發先